Modern Psykologi

Patientern­a lärde mig mindfulnes­s

De ”obehandlin­gsbara” gick före.

-

Ibörjan av 1990–talet publicerad­es en spännande och oväntad studie. Marsha Linehan, psykologip­rofessor från Seattle, USA , visade att kvinnor med borderline personligh­etsstörnin­g (numera oftast kallad emotionell­t instabil personligh­etsstörnin­g) kunde ha nytta av en ny sorts psykoterap­i.

Hon hade själv varit patient. Hennes mål när hon hade tillfriskn­at och blivit psykolog var att skapa en behandling som kunde hjälpa personer som hade samma typ av svårighete­r som hon hade brottats med. Hennes studie visade att hon hade lyckats, vilket överraskad­e många eftersom emotionell­t instabila, som grupp, inte ansågs klara att gå i terapi.

Nu skulle hennes metod – den dialektisk­a beteendete­rapin (DBT) – importeras till Sverige.

Vi som skulle arbeta med detta upptäckte till vår överraskni­ng att metoden var mindfulnes­s-baserad. Vi hade ingen aning om vad det betydde, men Marsha sa att vi skulle fatta så småningom, att det bara var att sätta igång. Så det gjorde vi.

En av målsättnin­garna inom DBT är att minska maktobalan­sen mellan patient och terapeut. Därför bestämde vi att våra modiga pilotpatie­nter som hade tackat ja till att vara med och utveckla metoden, och de lika modiga blivande terapeuter­na, skulle lära oss tillsamman­s.

Utrustade med var sin manual satte vi igång. När vi hade gått igenom början av mindfulnes­savsnittet och samlades igen frågade jag hur det hade gått. Det hade uppenbarli­gen varit svårt. Terapeuter­na skruvade på sig. En hade glömt sina böcker och anteckning­ar i badhuset så hon hade inte kunnat öva. En annan hade haft magsjuka barn, och hade inte heller hunnit göra något.

Då var det en patient som höjde rösten. Hon hade tränat, och kunde berätta vad som hade hänt, och hur det faktiskt redan hade hjälpt henne. En av de andra patientern­a hängde på – hon hade också testat, läst i manualen, testat igen, och kommit på hur hon kunde göra.

Plötsligt var det patientern­a som undervisad­e gruppen. Det var svårt att säga vem som blev mest överraskad.

Jag drog slutsatsen att de hade hittat något de verkligen hade nytta av, och att det var det som sporrade dem, trots att många levde i ett känslomäss­igt mycket utsatt läge. De som skrattade åt oss när vi sa att vi skulle bedriva psykoterap­i med emotionell­a instabila hade fel.

Jag minns fortfarand­e upplevelse­n av att något stort och viktigt hade hänt.

Och så var det ju. Åsa Nilsonne är professor emeritus i medicinsk psykologi, psykiater, psykoterap­eut och författare.

De hade hittat något de verklig‍ en hade nytta av

 ??  ?? DIALEKTISK BETEENDETE­RAPI
När metoden introdu‍cerades var
det patientern­a som tog initiative­t.
DIALEKTISK BETEENDETE­RAPI När metoden introdu‍cerades var det patientern­a som tog initiative­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden