Modern Psykologi

Män som blivit våldtagna.

- TEXT JENNIE AQUILONIUS

Sexuella övergrepp skär rakt in i manlighete­n.

Slipsen hänger över mannens nakna bröst. Skjortan har han dragit av sig. Den romantiska, flörtiga stämningen från den fina restaurang­en är borta och Lars Gårdfeldt är rädd. Nu i lägenheten blir mannen som han är på dejt med i stället hotfull och tvingar sig på honom. Trycker med underarmen över Lars hals så att det blir svårt att andas.

– Det här var 1985, då homo‍sexuella inte hade några rättighete­r och det rådde aidshyster­i. Jag tänkte hela tiden att grannarna inte fick höra att jag hade en man hos mig, säger Lars i dag.

Efter ett tag slutar han att göra motstånd. Då tröttnar mannen och drar sig ur. Tar på sig sina dyra brittiska strumpor, som han skrutit om tidigare på kvällen, samlar ihop kläderna i famnen och går ut i hallen. Inom den 20-åriga Lars råder totalt kaos. En stark känsla av värdelöshe­t sprider sig i kroppen. Han hade ju villigt tackat ja till den där restaurang­en och hoppats på att de skulle ha sex. Hade våttorkat golvet och bäddat med manglade lakan.

– Mannen hade inte behövt tvinga sig till sexet, jag var attraherad av honom och hade gärna gett det till honom. Men han ville inte få sex av mig, han ville stjäla det. Det bidrog till skamkänsla­n som kom sedan.

Lars berättade inte om våldtäkten för någon. Det tog många år innan han själv insåg att det var ett sexuellt övergrepp. Sådant drabbade ju kvinnor och skedde inte i homo‍sexuella relationer. Några år efter övergreppe­t började han skära sig för att hantera sin ångest.

LARS GÅRDFELDT ÄR inte ensam. Självskade­beteende, förnekande, skam och känslan av att vara värdelös är vanligt bland män som utsatts för sexuella övergrepp. Det säger Inger Björklund, psykoterap­eut på Rfsu-kliniken. Tillsamman­s med kollegan Suzanna Boman har hon skrivit rapporten Män utsatta för sexuella övergrepp: Erfarenhet­er från ett psykoterap­eutiskt arbete (2016).

– Det finns ofta en kluvenhet där mannen säger att ”jag hade varit en helt annan person om det här inte hade hänt” och samtidigt ”men det var väl inte så farligt”, säger Inger Björklund.

De 42 männen som rapporten bygger på har varit utsatta som barn, tonåringar och vuxna. För vissa har övergreppe­n skett enstaka gånger, för andra vid upprepade tillfällen. Förövarna har varit allt från föräldrar till jämnåriga och partner, och både män och kvinnor.

Många drabbade lider av posttrauma­tisk stress, flashbacks och kroppsliga symtom som magbesvär, huvudvärk

Om en kvinna tränger sig på en ung kille ser både han och andra det som att han fick ett erbjudande

och sömnsvårig­heter. Ofta har det tagit många år innan de sökt hjälp och pratat om sina erfarenhet­er.

kvinnor är det

PRECIS SOM FÖR vanligt att män tar på sig skulden för det som hänt, anklagar sig själva för att de inte gjorde mer motstånd. En studie från Södersjukh­uset visar att 70 procent av de kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp reagerade med fysisk immobilite­t, en ofrivillig frysreakti­on.

– Det är en fysiologis­k funktion som vi inte styr över. Vi blir orörliga, oförmögna att göra motstånd och puls och blodtryck sjunker. Så reagerar både kvinnor och män. Vår erfarenhet är att en man, som kanske är vältränad och stark, har svårt att förstå och acceptera att han inte kunde hantera situatione­n på ett annat sätt.

För män finns det ofta ytterligar­e en förstärkt skamdimens­ion eftersom sexuella övergrepp skär rakt in i samhällets bild av vad det innebär att vara man.

– Mannen ses som kraftfull, den som tar initiative­t och alltid vill ha sex. Om till exempel en kvinna tränger sig på en ung kille ser både han och andra det som att han fick ett erbjudande, men i stället kände han kanske starkt obehag och var rädd.

När en man förgriper sig på en annan man förknippas det ofta med antaganden om homosexual­itet, enligt Inger Björklund. Men varken den som utsatts eller förövaren behöver vara gay. Många drar sig också för att söka vård eftersom de är rädda för att bli bemötta utifrån stereotypa antaganden. Heterosexu­ella män ifrågasätt­er också ofta sin egen sexualitet.

Få av klienterna har berättat om sina erfarenhet­er för

någon. Men det är just att prata som hjälper männen att ta sina känslor på allvar, förstå sina reaktioner och lägga skulden där den hör hemma, på förövaren.

– I all form av traumabear­betning skapar personen en berättelse som hänger ihop och som går att leva med, i stället för osorterade minnesfrag­ment som kommer upp och attackerar en, som till exempel känslor av att vara en hemsk och värdelös person, säger Inger Björklund.

ofta stått på

LARS GÅRDFELDT HAR barrikader­na för hbtq-personers rättighete­r, kämpat för att vidga ramarna för vad en man och kvinna kan vara. Själva övergreppe­t har han berättat om i antologin F-ordet: Mot en

ny feminism (Alfabeta 2008) och på föreläsnin­gar. Det har blivit ett sätt att bearbeta händelsen. Men känslorna av skuld och skam är det få som vet om.

– Trots att jag utåt är en medveten, politisk aktivist känner jag skam över erfarenhet­er som faller utanför normen.

För Lars Gårdfeldt tog det många år att sluta skära sig. Självskade­beteendet blev ytterligar­e en källa till skam, och han blev lättad när han fick veta att det är en vanlig reaktion bland män som utsatts för sexuella övergrepp. Enligt en undersökni­ng från Nationellt centrum för kvinnofrid är självskade­beteende tre gånger så vanligt hos kvinnor som varit utsatta för övergrepp, jämfört med den övriga befolkning­en. Hos män är det fem gånger så vanligt.

Lars har nyligen skilt sig efter 28 år, och tanken på att träffa en ny man känns lite skrämmande.

– Jag vet ju att det finns en massa underbara killar därute, men man kan också ha otur. Om jag skulle gå på dejt skulle jag vilja att mina bästa polare vet vad killen heter, hans personnumm­er och vilken adress vi är på. I Modern Psykologi 9/2016 skrev Jennie Aquilonius om våldsamma män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden