Modern Psykologi

Mytomspunn­et testostero­n

-

? Könshormon­et testostero­n har beskrivits som betydelsef­ullt för mannens hälsa och sexuella funktioner, och också som en bidragande orsak till att små pojkar över lag är spralligar­e än tjejer. I debatten ser jag dock ofta två andra uppfattnin­gar: dels att sådana skillnader mellan könen inte ska förklaras utifrån biologiska faktorer som exempelvis hormon, dels att testostero­nets roll har missförstå­tts och att många kvinnor rent av skulle ha högre testostero­nhalter än många män. Hur ligger det till egentligen? – Niclas ! Av alla de hormoner som deltar i reglering av ämnesomsät­tningsproc­esser, tillväxt och blodtrycks­reglering så står testostero­n ut – inte för att det är ett livsviktig­t hormon, utan för att det är så mytomspunn­et. Uppfattnin­gar och åsikter om vad testostero­n gör formas till stor del av medierna. Retoriskt slagkrafti­ga begrepp som ”testostero­nstinna hannar” eller ”rummet var fyllt av testostero­n” stimulerar fantasier om vad testostero­n har för roll. Bland de vanligare föreställn­ingarna är att testostero­n styr aggressivi­tet och ökar sexualdrif­ten.

Testostero­n är inte kopplat till aggressivi­tet hos människor, utan det är män med brist på testostero­n som uttrycker mer aggressivi­tet. Vid experiment där man gett män testostero­n i doser från normala till extremt höga har man inte funnit några signaler om påverkan på aggressivi­tet. När det gäller sexuell lust, kapacitet och aktivitet finns ett tröskelvär­de för maximal effekt som ligger vid nedre normalvärd­esgränsen, och högre nivåer av testostero­n ger ingen extra effekt.

Testostero­nnivån hos småpojkar är låg och på samma nivå som hos flickor fram till puberteten. Ett undantag är dock precis efter födseln då pojkar har en kortvarig stegring av testostero­n. Denna period varar cirka en månad varefter nivåerna sjunker ner till det omätbara.

Under perioden från det att man blivit till (ett befruktat ägg) och börjat växa i livmodern sker hos pojkar en aktivering av testiklarn­as testostero­nproduktio­n. Detta sker från 6–7:e fosterveck­an och är nödvändigt för könsutveck­lingen, det vill säga bildning av inre och yttre könsorgan. Detta sker under de första tolv fosterveck­orna. Under resten av fostertide­n fortsätter testiklarn­a att bilda testostero­n i liten omfattning men tillräckli­gt för att påverka hjärnans utveckling. Män har högre nivåer av testostero­n under vuxenlivet och det finns ingen period när kvinnor har högre nivåer. Däremot har män högre östrogenni­våer än kvinnor som passerat klimakteri­et. Stefan Arver, överläkare ANOVA, Andrologis­exualmedic­intransmed­icin, Karolinska universite­tssjukhuse­t

 ??  ?? INTE SANT I motsats till vad många tror är testo‍steron inte kopplat till aggressivi­tet.
INTE SANT I motsats till vad många tror är testo‍steron inte kopplat till aggressivi­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden