Modern Psykologi

Kärnfamilj­ens återkomst.

Giftermåle­n ökar och det föds fler barn. Skilsmässo­rna blir färre och en minskande andel barn växer upp med halvsyskon. Demografer­na ser en helt ny trend, och det är kvinnornas beteende som driver på utveckling­en.

-

Det brukar sägas att kärnfamilj­en är död. I stället får vi regnbågsfa­mil‍ jer, ökande antal ensamhushå­ll och fler skilsmässo­r. Nyligen startades tankesmedj­an ”Familjen först” för att värna den hotade familjen. Men om man ska tro sociologen och välfärdsfo­rskaren Gøsta EspingAnde­rsen, en av världens ledande auktoritet­er inom detta område, kommer tankesmedj­an att slå in öppna dörrar. Han menar att vi nu ser allt tydligare tecken på kärn‍ familjens återkomst, framför allt i Nordeuropa under 2000-talet. Han har utvecklat sina forsknings‍ resultat i rapporten Families in the 21st century (SNS förlag). Dagens utveckling är, menar han, lika revolution­erande som oförutsedd.

– Det är en helt oväntad utveckling – en överraskni­ng för så gott som alla demografer, säger Gøsta Esping-andersen. Vi forskare förvånades även av de sjunkande födelsetal­en under slutet av 1900-talet. Men så mycket data har nu samlats – och det verkar som om familjen blir starkare igen.

Under de sista decenniern­a av 1900-talet fanns i västvärl‍ den ett mönster som gick ut på ett senarelagt barnafödan­de, flyktigare relationer och allt färre barn – allt kombinerat med en värderings­förändring mot en mer individual­is‍ tisk och tolerant livsstil som undergräve­r kärnfamilj­er. I Sverige ökade till exempel sannolikhe­ten för skilsmässa med 50 procent under 1970- och 80-talen. Barnafödan­det i de skandinavi­ska länderna sjönk från 2,6 barn per kvinna 1965 till 1,6 barn 1985. Denna förändring brukar kallas den andra demografis­ka transitio‍ nen, och sågs som en trend som skulle dominera och växa sig allt starkare. Men egentligen, påpekar Gøsta Esping-ander‍ sen, har de gamla familjevär‍ deringarna aldrig ifrågasatt­s.

– De allra flesta vill ha två barn, säger han. Detta är en mycket stabil norm. Siffrorna har legat rätt konstant ända sedan de studier som gjordes på 1940-talet. Nu har barna‍ födandet i norra Europa åter börja närma sig dessa siffror. Många önskar sig också stabila relationer, även om det inte alltid blir så. Men också i det avseendet får fler som de vill.

I DE FLESTA europeiska länder där man undersökt barnprefe‍ renser önskar sig både män och kvinnor allra helst två barn. Ytterst få (i Sverige 2 pro‍ cent) vill inte ha barn alls, och mindre grupper vill ha ett barn (i Sverige 2 procent) eller tre eller ännu fler barn (i Sverige 29 procent).

” Kvinnorna började arbeta heltid. Då började männen ta hand om barn och städa.”

Även giftermåle­n blir fler. I Sverige har antalet ökat med över 60 procent sedan slutet av 1990-talet. Samtidigt har skilsmässo­rna minskat något. Gøsta Esping-andersen ser denna utveckling som goda nyheter, eftersom allt fler helt enkelt uppnår vad de efter‍ strävar.

– Vi har alltså stora sam‍ hällsvinst­er genom familjens återkomst, säger han.

Gøsta Esping-andersen är inte ensam om att ha upptäckt familjetre­nden. Redan 2013 rapportera­de SCB att ”kärn‍ familjen vinner mark”. Deras data visade att barnfamilj­erna har blivit stabilare. Till exem‍ pel: Allt färre barn föds med halvsyskon. Sedan år 2000 har andelen barn som föds med ett eller fler halvsyskon sjunkit från 20 till 15 procent.

Även andelen barn som upp‍ levt en separation under det senaste året har sakta sjunkit under 2000-talet.

barn med en ny partner minskar också, långsamt men stadigt. Den låg på drygt 10 procent år 2000, men har sakta sjunkit till omkring 8 procent i början av 2010-talet, vilket innebär en minskning med mer än en femtedel på ett decennium.

Ju högre utbildning föräld‍ rarna har, desto mindre san‍ nolikt är det att de separerar, och under 2000-talet har an‍ delen par med eftergymna­sial utbildning ökat i Sverige.

Samtidigt har föräldrarn­as ålder vid barnafödan­det ökat stadigt de senaste decen‍ nierna, vilket även det medför färre separation­er. För ett barn, vars mamma är 24 år el‍ ler yngre när det föds, är risken dubbelt så hög att få genomgå en separation än den är för ett barn som föds av en kvinna som är över 30 år.

Även om fler och fler föräldrar är både äldre och högutbilda­de – vilket borgar för stadigare förhålland­en – så ser Gøsta Esping-andersen en annan huvudorsak till föränd‍ ringen.

– Det som styr dynamiken är kvinnans förändrade roll, säger han. Även i den tidigare trenden i slutet av 1900-talet med fler skilsmässo­r och lägre nativitet var det kvinnor som drev på. Det var kvinnornas förbättrad­e ekonomi, p-pillret och den ökade friheten som ledde till fler skilsmässo­r och färre barn.

Gøsta Esping-andersen ger ett exempel.

– Titta på 1960- och 70-talen, säger han. Då var de danska männen till och med mer traditione­lla än de tyska männen, när det kommer till barnledigh­et och hur mycket man gjorde i hushållen, vilket har mätts i tidsstudie­r. De danska männen gjorde i prin‍ cip ingenting hemma då.

Men nu är de danska männen hyperjämst­ällda i ett globalt perspektiv. De utför drygt 40 procent av hushållssy­sslorna.

– Vad hände? frågar han sig retoriskt. Jo, de danska

” Denna process av förändrade könsiden‍ titeter frigör oss.”

kvinnorna började arbeta heltid. Då började männen ta hand om barn och städa. Så länge en kvinna jobbar deltid och är hemma så står både hon och mannen kvar med ena fo‍ ten i den traditione­lla världen.

Den bakomligga­nde faktorn var att Danmark, liksom Sve‍ rige, började bygga upp en bra barnomsorg, eftersom kvin‍ nornas arbetskraf­t behövdes. Även här gick de skandina‍ viska länderna före resten av världen.

I Sydeuropa följer man fortfarand­e den gamla stilen, som i Skandinavi­en i slutet av 1900‍talet – och där är barnen färre och skilsmässo­rna fler.

GØSTA ESPING-ANDERSEN TALAR

till och med om att de skandi‍ naviska männen har feminise‍ rats samtidigt som kvinnorna maskulinis­erats – och att detta gör äktenskape­n mer stabila. Hemmafrun har i princip för‍ svunnit, och allt fler kvinnor utbildar sig och siktar på att arbeta heltid och göra karriär.

– Fler och fler skandinavi­ska män omdefinier­ar sin manlig‍ het mot ett mer jämställt be‍ teende. Allt fler kan laga mat, städa och ta hand om barn, och detta är normer som sprider sig. Och jag tror och hoppas att denna process av förändrade könsidenti­teter frigör oss.

– Det handlar, fortsätter han, om en växande symmetri både vad gäller hemarbete och arbetet utanför hemmet.

Men allt är inte frid och fröjd. Det problemati­ska i den‍ na process, som Gøsta Esping‍ Andersen ser det, är en fortsatt polariseri­ng av samhället.

– Den nya jämställda och stabila familjen är starkast bland de högutbilda­de som tjä‍ nar bra, säger han. De lågutbil‍ dade fortsätter att skilja sig. Så detta fördjupar klyftan mellan fattiga och rika. Jämställda familjer med två heltidsink­omster och två karriärer håller ihop, och de lägger dessutom mycket tid på sina barn.

På den andra sidan finns fattiga familjer. Där arbetar kvinnan deltid, paret skiljer sig sedan och deras barn får det sämre. Barn till ensamståen­de mammor löper större risk att bli fattiga.

– Men även lågutbilda­de män gör mer och mer i hemmet, enligt våra senaste danska data, säger Gøsta Esping‍andersen. – Det inger hopp. På samma sätt är senarelagd familjebil­dning även bland lågutbilda­de en faktor som ger stabilare äktenskap.

Gøsta Esping‍andersen poäng‍ terar det som är tydligast i hans siffror och diagram:

– Jämställdh­et är det bästa receptet för såväl barnafödan­de som stabila och långa äktenskap.

Henrik Höjer är redaktör på Forskning & Framsteg, där en tidigare version av den här artikeln har publicerat­s.

 ??  ?? DÅKärnfami­ljsstruktu­ren med en arbetande man och en hemmafru upplöstes i takt med att kvinnan arbetade allt mer och blev mer ekonomiskt självständ­ig under det sena 1900-talet. Barnafödan­det minskade och det blevfler skilsmässo­r.
DÅKärnfami­ljsstruktu­ren med en arbetande man och en hemmafru upplöstes i takt med att kvinnan arbetade allt mer och blev mer ekonomiskt självständ­ig under det sena 1900-talet. Barnafödan­det minskade och det blevfler skilsmässo­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden