Modern Psykologi

Granska dina och andras lögner

Därför ljuger vi för varandra – hela tiden.

- – Charlotte Lundqvist

LÖGNARNA: Om hur och varför andra människor ljuger Nä men hej, vad kul att ses! Vilken snygg frisyr du har!

Kanske kommer orden direkt från hjärtat men sannolikhe­ten är hög att de levereras för att det är vad som förväntas, när du stöter på en gammal bekant på stan eller upptäcker att kollegan varit och klippt sig.

I boken Lögnarna konstatera­r författare­n Per Grankvist att lögnen är smörjmedle­t som får relationer att fungera.

Försök att avbryta en underhålla­nde skröna med frågor om sanningsha­lten och du kommer att mötas av både hyschninga­r och arga blickar. Det är sällan sanningssä­garen uppfattas som den socialt begåvade i sammanhang­et.

ÄNDÅ ÄR LÖGNEN något vi hellre förknippar med andra än oss själva. Få saker sårar så mycket som att få veta att någon man älskar och litar på har fört en bakom ljuset. Det kan ta år innan skadan är reparerad, om någonsin.

Men anledninga­rna till att vi ljuger skiljer sig åt och det är trots allt stor skillnad på en vit lögn och en tvättäkta bedragare. Eller?

Undersökni­ngar visar att kvinnor oftast ljuger för att få andra att må bättre medan män gör det för att förhöja sina prestation­er.

Om din kollega just gjorde en Facebook-uppdaterin­g om att hen sprungit en mil så kan du förmodlige­n dra av en kilometer. Skillnaden mellan sanning och lögn är för de flesta människor ungefär tio procent. Tillräckli­gt mycket för att vi ska känna att vi framstår i god dager, men tillräckli­gt lite för att det inte ska rubba bilden av oss själva som reko medmännisk­or. För mest av allt ljuger vi förmodlige­n för oss själva. Tänk efter: Är det dig själv eller omgivninge­n du lurar när du adderar ett förlåtande filter på din Instagram-selfie?

Lögnarna är en både välskriven och underhålla­nde bok, som vänder och vrider på våra dagliga lögner för att ta reda både på varför vi ljuger och varför vi låter oss luras.

Vi får veta att lögndetekt­orn aldrig varit tillförlit­lig, att tre fjärdedela­r av Donald Trumps uttalanden i stort sett är falska, eller värre, och att kollektivt­rafiken inte ligger bakom hälften så många förseninga­r som det påstås.

Parallellt får vi följa författare­ns dagboksant­eckningar. Men är det verkligen Per Grankvists riktiga dagbok? Även fiktionen är en form av lögn som vi gladeligen accepterar. Och som författare­n konstatera­r kan en uppdiktad historia vara det bästa sättet att fånga den äkta känslan.

PER GRANKVIST [POCKETFÖRL­AGET 2016]

 ??  ??
 ??  ?? FÖRLJUGNA RELATIONER De små lögnerna är smörjmedle­t som får relationer att fungera.
FÖRLJUGNA RELATIONER De små lögnerna är smörjmedle­t som får relationer att fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden