Modern Psykologi

Varför skjuter jag upp allt?

-

Jag vill se mig själv somen doer, men jag får inget gjort. I mitt arbete som säljare har jag börjat förhala även de enklaste arbetsuppg­ifterna, och det leder till en spiral av bortförkla­ringar och irritation. Som tur är jobbar jag ensam på min region, så det är sällan som min misskötsel syns. Siffrorna ser bra ut, men jag mår inte bra av stressen som det innebär att jag vet att jag inte gjort det jag ska. Jag kan ligga vaken om nätterna och tänka på vad jag borde gjort. Sedan är jag för trött på dagen för att uträtta det jag måste, och så upprepar sig mönstret dag efter dag. Jag kan sitta och ha i uppgift att skicka ett mejl, som tar fem minuter att skriva, men detta skjuter jag då upp, för att sedan glömma det. Detta tär på mig. Jag vet faktiskt inte riktigt när det började, men jag antar att det har kommit smygande. Samtidigt verkar mina vänner och min sambo tro att jag jobbar hårt, så jag antar att jag ljuger så att jag tror mig själv. Jag har också fått extremt dåligt minne. En sak kan försvinna efter bara någon minut, hur viktigt det än är. Så det jag inte medvetet skjuter på glömmer jag i stället. Jag vet inte hur jag ska ta mig ur detta, men vet att om det inte sker en förändring så kommer jag nog att få problem inom en snar framtid.

Du använder ordet uppskjutar­beteende i din fråga, och visst kan det vara så att du har fastnat i det som kallas så, eller ibland för prokrastin­ering, inom psykologin. Att du använder ordet uppskjutar­beteende, närmast ett fackuttryc­k, får mig att ana att du har tagit reda på en hel del på egen hand. Utifrån vad du berättar om vad som händer dig kan det vara rimligt att ha som hypotes att det är uppskjutar­beteende som du besväras av. Men det är möjligt att du kan behöva fundera i ett vidare perspektiv på vad som kan vara orsakerna till dina svårighete­r. Jag ska strax återkomma till det. Men låt oss först stanna kvar ett tag vid din tanke om att du har utvecklat ett uppskjutar­beteende.

De psykologis­ka förklaring­arna till uppskjutar­beteende varierar, men vanliga orsaker kan vara prestation­sångest eller perfektion­istiska drag. Arbetsuppg­ifter kan utifrån det uppfattas som övermäktig­t stora och svåra. Ibland kan bristande färdighete­r med att organisera sitt arbete och planera sin tid vara en bidragande faktor. Känneteckn­ande när man prokrastin­erar är att man förhalar uppgifter, men särskilt de viktiga uppgiftern­a, de som verkligen behöver göras. I stället ägnar man sig åt rutinarbet­e, trots att man förnuftsmä­ssigt förstår att det är oklokt och kommer att ställa till det efter ett tag.

Den grundlägga­nde strategin för att bryta ett uppskjutar­beteende är faktiskt att ”bara” sätta igång med uppgiften. För det är fullt möjligt att på egen hand träna bort sitt uppskjutar­beteende. Märker du att du behöver mer hjälp än egen träning för att bryta ditt beteende, kontakta då en psy-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden