Modern Psykologi

4 x Skrivskola med James Pennebaker

-

James Pennebaker är professor i psykologi vid University of Texas och har använt sig av ett speciellt tillvägagå­ngssätt för att studera effekten av skrivande på hälsan. Instruktio­nen nedan ger dig möjlighet att testa Pennebaker­s metod på egen hand. Att skriva om en stressfyll­d livshändel­se kan vara smärtsamt. Det finns dock ingen forskning som visat att skrivande om stressfyll­da livshändel­ser skulle vara skadligt. I Sverige finns ingen egen förening för psykologer och psykoterap­euter som tillhandah­åller skrivterap­i, men om du går i terapi kan du fråga om din behandlare­s kunskap om metoden.

1) Under de kommande fyra dagarna skulle jag vilja att du skriver ner dina allra djupaste tankar och känslor om antingen en traumatisk livshändel­se eller en viktig känslomäss­ig händelse som format dig och ditt liv.

2) När du skriver, släpp verkligen taget och undersök dina djupaste känslor och tankar inför det som hände.

3) När du skriver om händelsen så undersök vad den inneburit för dina relationer till andra människor, inklusive dina föräldrar, din partner, dina vänner eller släktingar. Du kan också knyta samman händelsen med ditt förflutna, ditt nuvarande liv och din framtid – eller vem du har varit, vem du vill vara och vem du är nu.

4) Du kan skriva om samma händelse eller erfarenhet under alla fyra dagar eller skriva om olika händelser varje dag. När du skriver, bry dig inte om stavning, grammatik eller meningsbyg­gnad. Den enda regeln är att när du börjar skriva så skriv tills 15–20 minuter har gått.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden