Modern Psykologi

Uppmaning för vår tid

- – Jonas Mattsson

FRÅGOR JAG FÅTT OM FÖRINTELSE­N HÉDI FRIED [NATUR & KULTUR 2017]

I somras por‍ trätterade vi Hédi Fried i Modern Psykologi. Med ålderns rätt berättade hon att hon i princip slutat att åka runt till skolor för att berätta om sina erfarenhet­er som fånge i nazismens arbets‍ och förintelse­läger. Tack och lov har hon nu sammanfatt­at svaren på många av de frågor hon fått genom åren i en bok.

En av de mest tänkvärda iakttagels­erna hon gör är hur svårt det är, även för offren, att se vartåt det barkar. I små, små steg inskränks dina rättig‍ heter, och du vänjer dig gradvis tills du en dag stiger av tåget i Auschwitz.

I Frågor jag fått om För

intelsen sträcker hon ut perspektiv­et till vår tid och nödvändigh­eten i att lära av historien. Även om nazismen inte kommer att upprepas i detalj så återfinns mycket av dess grogrund, inte minst i form av lockelsen till starka ledare. Hon skriver ödmjukt om vi och dom‍tänkandet och om att vara vaksam på sin egen fördomsful­lhet.

Det här är en bok som jag verkligen hoppas kommer att delas ut till skolelever, gärna redan på mellansta‍ diet. Hédi Fried, som till yrket är psykolog, skriver om det ohyggliga med en varm och saklig röst som är lätt att ta till sig. Tio–tolv‍åringar har med sin nyfikenhet också ofta varit hennes ”största fans” när hon pratat ute i skolorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden