Modern Psykologi

Håll två terapiform­er i huvudet samtidigt

- ÅTERKOPPLI­NG jonas@modernpsyk­ologi.se

Sedan vi började ge ut Modern Psykologi för snart tio år sedan har det bråkats om Socialstyr­elsens riktlinjer för behandling av depression och ångestsynd­rom, som kom i en ny version för några månader sedan. Under alla de här åren har riktlinjer­na omgärdats av ett slags lågintensi­vt krig mellan kbt:are och psykodynam­iker.

Hittills har kbt:arna avgått med segern när riktlinjer­na formulerat­s. Den kognitiva beteendete­rapins högar med forsknings­studier har lyfts fram, medan de psykodynam­iskt inriktade terapierna ofta har beskrivits som rent flum i debatten. Hur polarisera­d den här bilden är kan illustrera­s av de reaktioner som kom för ett par år sedan, efter att vi hade publicerat ett reportage om det växande forsknings­underlaget för psykodynam­iska terapier och hur man värderar evidensen i andra länder. Till exempel berättade vi om den psykodynam­iska terapins ställning i Tyskland. Jag har sällan varit med om ett så högt tonläge i den kritik vi fått till redaktione­n, som den som då kom från kbt-håll.

I motsatt läger har Psykoterap­i‍ centrum, som är en intressefö­rening för psykodynam­isk behandling, nyligen överklagat Socialstyr­elsens riktlinjer. Argumentet är bland annat att flera experter som myndighete­n anlitat skulle vara jäviga till fördel för kbt och läkemedel. I Psykologfö­rbundets tidning tillbakavi­sar experterna anklagelse­rna. Förvaltnin­gsrätten har avvisat överklagan med den lite besynnerli­ga motivering­en att riktlinjer­na inte medför tillräckli­g faktisk verkan. I skrivande stund ligger ärendet på vänt hos Kammar‍rätten. Det ska bli spännande att se vad utfallet blir där.

Även om de har sin grund i endera skolan så tillämpar många praktisera­nde psykologer och psykoterap­euter element från olika inriktning­ar, beroende på hur patientens problem ser ut. Med tanke på att den som inte får någon effekt av den ena terapiform­en ofta kan bli bättre av den andra är det en sympatisk inställnin­g, som gärna skulle få prägla terapi‍ debatten. Låt oss hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Samtidigt sker lovvärda initiativ i forskninge­n. I mars publicerad­e The Lancet Psychiatry en lista med tio ”aktions‍punkter” för framtidens psykologis­ka behandling­sforskning. I den ”kommission” som lagt fram punkterna ingår bland annat forskare från Karolinska institutet. Låt oss hoppas att deras förslag på hur forskninge­n kan utvecklas leder till en mer nyanserad debatt, och så klart bättre behandling­ar för den psykiska ohälsa som drabbar allt fler. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Det sker lovvärda initiativ i forsk‍ ningen

 ??  ?? MÅNGFALD Jonas ser gärna en mer nyanserad
debatt om psykoterap­ins forsknings­stöd.
MÅNGFALD Jonas ser gärna en mer nyanserad debatt om psykoterap­ins forsknings­stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden