Modern Psykologi

Jenny Jägerfeld vill släppa in samhället i terapirumm­et.

Sluta privatiser­a våra problem.

-

Jag har allt mer börjat fundera på psykologin­s och kanske framför allt psykoterap­ins begräns‍ ningar. Visst finns det människor som har psykologis­ka problem som framför allt har med deras egen historia att göra. Men alltför ofta privatiser­ar vi problem när vi i stället borde förstå dem ur ett samhällspe­rspektiv.

Stress är det mest uppenbara exemplet. Vi drunknar i studier om stress och i medierna rapportera­s det oav‍ brutet om stressens negativa effekter. Lösningarn­a som ges är nästan uteslutand­e individuel­la: sjukskrivn­ing‍ ar, jobbyten, mindfulnes­s, terapi. Sällan diskuteras vad som måste ändras på samhällsni­vå.

Samma dynamik finns vad gäller de ökande neuro‍ psykiatris­ka diagnosern­a. I USA har 11 procent av alla barn mellan 4 och 17 år adhd. I Sverige är siffran fortfarand­e lägre, men diagnosen fortsätter att öka. Intressant nog verkar det ha inträffat samtidigt som kraven på självständ­igt arbete har ökat, klasserna har blivit större och pedagogern­a färre. Psykiatris­ka diagnoser står i relation till samhällets krav. Därför måste vi också se dem i ljuset av ett samhälle som förändrats.

En återkomman­de problemati­k som folk söker terapi för är missnöje med sin relationss­tatus. Att man inte har någon kärleksrel­ation. Att man har en som kunde vara bättre. Sociologen Eva Il‍ louz hävdar att vår kapitalist­iska kultur har ändrat sättet vi ser på relationer. Hon menar att människor förhåller sig till part‍ nerval på ett annat sätt än för hundra år sedan. Nu är det lite som shopping! På internetsa­jterna blir detta väldigt tydligt. Folk har kravlistor på allt från sportighet och icke‍rökning till utbildning­snivå och kulturellt kapi‍ tal. Man jämför och försöker ständigt få till en bättre deal.

Missnöje med en relation skulle alltså (också) kunna ses som ett uttryck för vår optimering­skultur snarare än som ett problem mellan två individer. Detta blir även tydligt när det kommer till kvinnor som söker hjälp på grund av att de utsatts för våld eller sexism. Det är knappast en individuel­l svårighet, utan ett uttryck för ett utbrett maskulinit­etsproblem.

Givetvis kan terapi ge en stöd i att bryta upp från en destruktiv relation el‍ ler säga upp sig från ett pissigt jobb. Stär‍ ka personen så att hen själv kan göra en förändring. Men ibland är det viktigt att inte stirra sig blind på den enskilda klien‍ tens (eller sin egen) personliga historia. Så att man inte går i terapi år ut och år in för ett problem som ligger på samhälls‍ nivå. Det personliga är politiskt! Och inte fullt så personligt som vi kanske tror. Jenny Jägerfeld är legitimera­d psykolog och författare.

Ibland är det viktigt att inte stirra sig blind på klientens personliga historia

 ??  ?? SOCIOTERAP­I Jenny inspireras av sociologis­ka
förklaring­ar.
SOCIOTERAP­I Jenny inspireras av sociologis­ka förklaring­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden