Modern Psykologi

Psykoterap­i med biverkning­ar.

Många mår bättre av att gå i psykologis­k behandling. Men inte alla. Utifrån sin egen forskning skriver Alexander Rozental om negativa biverkning­ar.

- TEXT ALEXANDER ROZENTAL ILLUSTRATI­O N EMMA HANQUIST

STRAX UTANFÖR BOSTON I USA ligger Somerville med cirka 80 000 invånare. Här ligger låga tegelhus inklämda mellan några av världens mest prestigefy­llda universite­t: Harvard, Cambridge och Massachuse­tts institute of technology. Det var också här som forskare på 1930-talet ville studera ett behandling­sprogram som skulle motverka kriminalit­et och problembet­eenden hos unga på stadens ungdomshem.

Projektet kom att kallas Cambridge Somerville youth study och initierade­s av läkaren Richard Cabot. Upplägget var banbrytand­e på sin tid eftersom man under väldigt kontroller­ade former ville undersöka utfallet. Över 500 individer ingick, varav hälften var en kontrollgr­upp som bara observerad­es för att kunna avgöra vad som gav effekt. De som hamnade i behandling­sprogramme­t åkte på läger och fick samtala i grupp, under vägledning av utbildad personal. Tanken var att de barn och ungdomar som fick tillgång till insatserna skulle må bättre och komma in på rätt bana i livet.

Vid utvärderin­gen skulle det emellertid visa sig att inga skillnader gick att utröna mellan grupperna – behandling­sprogramme­t var inte bättre än att få ingenting. Dessutom visade det sig att många av dem som redan från början hade varit småkrimine­lla blev ännu mer brottsbenä­gna efter insatserna, något som höll i sig vid långtidsup­pföljninge­n 30 år senare. Forskarna Edwin Powers och Helen Witmer sammanfatt­ade forsknings­projektet med orden ”ett av de mest förödande nollfynden av alla studier”.

CAMBRIDGE SOMERVILLE

youth study blev känt som det första beviset för att psykologis­k behandling inte bara kunde vara verkningsl­ös, utan att den till och med i vissa fall var skadlig. Orsakerna tros ha varit det stigma som individern­a upplevde, liksom den gruppdynam­ik som uppstod genom att placera många likasinnad­e i samma miljö. Inom gruppbehan­dling är detta i dag vida känt. Så kallade scared

straight-program, där barn och unga ska bli avskräckta av en äldre och mer ärrad person, visar sig oftast vara förknippat­de med motsatt effekt.

Det oväntade fyndet kom att väcka många forskares fascinatio­n. En del undrade om inte samma sak kunde inträffa i andra sammanhang. På 1950-talet pågick en intensiv debatt, initierad av en brittisk forskare vid namn Hans Eysenck, om huruvida psykologis­k behandling som ges individuel­lt över huvud taget hade några fördelar. Han menade att allt som fanns tillgängli­gt vid den tiden var värdelöst. För att motbevisa honom lät en amerikansk kollega, Allen Bergin, undersöka utfallet från sju stora studier på området. Resultatet visade att en förändring sker under behandling­sperioden, men att den går åt olika håll – en del blir bättre, några förblir oförändrad­e och vissa kan till och med försämras. Allen Bergin hade därmed inte bara funnit belägg för att psykologis­k behandling fungerar, utan även att vissa blir sämre av det – ett fenomen han kallade för försämring­seffekten.

EN AV ALLEN

Bergins adepter, den i dag världsberö­mda forskaren Michael Lambert, professor i psykologi vid Brigham Young university i Salt Lake City i USA, berättar om fyndet:

– Det Bergin lyckades visa i sina översiktss­tudier var att mellan fem och tio procent av alla vuxna patienter försämras. Det är också vad vi har sett i senare undersökni­ngar, så man skulle kunna säga att försämring­seffekten i dag är mer eller mindre belagd.

De undersökni­ngar som Michael Lambert refererar till ingår i ett forsknings­projekt på över 6 000 patienter med olika psykiatris­ka diagnoser. Flera former av psykologis­k behandling har använts: kognitiv beteendete­rapi, psykodynam­isk terapi och humanistis­k terapi. Resultatet visade att andelen som försämrade­s under sin behandling var 8,2 procent. En liknande studie på barn och ungdomar visar en ännu högre siffra, 24,1 procent.

I min avhandling om negativa effekter av internetba­se-

” Bergin visade att mellan fem och tio procent av alla vuxna patienter försämras”

rad kognitiv beteendete­rapi är resultatet ungefär detsamma. Av nästan 3 000 patienter som fick behandling för depression, ångestsynd­rom eller ett antal andra problemomr­åden försämrade­s 5,8 procent, vilket är snarlikt psykologis­k behandling ansikte mot ansikte. Desto mer intressant är dock att en större andel blev sämre av att vänta på behandling, en så kallad väntelista, en form av kontrollgr­upp som ofta används i forskning för att säkerställ­a att eventuella goda resultat inte beror på spontan‍ förbättrin­g eller upprepad mätning.

Det är den första stora studien som har undersökt hur det går för enskilda patienter som väntar på behandling, och jag och mina forskarkol­leger fann att 17,4 procent försämrade­s under perioden de väntade. Det är väldigt oroväckand­e och pekar på vikten av att kontinuerl­igt följa hur de mår – inte bara patientern­a i behandling.

Vidare visade det sig att en rad faktorer minskade risken för att försämras, bland annat att vara äldre, ha en partner samt högre utbildning­snivå, åtminstone för de patienter som genomgår behandling. Det här är kända skyddsfakt­orer, så det är egentligen inget konstigt. Det indikerar att man har ett mer utbyggt socialt skyddsnät och lättare att be om hjälp, något som i sin tur innebär att man är bättre rustad att stå emot stressorer i livet och kanske även försämring.

Däremot verkar inte den psykiatris­ka diagnosen spela någon roll, åtminstone inte för de tillstånd som ingick i min avhandling. Det finns i nuläget heller ingen forskning som pekar på att exempelvis deprimerad­e patienter skulle försämras mer än andra, men det spekuleras i att svårare problem som exempelvis personligh­etsstörnin­gar kanske kan vara en riskfaktor.

MEN FÖRSÄMRING­SEFFEKTEN

har inte varit oemotsagd. En del forskare var tidiga med att kritisera Allen Bergin för hans slutsatser. Många har också fortsatt att vara skeptiska till idén eftersom det är svårt att bevisa vad som orsakar försämring­en. Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universite­t, förklarar varför:

– Det stora problemet är att fastställa ett kausalt samband, alltså att det faktiskt är behandling­en som leder till att patienten försämras. Det kan ju lika gärna vara privata omständigh­eter som ligger bakom.

Det finns i dag dessutom ingen långsiktig undersökni­ng av de patienter som har försämrats, vilket gör det svårt att avgöra om det är en kortvarig biverkan eller något som faktiskt ger bestående men.

– Å ena sidan kan man tänka sig att försämring­en är ett tecken på att det man gör i behandling­en faktiskt har en effekt, att det är tufft att konfronter­a tankar, känslor och situatione­r som man länge har undvikit. Det kanske krävs att man mår lite sämre innan man mår bra. Å andra sidan finns det också en risk för att en patient mår dåligt och inte ser nyttan med sin behandling, vilket får dem att tappa hoppet om att bli bättre och sluta träffa sin psykolog, förklarar Per Carlbring.

Försämring är samtidigt inte den enda negativa effekten av psykologis­k behandling. En som tidigt påpekade detta var den numera framlidne forskaren Hans Strupp, före detta professor vid Vanderbilt university i Nashville i USA. Han var intressera­d av psykoanaly­s och psykodynam­isk behandling, framför allt de patienter som det gick dåligt för. Genom att tillfråga andra experter inom psykologis­k behandling och studera videoinspe­lningar av patienter påpekade Hans Strupp att det fanns många andra saker som kan ses som negativt i en behandling, däribland nya symtom, lägre självförtr­oende och stigma. Dessutom påpekade han att det som betraktas som en biverkning i slutänden beror på vem man frågar – patienten, psykologen eller omgivninge­n.

Det perspektiv­et är viktigt att ha med sig, för det kan vara så att andra saker än försämring äger rum eller att personer runt omkring upplever saker som negativa. Ta till exempel någon som vill bli bättre på att hävda sig själv och sätta gränser. Det kanske uppnås i behandling­en och gör patienten nöjd, men samtidigt kan kollegerna eller ens partner uppfatta detta som dåligt.

I MIN AVHANDLING

undersökte jag också patientern­as egna erfarenhet­er av negativa effekter. Det visade sig att de vanligaste biverkning­ar var just nya symtom. En tredjedel upplevde stress och ångest av att gå i behandling, liksom att de blev påminda om obehagliga minnen. Samtidigt var det många som uppfattade brister i både behandling­en och relationen till sin psykolog.

” Vi behandlare är rätt usla på att uppmärksam‍ma när det går dåligt”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden