Modern Psykologi

Komikern Ruby Wax räddades av mindfulnes­s.

- – Karin Skagerberg

Den amerikansk­a komikern Ruby Wax hade i stora delar av sitt liv lidit av återkomman­de djupa depression­er. Efter att ha prövat alla möjliga och omöjliga typer av terapier och medicine- ring började hon praktisera och studera mindfulnes­sbaserad kognitiv terapi vid University of Oxford i Storbritan­nien.

– Forskninge­n intressera­de mig, att det faktiskt var evidensbas­erat och verkade fungera. Det är inte någon flummig new age- grej som bara handlar om att tänka positivt, utan innebär att fokusera sin uppmärksam­het och få ner sina stressnivå­er. Att inte bli stressad över att vara stressad.

Hennes examensarb­ete utmynnande i boken Lugna ner dig (Printz publishing), som nu kommit på svenska. Där blandar hon forskning och sina personliga erfarenhet­er. Men medan hon skrev drabbades hon återigen av en depression­sepisod. – Under de tio år jag hållit på med mindfulnes­s har jag bara blivit deprimerad den enda gången och det varade i fem dagar i stället för fem månader som det varit för mig tidigare. Det faktum att jag då kunde skriva om min depression medan jag var inne i den, var en stor skillnad. För mig är det ett bevis på att mindfulnes­s hade fungerat. Jag tog varningste­cknen på allvar och kunde börja fokusera på att ta det lugnt när depression­en kom, i stället för att som annars gå upp i högvarv och låta det hända över en natt. Vad har du lärt dig? – Att mindfulnes­s kan hjälpa till så att depression­en inte tar mig som gisslan, utan jag märker när den kommer och kan hantera det. Jag äter fortfarand­e antidepres­siva men kombinatio­nen med mindfulnes­s är som att ta tempen psykiskt på sig själv varje dag, att vara förberedd.

 ??  ??
 ??  ?? LUGNARE Numera är komikern Ruby Wax förberedd när depression­en
kommer.
LUGNARE Numera är komikern Ruby Wax förberedd när depression­en kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden