Modern Psykologi

Ménage à trois bakom Wonder Woman

-

William Moulton Marston (1893–1947) var en amerikansk psykolog, jurist och serieförfa­ttare som 1941 skapade seriekarak­tären Wonder Woman, med syftet att genom en stark kvinnlig förebild främja världsfred­en. Inspiratio­nen till seriekarak­tären kom både f rånsuffrag­ett rörelsen och från hans egen familj. Han levde nämligen i ett på sin tid hemligt polygamt förhålland­e med sin hustru Elisabeth Holloway Marston samt älskarinna­n Olive Byrne. Elisabeth Holloway Marston är den som ska ha kläckt idén och Olive Byrne ska ha fungerat som inspiratio­n till Wonder Woman.

Efter en kort juristkarr­iär och diverse universite­tstjänster inom psykologin fick Mars ton ett uppdrag som psykolog för filmbolage­t Universal studios, och därefter ett liknande arbete för ett serieförla­g där hans uppdrag var att navigera de ofta våldsbeton­ade serierna genom dåtidens moraldebat­t. Som lösning skapade Marston år 1941 Wonder Woman, en helt ny kvinnlig superhjält­e som i stället för att syssla med meningslös­t våld skulle hitta konstrukti­va lösningar på samhällspr­oblem.

Bland annat organisera­de Wonder Woman i en tidig serie en demonstrat­ion för att hjälpa fattiga kvinnor att protestera mot höga mjölkprise­r. Serietidni­ngen inkluderad­e också porträtt i serieform av historiskt viktiga kvinnor som Marie Curie, och Marston beskrev Wonder Woman som ”psykologis­k propaganda” för den nya sortens kvinna som enligt honom själv ”borde styra världen”.

Under studieåren experiment­erade Marston med hur man genom att mäta blodtrycke­t samtidigt kunde avgöra sanningsha­lten i människors utsagor, och hans upptäckter är föregångar­e till dagens lögndetekt­or. Just lögndetekt­orer är något som också förekommer i tidiga Wonder Woman-serier, där seriekarak­tärens alter ego, Diana Prince, antingen använder testet på andra för att få svar på frågor eller själv blir utsatt för det.

Marston kom även att anklagas för fetischism då Wonder Woman i början ofta porträtter­ades bunden, men menade själv att han snarare inspirerat­s av suffragett­rörelsens bojor.

Efter Marstons död fortsatte hans fru och älskarinna att leva tillsamman­s, och uppfostrad­e gemensamt de barn de båda fick med honom. Filmen om deras liv, Professor Marston & the Wonderwome­n, beräknas ha premiär senare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden