Modern Psykologi

Han ställer orimliga krav

-

? Jag har ett dilemma som påverkar mitt och min sambos förhålland­e mycket. Vi har varit tillsamman­s i snart tre år, jag är 32 och han är 39. Han har mycket stabil ekonomi och jag har haft ett bra jobb som jag nu lämnat för att jag flyttat till honom i ett annat land i Europa.

Hans krav på mig nu är att jag ska hitta ett bra välavlönat jobb. Men på grund av att jag inte kan språket perfekt, har jag svårt att infria detta och vill börja med ett enklare jobb, så att vi kan planera att skaffa barn. Hans krav är jobb innan barn, och då ett specifikt jobb inom min tidigare bransch, trots att jag får nej på dessa ansökninga­r.

Det känns svårt och ledsamt för mig att jag för att få barn med honom krävs på ett visst yrke, och att han sätter gränser för när och hur. Han är för övrigt höginkomst­tagare. Jag vill inte vänta och få en komplicera­d graviditet eller riskera att bli barnlös. Jag kan inte tänka mig att han skulle riskera detta för mig. Vad ska jag göra? Han resonerar hela tiden omkull mig och ibland börjar han gråta för att jag ställer ultimatum och vill ha barn med mina jobbmöjlig­heter.

! Du beskriver en situation där du har gjort mycket stora förändring­ar i ditt liv för att leva tillsamman­s med din partner. Få människor skulle på det självuppof­frande viset ge upp allt för kärleken. Detta får mig att undra över hur ni har resonerat kring er familje- bildning innan du vidtog alla förändring­ar. Har du levt i tron att ni ska skaffa barn relativt omgående? Har det varit så att du hoppades på att din sambo skulle ändra sig bara du flyttade till honom först? För mig blir det en viss skillnad om det är någon som har svikit ett löfte, eller om det mer handlar om att ni har gått in i samboskape­t utan att i förväg prata igenom hur ni ska ha det.

Din nya sambos krav på dig har flera dimensione­r. En uppenbart märklig sådan är att han kräver av dig att du ska skaffa ett jobb som du själv menar att du inte har några förutsättn­ingar att få. Menar han att du ska lägga mer kraft på att lära dig språket än vad du gör, eller är hans krav bara ett utslag av tjurskalli­ghet där han vägrar att anpassa sin vilja efter verklighet­en? Eller handlar det om att han har hittat ett argument som han kan använda mot att skaffa barn? Hur ser hans tidsperspe­ktiv ut, är barnfrågan i själva verket något som ligger långt in i framtiden för honom?

Du tar också upp att din sambo är höginkomst­tagare, vilket får mig att undra vilken roll detta spelar. Ingick det i dina, men inte hans, planer inför framtiden att du skulle bli försörjd av din sambo om du gav upp så mycket för honom? Eller är hans krav på att du söker jobb i själva verket ett sätt från hans sida att försöka se till att du behåller din självständ­ighet? Kanske värjer han sig mot att bilda en familj där ni andra är ekonomiskt beroende av honom.

En annan sak jag reagerar över är din oro över komplicera­de graviditet­er och risken att bli barnlös. Den sistnämnda risken finns förstås om ni aldrig kommer överens om när det är dags att satsa på barn. Men du är bara 32 år. De risker du målar upp ter sig inte helt rimliga om det ni tänker er är att avvakta ett par år.

Du beskriver också att din sambo resonerar omkull dig, du bedömer att han inte är beredd att ta samma risker som han förväntar sig att du ska ta och det är helt uppenbart att ingen av er riktigt förmår att sätta sig in i hur den andra tänker, utan att ni i stället hamnar i ett ställnings­krig med allt hårdare insatser av ultimatum och oresonliga krav.

Kanske är era beteenden ömsesidiga, men av din beskrivnin­g framstår det som att väldigt mycket av det som din sambo ställer krav på främst gäller dig och ditt liv.

Ett tankeexper­iment som du kan göra för att ”testa” jämställdh­eten er emellan är att fundera över hur han skulle reagera om du ställde krav på honom att flytta till ett annat land eller byta jobb för att ert förhålland­e ska kunna fortgå.

Vad jag menar med allt detta är att jag tycker mig ana att era relations- och kommunikat­ionsproble­m bottnar i mer än frågan kring barn. Det verkar som att ni skulle ha behövt göra upp tydligare planer och klargjort era positioner för varandra innan ni flyttade ihop. Det finns all anledning att inte rusa in i ett föräldrask­ap innan ni har bättre förmåga att resonera er fram till fungerande kompromiss­er. Jenny Klefbom, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Jag tycker mig ana att era relationso­ch kommunikat­ionsproble­m bottnar i mer än frågan kring barn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden