Modern Psykologi

INTERVJU Lars Rudolfsson dramatiser­ar Barbro Lindgren.

- – Jonas Mattsson

Ett mentalsjuk­hus i 1920-talets Sverige. Det är scenen för Molnens bröder, en ny pjäs som bygger på Barbro Lindgrens vuxenroman­er Eldvin och Molnens bröder. Den 23 februari är det premiär på Dramaten i Stockholm. 17 skådespela­re gestaltar 34 roller, varav de flesta är patienter.

– Alla bär de på rätt stora saker, berättar Lars Rudolfsson, som står för regi och dramatiser­ingen av böckerna.

– En flicka verkar ha upplevt ett trauma som gör att hon inte kan prata i hela meningar, utan bara med konsonante­r. Där finns en ung man som har haft ett barn som inte var friskt och som han dränkt i havet. Det här bildar en väv av karaktärer och händelser – stillsamma och våldsamma. Där finns stor sorg. Hur relaterar pjäsen till dagens psykiatri? – Om man tänker på hur de här personerna behandlas så är det med väldigt stor respekt. Det finns ett slags skyddsnät med sköterskor och vaktmäs- tare, men annars är det en väldigt öppen värld som beskrivs. Det ger en intressant bild av hur man skulle kunna hoppas att det var i en vårdsituat­ion. Men jag ser inte pjäsen som en kritik av dagens system.

– Barbro berättar om de här människorn­a så kärleksful­lt och mänskligt. Det är en påminnelse om att det är många som har andra sätt att tänka. Det är viktigt för oss alla att vara medvetna om – och att inte lägga värderinga­r i det.

För många är Barbro Lindgren en barnboksfö­rfattare. Det är en bild som Lars Rudolfsson vill bredda.

– Det är många som inte vet om att hon skriver för vuxna och om den här typen av komplexa världar.

 ??  ?? MOLNENS BRÖDER Sofia Pekkari, Rasmus Luthander och Johan Ulvesson är tre av pjäsens 17
skådespela­re.
MOLNENS BRÖDER Sofia Pekkari, Rasmus Luthander och Johan Ulvesson är tre av pjäsens 17 skådespela­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden