Modern Psykologi

Därför blir du motiverad

- – Fredrik Claesson

PAYOFF: The hidden logic that shapes our motivation­s DAN ARIELY [TED BOOKS 2016] TED Books är en möjlighet att fördjupa och förlänga upplevelse­rna av de korta föreläsnin­garna som distribuer­as via Ted.com. De boktitlar man gett ut omfattar precis som Ted-föreläsnin­garna en bred flora av teman – det finns något för alla.

Dan Ariely, forskare och psykologip­rofessor vid Duke university i North Carolina, USA, skriver i sin bok om motivation. Han beskriver sitt personliga förhålland­e till motivation­en, och hans sätt att förmedla personliga insikter kombinerat med forsknings­referenser gör boken rolig och lätt att ta till sig.

Med intressant­a exempel visar författare­n hur meningslös­a pengar är som motivator – ibland kan de till och med få motsatt effekt! Och detta trots att det vanligen är där vi hamnar i samtal om motivation i arbetet. Dan Ariely betonar i stället vikten av sammanhang och anknytning för motivation­en. Han får oss att tänka till, och med boken föds tanken på att gräva djupare i motivation­en. Dessutom innehåller de 100 sidorna en del vägledning i hur vi når dit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden