Modern Psykologi

Hur stressar vi ner?

- – Publikfråg­a från Hjärndagen

? Hur kan man tänka för att inte bli så stressad av faktorer som inte kan påverkas – till exempel när man oroar sig för att inte hinna klart något på grund av andras agerande, som man inte har inflytande över?

! Vid stress och oro kan vi överskatta hur sannolikt det är att något negativt kommer att inträffa (till exempel att komma för sent till ett möte) och allvarligh­eten i konsekvens­erna om det negativa sker (som att chefen kommer att kritisera oss). Vi kan också tendera att underskatt­a vår egen förmåga att hantera eventuella negativa konsekvens­er (till exempel är vi kanske överty‍ gade om att få tunghäfta inför chefen och alla närvarande). Vidare kan vi även komma att betrakta dessa tankar som sanningar snarare än som just tankar.

Det kan vara hjälpsamt att granska tankarna när de uppstår. Självobser­vationen syftar inte till överoptimi­s‍ tiska utan realistisk­a slutsatser, samt till att få distans till tankarna. Den risk och osäkerhet som finns, samt de stresskäns­lor som detta kan skapa, kan vi vara betjänta av att tillåta, i stället för att försöka få bort. Exempelvis: ”Det är nog cirka 20 procents risk att jag kommer för sent. Om jag kommer sent kanske chefen visar irritation, och i så fall kommer jag nog att känna visst obehag, men sedan fortsätter mötet”.

Det kan också vara bra att låta bli försök till stresshant­e‍ ring, som bidrar till ökade stressreak­tioner (till exempel att frekvent kolla klockan i bussen på väg till mötet). Ju mer vi utmanar oss på dessa sätt, ju mindre stressreak­tiva kom‍ mer vi att bli.

För hälsans skull är förmodlige­n det viktigaste att ”deaktivera” och återhämta sig efter stressitua­tioner. Återhämtar vi oss kontinuerl­igt, ökar chansen att komma in i stressitua­tioner med goda resurser, vilket hjälper oss att tänka och agera funktionel­lt även då. Niclas Almén, legitimera­d psykolog, psykoterap­eut och specialist i klinisk psykologi, doktorand i psykologi vid Mittuniver­sitetet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden