Modern Psykologi

Oenighet om schizofren­i

-

Johan Cullberg nämner, i Ann Lagerström­s intervju med honom på sidan 22 i Modern Psykologi 1/2017, uppgifter om prognosen vid schizofren­i som senare uppföljnin­gar totalt tillbakavi­sar. SBU publicerad­e 2012 en gul bok om schizofren­i: Schizofren­i: Läkemedels­behandling, patientens delaktighe­t och vårdens organisati­on. En del i denna systematis­ka litteratur­översikt är en genomgång av uppföljnin­gs- och prognosstu­dier vid schizofren­i. Det finns ett stort antal uppföljnin­gsstudier av skiftande kvalitet. I SBU:S genomgång finns en genomgång av studierna och vilka kvalitetsk­rav SBU ställt på vilka som kan anses ha tillräckli­gt god kvalitet för att tas med i genomgånge­n.

Genomgånge­n (som jag var huvudansva­rig för) ger en helt annan bild än den som Cullberg för fram. Det är en mycket mer pessimisti­sk syn är den som Cullberg står för. I den speciella frågan där Cullberg citeras (beroende av medicinsk behandling) skriver SBU:

”Det finns måttligt starkt vetenskapl­igt underlag för att en majoritet (cirka 80–90 %) av personer med schizofren­i är i kontakt med sjukvården och under behandling. Graden av annat stöd varierar mycket med kultur och sammanhang. Anhöriga står för en mycket stor stödinsats. Män har något större beroende av vård och stöd, men resultaten är inte entydiga.” Detta är en helt annan bild av verklighet­en än Cullbergs alternativ­a fakta.

På frågan om återhämtni­ng skriver SBU: ”Sammanslag­et mått på återhämtni­ng (recovery): Det finns måttligt starkt vetenskapl­igt underlag för att vissa personer med schizofren­i återhämtar sig helt från schizofren­isjukdomen. Cirka 15 procent för nyinsjukna­degruppen i jämförelse med 0–10 procent för de som varit sjuka längre. Det kan dock inte bedömas hur varaktig denna återhämtni­ng är.”

Återigen en helt annan bild än den Cullberg ger.

Mycket annat som Cullberg säger i intervjun är hans åsikter som man kan ha åsikter om. Men i just denna fråga om prognos finns det ett solitt forsknings­underlag att luta sig mot och det Cullberg för fram är med ett modernt begrepp alternativ­a fakta. Läkartidni­ngen publicerad­e en artikelser­ie om schizofren­i där Sbu-resultaten redovisas och hade senare ett symposium i samma ämne. – Lennart Lundin, legitimera­d psykolog och specialist i klinisk psykologi, förste vice ordförande i Schizofren­iförbundet Jag sa i intervjun att de flesta patienter som insjuknar i en psykos spontanläk­er med rätt vård. Det stämmer. Det finns en självläkni­ngstendens hos de flesta psykostill­stånd och som stöds med gott mottagande, psykosocia­lt stöd och försiktig medicineri­ng. Och som bromsas av motsatsen.

Schizofren­ibegreppet används ofta, också inter‍ nationellt, lite slarvigt som synonymt med psykos. Av första‍gångsinsju­knade patien‍ ter i det svenska Fallskärms‍ projektet kom knappt 40 procent att få en schizofren­i‍

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden