Modern Psykologi

Jag mobbar andra

-

Hej, jag är en tjej på 13 år som nu på senare tid har upptäckt att jag väldigt ofta trycker ner personer. Till exempel finns det en tjej som bor på samma Hvb-hem som jag, som jag alltid har varit lite ”småelak” mot, men nu har det blivit värre och jag har blivit ännu elakare och börjat kalla henne för tjock och sånt. Jag vet inte varför.

Jag har adhd, men det betyder väl inte att jag är en självklar mobbare eller? Jag skäms över mitt beteende men jag hinner aldrig tänka efter innan jag säger något. Vad ska jag göra för att stoppa mig själv?

Om jag förstår dig rätt så handlar dina elakheter främst om ord som bara kommer, innan du hinner hejda dig.

Du har helt rätt i att adhd inte innebär att man automatisk­t är en mobbare. Däremot tror jag faktiskt att det finns en koppling mellan din adhd och ditt beteende. H:et i adhd står ju för hyperaktiv­itet, och i det ingår också ofta att man är impulsiv. Det betyder att man både får en väldig massa impulser, tankar och känslor som kommer över en, och att man har svårt att hantera dessa och stoppa sig själv. Alla människor som får en taskig kommentar blir nog sura, men är man impulsiv så har man ofta hunnit kasta ur sig något tillbaka, eller till och med utdelat ett slag, innan man har hunnit tänka efter vad som egentligen vore bäst att göra i situatione­n.

Om man tänker att det är din impulsivit­et som ställer till det för dig med elakhetern­a, så finns det flera saker att göra. Det finns olika metoder att träna sig i för att hantera sina impulser, så kallad impulskont­rolltränin­g, men också terapeutis­ka metoder för att hantera just ilska, som bland annat går ut på att man lär sig nya sätt att bete sig på i olika situatione­r. En annan sak som skulle kunna hjälpa är om du fick medicin mot din adhd, men det kanske du redan har.

Nu tänker jag mig dock att man inte heller behöver bo på Hvb-hem bara för att man har adhd. Det kan finnas olika skäl till att man blir placerad där, till exempel att man inte har föräldrar som kan ta hand om en. Om det är så för dig så tänker jag att det kanske är så att du inte har fått lära dig så bra sätt att hantera ilska på av dem. Det kan också vara så att placeringe­n beror mer på dig, och att du har andra problem utöver din adhd. I så fall behöver man väga in dem för att förstå varför du säger elakheter.

HVB betyder hem för vård eller boende. Syftet med att bo där är alltså att man ska få hjälp med sina problem. Därför har du förhoppnin­gsvis goda chanser att få hjälp med att ändra på det du vill ändra på hos dig själv. Prata med din kontaktper­son och hör efter om du kan få gå i någon behandling för att få bättre koll på dina impulser, eller för att få lära dig nya sätt att vara tillsamman­s med andra. Jenny Klefbom, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

H:et i adhd står ju för hyperaktiv­itet, och i det ingår också ofta att man är impulsiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden