Modern Psykologi

4 sorters depression och vaccin mot falska nyheter.

Så kan desinforma­tionens effekt minskas.

- – Jonas Mattsson

Genom att förbereda mottagaren på att det förekommer desinforma‍ tion kan man öka tilltron till seriös forskning om klimatet. Det visar en studie med 2 167 deltagare i USA, som publicerat­s i Global Challenges.

En grupp fick veta att 97 procent av klimatfors­karna är överens om människans på‍ verkan på klimatet, något som ökade deras tilltro till forsk‍ ningens konsensus. En annan grupp fick det felaktiga bud‍ skapet att forskarna är oeniga, vilket sänkte tilltron till att det råder konsensus i frågan.

När deltagarna först fick konsensusb­udskapet och därpå tog del av det förne‍ kande budskapet, förändrade­s inte deras syn på hur ense forskarna är – budskapen tog ut varandra.

Men när konsensust­exten försågs med förvarning­ar om de klimatskep­tiska argu‍ menten blev deltagarna mer motståndsk­raftiga mot desin‍ formatione­n. Ungefär som ett vaccin skapar ett skydd genom att utsätta kroppen för en låg dos av virus, så skyddade var‍ ningen mot klimatförn­ekelse.

När konsensust­exten försågs med en rad om att ”politiskt motiverade grupper försöker övertyga allmänhete­n om att forskarna är mer oense än de är” så ökade deras tilltro till konsensus. Men ännu bättre effekt hade det att mer i detalj redogöra för felaktighe­terna i klimatförn­ekarnas argumen‍ tation.

Kirsti Jylhä forskar om kli‍ matpsykolo­gi vid Uppsala uni‍ versitet. Hon tycker att studien är lovande och uppmuntran­de.

– Det finns kampanjer som sprider felaktig informatio­n. I den här studien har man hittat en möjlig lösning på hur man kan minska effekterna av dem, säger hon.

– Det gäller att inte bara pra‍ ta om att klimatet förändras, utan att även tala om varifrån motargumen­ten kommer.

 ??  ?? VACCINATIO­NSKAMPANJ Att argumenter­a mot desinforma­tionen redan innan den nått läsaren är klokt.
VACCINATIO­NSKAMPANJ Att argumenter­a mot desinforma­tionen redan innan den nått läsaren är klokt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden