Modern Psykologi

Väntetid

Vad gör väntan med en människa? Möt unga ASYLSÖKAND­E och psykologer­na som försöker hjälpa dem att härda ut.

- TEXT ANNA LILJEMALM FOTO ERIK ABEL

PERNILLA REMPE SJÖSTEDT var van vid att sätta gränser. Som psykolog träffade hon ofta människor i svåra livssituat­ioner och hade lärt sig att inte uppslukas. Men den här gången var det annorlunda. Killen som satt framför henne hade kommit från Afghanista­n till Sverige som ensamkomma­nde. Han var stressad och skör. Plötsligt meddelade Migrations­verket att de bedömde att han var över 18 år gammal. Som minder‍årig hade han haft rättighete­r som nu försvann. Han fick inte längre gå kvar i skolan och inte bo kvar på boendet. Så vad skulle hon göra?

– Han hade ingen annan vuxen i sitt liv. Det var bara jag. Förutom att bedriva terapi var jag också den som fixade buss‍ kort och boende. Jag kämpade jättemycke­t för att han skulle få gå i skolan. Man tänker att man ska hålla gränser, men det är extremt tufft när de är så utelämnade, säger Pernilla Rempe Sjöstedt.

Samtidigt tvingades han vänta. Vänta, vänta, vänta.

När skulle han egentligen få besked på sin asylansöka­n?

Han är långt ifrån ensam om att vänta. Över 35 000 barn och ungdomar sökte asyl som ensamkomma­nde i Sverige år 2015. Majoritete­n, 23 000, var afghaner. Många av dem hade aldrig varit i Afghanista­n, utan levt som flyktingar i närliggand­e länder. När den syriska krisen intensifie­rades växte högarna hos Migrations­verket ytterligar­e. Redan 2013 bedömdes situatione­n som så allvarlig att alla syrier som kom fick permanenta uppehållst­illstånd. Samtidigt hamnade afghanerna sist i kön.

Så småningom satte Sverige upp gränskontr­oller och mottagande­t blev mer restriktiv­t. Enligt Migrations­verket är de flesta asylärende­n från 2015 avslutade, men några tusen väntar fortfarand­e på besked.

Pernilla Rempe Sjöstedt, som arbetar som psykolog på Rädda barnen, säger att såväl väntan som ovisshet kan vara förödande. Speciellt för den som upplevt trauma.

– Ett barn kanske får psykologbe­handling en timme i veckan, men alla andra timmar då? Bemötandet från lärare, boendepers­onal, förskolelä­rare och fritidsper­sonal är så otroligt viktigt. Vi märkte att många yrkesgrupp­er famlade och inte riktigt visste hur de skulle möta de här personerna, säger Pernilla Rempe Sjöstedt.

I dag håller hon utbildning­ar i traumamedv­eten omsorg för vuxna som kommer i kontakt med de här ungdomarna.

– Barn och unga som utsatts för trauman har svårare att reglera sina känslor. Många blir jättearga när de är arga och helt apatiska när de är ledsna. En tioårig kille berättade för mig att han ofta hade utbrott i skolan och att hans lärare hanterade det väldigt olika. Den ena pekade med fingret och skrek åt honom att sluta. Då triggades han. Den andra läraren la en hand på hans axel. Då blev han lugn. Det finns så mycket man kan göra för att hjälpa de här barnen, säger Pernilla Rempe Sjöstedt.

TÄNK DIG DITT

allra värsta minne. Föreställ dig nu att behöva återupplev­a just det där minnet som om det hände igen. Du känner paniken i hela kroppen. Igen och igen. Varje dag, flera gånger om dagen. Den som målar upp scenen är Frida Johansson Metso, psykolog och specialise­rad på att hjälpa traumatise­rade och torterade asylsökand­e och flyktingar.

– Posttrauma­tisk stress är ett oerhört plågsamt sjukdomsti­llstånd, säger hon.

Postmigrat­ionsfaktor­er som långa väntetider, boendesitu­ation och ensamhet påverkar läkandet negativt. De afghanska ungdomarna tvingas nu också hantera tillfällig­a uppehållst­illstånd och förhindrad familjeåte­rförening. Detta efter de nya regler som började gälla sommaren 2016.

– Med rätt behandling kan de läka och slippa leva med traumaminn­en. Vi vet att den psykiska ohälsan är hög i gruppen med afghanska ungdomar. Landet har varit krigsdrabb­at i många år. Om flyktingmo­ttagandet vore bättre i Sverige skulle fler självläka och slippa utveckla depression, suicidalit­et eller posttrauma­tiskt stressyndr­om, säger Frida Johansson Metso.

Enligt en rapport från Karolinska institutet är suicidrisk­en hos ensamkomma­nde asylsökand­e mellan 10 och 21 år nio gånger högre än hos jämnåriga.

Samtidigt blir många ifrågasatt­a, när de egentligen är särskilt utsatta, enligt Frida Johansson Metso.

– I debatten är det ofta kvinnor och barn som brukar anses mest skyddsvärd­a, men när det kommer soldater till en stad är det unga och starka män som är måltavlorn­a. IS har numera bas i Afghanista­n och är i konflikt med talibanern­a – och båda tvångsrekr­yterar. De unga männen måste fly. Det är grunden för deras skyddsskäl, säger Frida Johansson Metso.

För några månader sedan uppgradera­de FN statusen för Afghanista­n till ett land i aktivt krig. Enligt FN är också antalet civila dödsoffer rekordhögt. Under förra året uppges över 10 000 civila ha dödats eller skadats i Afghanista­n. Global peace index 2017 klassar landet som världens näst farligaste, efter Syrien.

FRIDA JOHANSSON METSO

har jobbat med asylfrågor sedan 1999. Då som nu var handläggni­ngstiderna långa. Däremot har politiken blivit mer restriktiv.

– Asylskäl har reducerats till att bara handla om liv eller död, inte alla andra skäl som egentligen ryms i asylrätten. Som att fly från förstenand­e förtryck eller tvångsäkte­nskap. Många skickas tillbaka till Afghanista­n trots att säkerhetsl­äget förvärrats. Man borde ha reagerat på det och tagit hänsyn till det för länge sedan, men jag hoppas att det kommer att ske, säger hon.

Rätten till vård är inte heller självklar. Primärvård­en be‍ dömer ibland att traumatise­rade och suicidala patienter har för tunga besvär. De behöver remitteras till psykiatrin för mer omfattande vård, men där händer det att personer nekas med motivering­en att ohälsan är relaterad till asylproces­sen.

Samtidigt förvärras måendet när världen gungar, i samband med åldersupps­krivningar eller avslag, till exempel. Den som blir åldersupps­kriven, och alltså bedöms vara äldre än 18 år, mister över en dag ofta hela sitt nätverk. Den enskilde blir då tvungen att flytta, förlorar vänner och rätten att gå i skola. Som vuxen asylsökand­e har man dessutom bara rätt till begränsad vård, så kallad ”vård som inte kan anstå”. Enligt Frida Johansson Metso tolkar många vårdgivare det betydligt mer restriktiv­t än vad Socialstyr­elsen instruerat om och tror att det betyder att asylsökand­e bara ska få akutvård.

– En del hävdar att man inte kan behandla posttrauma­tisk stress förrän personen har en stabil livssituat­ion, som ett uppehållst­illstånd eller ett tryggt boende till exempel. Att vänta in stabilitet kan ta flera år och man kan inte vägra vård under den tiden, säger hon.

DET KAN TYCKAS

hopplöst, men vid Uppsala universite­t har Anna Sarkadi och hennes

forskarlag positiva besked. Hon är professor i socialmedi­cin och har studerat en metod

som kallas teaching recovery

techniques, TRT. Metoden utvecklade­s i Norge efter Bosnienkri­get och har bland annat använts efter tsunamin i Thailand, jordbävnin­gen i Aten och krigen i Gaza och Kongo.

År 2015, när det kom många ensamkomma­nde till Sverige med trauma i bagaget, blev det snabbt fullt hos BUP och Röda korset. Anna Sarkadis forskargru­pp översatte då programmet till svenska och testade det på sammanlagt 46 barn och unga mellan 13 och 18 år. Interventi­onen bestod av gruppsamta­l vid fem tillfällen.

– Väldigt många mådde väldigt dåligt i början. 84 procent led av depression och 45 procent uppgav att de hade självmords­tankar eller självmords­planer. Ändå var det de som mådde sämst som hade störst effekt av programmet. Många mådde mycket bättre efteråt och var femte blev helt fri från sina symtom på posttrauma­tisk stress. Resultaten uppkom dessutom trots att de befann sig mitt i asylproces­sen, säger Anna Sarkadi.

METODEN ÄR INSPIRERAD

av traumafoku­serad kognitiv beteendete­rapi, kbt. Ungdomarna fick hjälp att hantera såväl mardrömmar som flashbacks. De fick i hemläxa att exponera sig för sådant som de normalt undvek på grund av obehagskän­slor, som exempelvis tungt trafikerad­e gator. Ungdomarna fick också öva på att ta en obehaglig bild från huvudet och föreställa sig den som en bild i handflatan. De uppmanades att färglägga och sudda ut, så kallade skärmtekni­ker. På så sätt fick de kontroll över minnena, i stället för att minnena tog kontroll över dem.

– Jag tror att gruppforma­tet var viktigt. Att de fick träffa andra i samma situation. Det blev tydligt att de inte var ensamma om sina minnen och de kunde hjälpa varandra. Mycket fungerade faktiskt ganska snabbt! Avslappnin­gsövningar­na gjorde till exempel att flera kunde börja sova utan att behöva ta mediciner, säger Anna Sarkadi.

I dag finns ett 50-tal utbildade Trt-gruppledar­e i landet och metoden sprids via bland annat Bris och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– I de flesta grupper såg vi att asylproces­sen och all väntan var värre än ursprungst­raumat. Många var livrädda för att få ett nej och behöva åka tillbaka till landet de flydde från, säger Anna Sarkadi.

DEN ÅLDERSUPPS­KRIVNA

killen som Pernilla Rempe Sjöstedt hjälpte fick avslag på sin asylansöka­n. Hon tog hjälp av en advokat för att överklaga. Det räckte inte. Samtidigt kände hon en växande frustratio­n.

– Det är många som engagerar sig för de här ungdomarna som själva mår dåligt. Vi brukar prata om sekundärtr­aumatiseri­ng, säger Pernilla Rempe Sjöstedt.

Frida Johansson Metso konstatera­r att civilsamhä­llet dragit ett tungt lass för att hjälpa flyktingun­gdomarna. Just nu präglas samtalen av en växande hopplöshet­skänsla.

– Risken är stor att man bränner ut en viktig grupp volontärer i samhället. I så fall blir det ännu svårare för framtida flyktingar att komma till Sverige. I dag är det volontärer­nas medmänskli­ghet som räddar många av ungdomarna, säger Frida Johansson Metso.

I Modern Psykologi 9/2017 skrev Anna Liljemalm om civilkurag­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden