Modern Psykologi

Du frågar – experterna svarar.

- Jenny Jägerfeld, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

? För ett år sen kom jag på min sambo när han porrsurfad­e. Jag blev jätteledse­n, för jag tycker inte om det. Det känns som om jag inte kan jämföra mig med tjejerna i sådana filmer och för mig känns det som otrohet, som ett svek. Då var jag även gravid och detvar extra jobbigt när man växer och känner sig helt osexig.

Han lovade att sluta. Men jag tror att han hela tiden gjort det i smyg. När jag nämnt det säger han att vi ska se framåt. För en vecka sedan kom jag på honom igen. Då hade jag gått ut med hunden och han skulle natta vårt barn. I stället för att natta vår bebis, så hade han surfat in och kollat porr.

Jag blir jättesårad och äcklad. När jag visade honom (han hade glömt stänga ner) så ljög han dessutom. Och nu känner jag att förtroende­t är förstört. Hur kan det vara så viktigt att det är det första han tänker på när jag går ut i 15 minuter? Det var han som bad mig gå ut med hunden, så det känns som omhan bara väntat på att jag skulle gå.

Han pratar mycket om att ”tömmasnopp­en” ochdet tycker jag är jobbigt. Man nästan tappar suget för sex när han tjatar. Vi har sex flera gånger i veckan, både under och efter graviditet­en. Och ibland har jag känt att jag måste, för att jag inte vill att han ska kolla porr. Han säger att han ska sluta igen. Men jag vet inte vad jag ska tro. ! Det låter verkligen som om du har en del funderinga­r över din kille och hans porrsurfan­de och sexualitet. Du har svårt att känna tillit och förtroende för honom i och med att han ljugit. Jag förstår verkligen att du känner dig ledsen, lurad och sårad. Att han sedan säger att ni ska se framåt och inte bakåt när du vill prata om det hela tycker jag är dumt. Det är klart att man måste kunna prata om det som varit. Du behöver få säga hur du känner och då får han också möjlighet att berätta om hur han tänker och känner.

Inlednings­vis vill jag säga att man kan ha en massa invändning­ar mot porr. Exempelvis att det till stora delar är en osund industri som förstärker förlegade bilder av män, kvinnor, könsroller och sex, även om det givetvis finns porr som ser annorlunda ut. Men hur det än nu är med det så är det regel snarare än undantag att såväl killar som tjejer porrsurfar.

Jag tänker inte att porrsurfan­de är otrohet, lika lite som att onanera är det. Var går i så fall gränsen? Är det okej att se en het skådis på tv och onanera medan man har bilden i huvudet? Eller blir det också otrohet? Jag tänker så här: Man kan ha en sexualitet med sig själv och en annan ihop med andra, exempelvis sin partner.

Även om jag inte tycker att porrsurfan­det är problemati­skt i sig (så länge det inte blir ett beroende) så tycker jag förstås att det är dumt att lova något man sedan inte håller. Och jag förstår att det kändes

Jag tänker inte att porrsurfan­de är otrohet, lika lite som att onanera är det

svårt för dig under tiden du var gravid, då kroppen förändras och att det i ditt fall gjorde att du kände dig osexig.

Att din kille tittar på porr betyder inte att han tycker att du är osexig eller oattraktiv. Porr kan vara ett bränsle för hans eget eller ert gemensamma sexliv. Du skulle också kunna fundera över om det finns något av sexuell karaktär (som sexnovelle­r eller heta filmer som inte är porr) som du gillar och ni kan läsa eller titta på tillsamman­s. Men bara om du vill och hittar något du gillar!

Nu hade ju din sambo gått med på att sluta titta på porr, men kanske är det något som han inte skulle gått med på eftersom han uppenbarli­gen vill kolla på porr. Jag tycker att det låter som att ni behöver förhandla om er deal, prata med varandra och hitta fram till en kompromiss. Om du känner att du verkligen inte vill ha en relation med någon som porrsurfar, om det är en dealbreake­r för dig, behöver du säga det. Det är dock bra att komma ihåg att nästan alla killar (i RFSU:S undersökni­ng av unga personer är det 99 procent) kollar på porr och väldigt många tjejer också (86 procent).

Men om han då ska porrsurfa behöver han i så fall respektera att det inte är något du gillar och sköta det lite snyggt. På samma sätt som att få personer onanerar i vardagsrum­met när den andra är i köket, så kanske din kille kan kolla på porr när han är på egen hand. Det betyder inte att jag tycker att det är en bra idé att han kör iväg dig för att porrsurfa eller porrsurfar när han egentligen ska lägga ert barn! Givetvis måste ert barns behov gå först! Jag förstår att det gör dig sårad. Och jag skulle även förstå om du blev riktigt arg.

Det låter som om han har mer behov av sex just nu än du. Att du har sex med honom för att han inte ska kolla på porr, låter inte som något bra alternativ. Risken är att du går över dina egna gränser och att sex blir något påtvingat.

Jag håller med om att uttrycket ”tömma snoppen” låter extremt osexigt och det avslöjar dessutom att det handlar väldigt mycket om hans behov. Var finns dina behov? Hur mycket sex vill du ha?

Du har just fött barn vilket kan (men inte måste) förändra hur mycket man känner för att ha sex. Man sover i regel sämre, måste vårda en liten ny människa dygnet runt och du kanske ammar, vilket (för vissa) kan göra att det känns som att kroppen är till för något annat än sex. Er relation måste utgå från bådas behov och för att komma fram till vad ni vill och behöver så måste ni prata ärligt och öppet med varandra.

Det handlar mycket om hans behov. Var finns dina behov? Hur mycket sex vill du ha?

 ??  ?? VANLIGT 99 procent av unga killar
porrsurfar enligt RSFU.
VANLIGT 99 procent av unga killar porrsurfar enligt RSFU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden