Modern Psykologi

Vem har rätt att bestämma?

Fundera själv utifrån ett filosofisk­t dilemma.

- – Ann Lagerström

Det är söndagskvä­ll hemma hos familjen Koponen. I soffan halvhänger Ina, 15, med sin Ipad. Lillebror Ola, 12, är på sitt rum och spelar Overwatch och storebror Kalle, 17, tittar på Netflix. Mamma Riitta kommer in genom ytterdörre­n. Hon har varit på gymmet och ropar: ”Hej allihop!” Ingen svarar och följande scen utspelar sig. RIITTA: Familjeråd nu!!! De andra vaknar till, protestera­r lamt men masar sig till köksbordet där råden brukar hållas.

RIITTA: Jag står faktiskt inte ut längre. Ni har inte rört er en tum på 2,5 timme. Vi har inget liv längre i den här familjen.

INA: Vaddårå. Jag har gjort massor. Kollat på film. Hängt på Snapchat. Lagt upp grejer på Instagram.

OLA: Jag har ju spelat med min klan hela kvällen.

RIITTA: Ni håller på, men ni umgås inte. Och inte du heller Kalle.

KALLE: Får man inte titta på film!

RIITTA: Nu kräver jag nätfasta varje söndag. För alla! INA OCH OLA: Va! INA: Så kan du väl inte göra? Jag vägrar.

RIITTA: Det kan jag visst det. Det är mitt hem!

KALLE: Men mamma. Det är 2018 och vi är fyra som bor här. Alla måste ha en talan.

OLA: Om jag dammsuger, får jag spela sen? RIITTA: Nej. OLA: … och lagar middag. RIITTA: Nej! Inga förhand- lingar. Jag viker mig inte.

INA: Då går jag hem till Aisha direkt efter frukost! Det kan du inte förbjuda. OLA: … och jag följer med. RIITTA: … men … KALLE: Kan vi inte pröva det här då? Du får bestämma halva dagen och vi den andra halvan. Hela förmiddage­n är din. RIITTA: Jag ska tänka på saken. Familjemed­lemmarna förhåller sig olika till makt.hur ser du på det? I slutet av tid‍ ningen kan du läsa vilka filosofer som tänker i samma banor som Riitta, Ina, Ola och Kalle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden