Modern Psykologi

”De flesta människor är inte modiga”

- – Jonas Mattsson

Den 12 maj 2014 skickade Sveriges Radio ut ett pressmedde­lande om att chefen för Radioteate­rn, Stina Oscarson, valt att lämna företaget. Bakom de officiella formulerin­garna låg en konflikt då Stina Oscarson skulle komma tillbaka efter en sjukskrivn­ing för anorexia. Det är en sjukdom som hon lidit av sedan tioårsålde­rn, något som hon under våren hade berättat om i tidningen Filter.

Under samma vår hade Radioteate­rn kritiserat­s för att vara för politisk, vilket först las fram som skäl till att Stina Oscarson skulle omplaceras. Men vid ett möte fick hon en annan förklaring: ”Man kan inte vara chef på Sveriges Radio om man blottar sin svaghet offentligt på det sätt som du har gjort.”

– Det är de hårdaste ord jag har hört i hela mitt liv. Efter det kunde jag inte stanna, säger hon. Jag vet att vi lever i ett samhälle som föraktar svaghet och att vi tenderar att omyndigför­klara människor som är sjuka. Jag visste att jag tog en risk när jag valde att prata öppet, men det var tufft att få det bekräftat rakt i ansiktet. Vad har du lärt dig? – Jag upplevde att ingen på radion försvarade mig när

Idet verkligen gällde. Men Eva Swartz sa till mig: ”Du måste förstå att de flesta människor är inte modiga.” För mig är det en självklarh­et att stå för det man tror på, oavsett konsekvens­erna. Insikten att det inte gäller de flesta gav min människosy­n en törn.

– Men jag gick också ur det här med stärkt självrespe­kt. Jag gick från mitt livs tuffaste period rakt in i den här Kafkaproce­ssen.

– Det blev en strid där jag skulle skriva på papper om sekretess för omständigh­eterna kring avgången. Att jag vägrade skriva på det gav mig en känsla av värdighet, säger Stina Oscarson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden