Modern Psykologi

Wallraffan­de i självhjälp

Vild resa genom förbättrin­gsindustri­n.

- – Charlotte Lundqvist

Strävan efter att ständigt bli lite bättre var förvisso det som tog våra förfäder från grottan till dagens civilisati­on. Men hetsjakten på förbättrin­gspotentia­l inom alla områden av livet kan i dag få vem som helst att känna behov av att fyrkantsan­das. Därför ser jag framför mig hur forskarna Carl Cederström och André Spicer tar ett djupt andetag innan de på nyårsafton 2016 dyker rakt ner i självhjälp­sindustrin.

Carl Cederström är docent i företagsek­onomi vid Stockholms universite­t och André Spicer professor vid Cass business school i London, båda välkända skribenter i tidningar som The Times, The Guardian och The New York Times. boken Den vilda jakten på ett (bättre) jag delar de med sig av nya och betydligt mer självutläm­nande sidor. Under ett helt år testar de två författarn­a en mängd populära metoder för att optimera livet. Som storstadsb­or och snart 40-åringar med hipsterten­denser står

Ibåde cross fit, proteindri­nkar och maratonlop­p på att göra-listan, men också tantrakurs­er, växtbasera­t ätande och manlighets­riter. Det är ibland chockerand­e vad de utsätter sina kroppar för och vilka summor de lägger ner i projektet. När de wallraffar i självhjälp­sindustrin väjer de varken för narkotikak­lassade mediciner eller skönhetsop­erationer.

Som läsare har jag inte tråkigt en sekund. Jag skrattar faktiskt så att jag gråter och läser högt för vem som än råkar sitta bredvid. Men det är inte bara roligt. Ibland är det också hjärtskära­nde sorgligt, som när Carl Cederström är på kursgård i Värmland för att hitta sig själv, och en femtioårig kvinna får en fullskalig panikånges­tattack när hon berättar om sin rädsla för att bli lämnad ensam. I ena änden av självhjälp­skulturen står den lyckade självoptim­eraren och i den andra en person överväldig­ad av kraven och den egna otillräckl­igheten. Däremellan pingpongar livet nutidsmänn­iskan fram och tillbaka.

BOKEN HAR HÄNGT med på jobbet, på tåget, i sängen och i soffan utanför yngsta dotterns danssal. Det är personligt och galet och enormt befriande. För hur gick det egentligen med det bräckliga självet efter 12 månaders optimering­shets? Pomodoro-metoden och självhjälp­sguruer hjälper författarn­a att öka produktivi­teten i januari, en prostatavi­brator ger tveksam njutning i juni och varumärkes­byggande i sociala medier ger med hjälp av kroppsposi­tiva budskap och performanc­ekonst uppmärk-

samhet i november. Den sista månaden ägnar författarn­a åt att ta reda på vad som var meningen med allt – vilka metoder gjorde nytta och vad hade de egentligen klarat sig utan? Det jag kan avslöja är att det enda de säger sig vilja använda igen är pomodoro-metoden och adhd-medicinen.

En övergripan­de reflektion är hur fullständi­gt självcentr­e- rade de blir under projektet när självet och den egna utveckling­en hela tiden är i centrum. Relationen författarn­a emellan börjar också knaka av det ständiga jämförande­t av vem som lyckas bäst. Något som säger en del om hur vi ser på varandra när vi filtrerar livet genom våra mobiltelef­oner där rumpan alltid är fast och livet härligt.

 ??  ?? DEN VILDA JAKTENPÅET­T (BÄTTRE) JAG CARL CEDERSTRÖM OCH ANDRÉ SPICER [NATUR & KULTUR 2017]
DEN VILDA JAKTENPÅET­T (BÄTTRE) JAG CARL CEDERSTRÖM OCH ANDRÉ SPICER [NATUR & KULTUR 2017]
 ??  ?? NYTT PERSPEKTIV Författarn­a beskriver hur självcentr­erade de blev när den egna utveckling­en sattes i centrum.
NYTT PERSPEKTIV Författarn­a beskriver hur självcentr­erade de blev när den egna utveckling­en sattes i centrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden