Modern Psykologi

Avslappnin­g för den slutkörda

- – Karin Skagerberg

Fried skriver ödmjukt om vi och domtänkand­et och om att vara vaksam på sin egen fördomsful­lhet

A MINDFULNES­S GUIDE FOR THE FRAZZLED RUBY WAX [PENGUIN 2016]

Efter att den amerikansk­a komikern och programled­aren Ruby Wax testat alla tänkbara terapier för att komma ur sina åter‍ kommande depression­er, bestämmer hon sig för att testa mindfulnes­s-based cognitive therapy, mbct. Metodens rela‍ tivt starka forsknings­stöd vid depression­er intressera­r henne och det hela slutar med att hon tar en master i ämnet vid Oxford university. Och med att hon skriver den här boken.

Här beskriver hon vad mindfulnes­s är (bland annat ett sätt att öva upp sin upp‍ märksamhet för att fokusera mer inåt) och vad det inte är (att lära sig att vara snäll mot alla eller börja röra sig så långsamt att det blir kö bakom). Boken riktar sig alltså till the frazzled – slutkörda, förvirrade människor som behöver lite mindfulnes­s för att hantera stress i vardagen. För ovan nämnda personer presentera­r Ruby Wax ett enkelt och roligt sex‍veckorspro­gram i mbct för alla som egentligen varken har tid eller lust.

Näst efter kapitlen om mindfulnes­sträning för föräldrar, barn och tonår‍ ingar är mitt favoritavs­nitt när författare­n i sista kapitlet gör en magnetkame­raundersök‍ ning före och efter en intensiv mindfulnes­s‍retreat. Hur det gick? Läs boken, den är rolig också.

 ??  ?? HÉDI FRIED INTERVJUAD­ES INR 6/2016
HÉDI FRIED INTERVJUAD­ES INR 6/2016
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden