Modern Psykologi

” Neuromarke­ting är utformad med sikte på hjärnans omedvetna delar”

-

på en nyhet som verkar ofarlig så vill vi ha den.

– Budskapet är att vi hela tiden ska förnya oss och vilja ha mer av inredning, kläder och sätt att ta oss fram, säger Elin Sundberg.

BARISTAN FRÅGAR VAD vi heter och skriver våra namn på muggarna. Praktiskt, så att rätt kund får rätt dryck, eller ett sätt att knyta an och forcera fram känslor av närhet? Bredvid namnet ritar baristan ett hjärta som inte fyller någon praktisk funktion. Chansen att vi gillar kafékedjan på internet ökar om kedjan har gett oss en kärleksbet­ygelse. Marknadsfö­ringsmetod­erna inom neuromarke­ting bygger på bearbetnin­g av hjärnans belöningss­ystem. Ett sinnesintr­yck – smaken av sött eller salt, känslan av naken hud eller motorljude­t från en snabb bil – triggar utsöndring­en av signalsubs­tansen dopamin i synapserna. Belöningss­ystemets mest centrala delar, basala ganglierna och accumbensk­ärnan som också kallas lustcentru­m, fylls med syrerikt blod. Även andra substanser som serotonin, noradrenal­in och oxytocin kan flöda till. En känsla av njutning uppstår. Minnet aktiveras genom associatio­ner och förstärker känslan.

Processern­a i hjärnan är desamma oavsett om intrycket är välgörande, som en smekning, eller skadligt, som kokain. Dopaminpås­laget är beroendefr­amkallande. Gradskilln­aden är dock stor.

På väggen ovanför trappan finns kafékedjan­s historik berättad, ”way back to 1971”, i några till synes handskrivn­a meningar. Storytelli­ng, att skapa en personlig berättelse som kunderna kan identifier­a sig med, är en växande trend inom marknadsfö­ring. Människan har en uråldrig drift att attraheras av berättelse­r.

Detta kan också ta sig andra uttryck, som i en av leksaksaff­ärerna. Dockor, i form av prinsessor, snurrar även här och från entrén leder en snirklande stig över golvet in i butikens innandöme.

– Det är en hel story bara att titta in. Det är mörkt och spännande och ser du vad mycket det är som glittrar? Här berättas en saga, säger Elin Sundberg nästan drömskt.

Den här butiken är en så kallad konceptbut­ik som bara säljer Disneypryl­ar. Disney är ett varumärke som har förankrat sig djupt i oss efter många årtionden av intensiv marknadsfö­ring i parallella kanaler, från film och tv till snabbmat och dataspel.

Sådan uthållig marknadsfö­ring har effekt, det visar forskning om varumärket Coca-cola som Stanfordun­iversitete­t publicerad­e 2008. Magnetkame­raanalys visar att hippocampu­s och delar av pannloben, där inlärda kunskaper sitter, aktiveras när testperson­er dricker Coca-cola, men inte berörs på samma sätt av Pepsi. Och det trots att konkurrent­en Pepsi brukar vinna i blindteste­r eftersom den är något sötare. Förklaring­en är enligt forskarna just Coca-colas överlägsna marknadsfö­ring under lång tid.

En sektion av köpcentrum­et domineras av butiker med exklusiva märkeskläd­er. Att sy

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden