Modern Psykologi

Min son spelade bort pengar

Duställerf­rågan, vifinnersv­aret. Modernpsyk­ologi presentera­r svar från legitimera­de psykologer på Sveriges psykolog‍‍ förbunds sajt Psykologig­uiden.se och från forskare vid svenska universite­t.

-

? Min 12-åriga son hittade mitt företagsko­rt i skrivbords­lådan och har använt det utan att vi har vetat om det. Banken ringde i dag och meddelade att någon har använt kortet i olika speltjänst­er för upp mot 10 000 kronor. Jag vet inte hur jag ska tackla detta. Vet inte vad jag ska ge honom för ”straff”. Vet inte vad konsekvens­erna ska vara, för det här är allvarligt. Och just nu är jag bara sååå arg, ledsen och besviken. Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till!

! Din första tanke går till straff. Det är något av en rygg‍ märgsrefle­x hos oss människor att tänka i de banorna när någon har gjort något väldigt dumt, men straff som inte har någon tydlig koppling till det som skett har mycket liten effekt på en människas beteende. Visst fungerar det avskräckan­de på så vis att din son kommer att anstränga sig för att inte bli upptäckt med liknande ”misstag” igen. Men misstaget, ur hans synvinkel, kommer framför allt att vara det faktum att han blev upptäckt. Han kommer alltså att anstränga sig för att undanhålla delar av sitt liv från dig. Det är helt logiskt – nästan allt vi människor gör syftar till att tillfredss­tälla våra behov och att slippa obehag.

Faktum är också att just den handling som han nu har gjort sig skyldig till tyder på att så‍ dant ”mörkande” redan pågår, och att det är det som utgör ert problem. Ett hårt straff är alltså en bra idé bara om du inte har så mycket emot att sonen fortsätter att gå bakom ryggen och ljuga för dig.

För att få ett stopp på den här typen av mycket allvarliga normbrott så rekommende­rar jag i stället andra metoder. För att det är allvarligt håller jag fullständi­gt med om. Det första jag tycker att du ska göra är det som vi psykologer kallar för en ”beteendean­alys”. Det innebär att du noggrant går igenom motiven till hans stöl‍ der, även på ett djupare plan. Sedan behöver du också fun‍ dera över vad han har att vinna på att göra en så – objektivt sett – mycket dum handling som han har gjort.

Vad gäller den första delen av analysen så kan jag bara spe‍ kulera för att ge dig förslag på hur du kan tänka. Kan det vara så att han är ett offer för ett ”tillfälle som gör tjuven”? Har du haft kortet liggande framme precis samtidigt som han har lockats av något spel som alla kompisar spelar? Har han även i andra sammanhang visat tendenser till att stjäla? Tänker du att han kanske inte riktigt förstår vad han har gjort? Kanske har han en ganska vag uppfattnin­g om pengars värde. Finns det sociala orsaker som att han har det svårt med kom‍ pisar och har använt pengar för att hävda sig, eller kan han rent av ha tvingats till detta av andra ungdomar? Hypotesern­a är oändliga, men det är väldigt viktigt att du hittar de faktorer som drev just din son till att göra det han gjorde.

Nästa fråga är vad han hade att vinna på detta, det vi psykologer kallar för ”för‍ stärkninga­r av beteenden”. Det är nämligen på det viset att sådana beteenden som bara ger

Om du är hård och oresonlig minskar möjlighete­rna att få reda på orsakerna

negativa konsekvens­er gör vi sällan mer än en gång. Men när vi upptäcker att det kom något gott ut av det vi gjorde (även om det också blev negativa effekter – det är delvis därför som straff är ineffektiv­t) så blir vi benägna att upprepa beteendet. Det är till exempel därför som det kan vara farligt att vinna första gången man spelar om pengar.

Exakt vad det är som fung‍ erar förstärkan­de för din son kan jag inte uttala mig om, men just att spela om pengar är så oerhört förstärkan­de i sig självt att man brukar mena att det lätt framkallar ett beroende. Och det kan gå snabbt. Det finns dock en mängd andra möjliga förstärkni­ngsmeka‍ nismer bakom det som hänt, såsom grupptryck, att man vill ”hänga med och göra det alla andra gör”, att man vill verka tuff bland kompisarna, eller att man bara tycker att det är spännande med det som är för‍ bjudet och inte förmår stoppa sig i tid.

Ett sista steg i din analys av situatione­n bör vara vad som behövs inför framtiden för att det här inte ska upprepa sig. Jag tänker mig att det kan behövas en hög grad av kontroll, och kanske vissa restriktio­ner, åtminstone under en period, innan förtroende­t är återställt. Kanske är det just detta du me‍ nar med straff, och i så fall är jag med på dina tankar. Det är en självklarh­et att vissa hand‍ lingar också leder till negativa konsekvens­er.

Mycket av det jag skriver om handlar ju ytterst om vad som har rört sig i din sons huvud medan han har använt dina pengar. Så hur ska du nu få reda på allt du behöver? Jag tänker mig att det inte finns så många andra vägar än att prata med din son, förutom förstås att också prata med kompisars föräldrar och ta reda på mer om hans liv. Och här kommer nu ytterligar­e ett starkt argument emot bestraffni­ng:

Om du är hård och oreson‍ lig mot din pojke så minskar det dramatiskt möjlighete­rna för dig att någonsin få reda på orsakerna till detta. Om du däremot visar att du verkligen bryr dig och är intressera­d av honom och hans liv så ökar möjlighete­rna. Jag menar absolut inte att du ska vara positiv, eller ens accepteran­de, till det han gjort. Men det är fullt möjligt att inta en neutral och utforskand­e hållning i dina samtal med honom. Det är så vi psykologer arbetar varje dag. Vi skulle inte komma så långt i förändring­sarbetet med våra klienter om vi blev arga, för‍ dömde och förfasade oss över det som anförtros oss.

Att vara neutral hindrar faktiskt inte heller att du själv har en tydlig åsikt i frågan. Det är ju helt självklart att man inte är glad när någon har tagit så mycket pengar, men man behöver inte blanda in sina känslor i alla delar av samtalet. En viktig metod i detta arbete är att skilja mellan handlingen och personen. Det var dumt gjort det här, men det betyder inte att man inte kan förbättra sig och göra på ett bättre sätt nästa gång.

Jag önskar dig lycka till i dina samtal med din son, och om det känns motigt så finns det stöd att få hos exempelvis socialtjän­sten kring hur du ska gå vidare. Socialtjän­sten kan också förhoppnin­gsvis ge dig ledning i de juridiska

frågor som kanske dyker upp, kring ditt ansvar gentemot din arbetsgiva­re, eventuella möj‍ ligheter att få kompensati­on via försäkring­ar och så vidare.

Jenny Klefbom, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

 ??  ?? BEROENDEFR­AMKALLANDE Att spela om pengar på nätet kan ganska snabbt framkalla ett beroende.
BEROENDEFR­AMKALLANDE Att spela om pengar på nätet kan ganska snabbt framkalla ett beroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden