Modern Psykologi

Så resonerar filosofern­a

Vems maktanalys håller du med?

- – Ann Lagerström

Ja, vem ska bestämma i familjen Koponen? Mamma eller barnen? Och vilka olika sätt finns det att förhålla sig till makt? Här kan du läsa om vilka filosofer familjemed­lemmarna kan luta sig emot.

För att trösta sig kan mamma Riitta läsa Niccolò Machiavell­is (1469–1527) Fursten. I det här klassiska verket ger Machiavell­i råd till den som vill härska över sitt land och sitt folk. Tröstande skriver han till Riitta: ”Man måste ta i betraktand­e att det inte finns någon‍ting som är svårare, ovissare och farligare än att göra sig själv till hövding och införa nya lagar. Ty nykomlinge­n får till fiender alla dem som fordom hade det bra, och han har blott ljumma försvarare bland dem som hoppas på förmåner genom de nya lagarna.” Men ge inte upp, manar han, för att nå framgång måste man göra det som är nödvändigt även om det svider.

Kalle kanske ska läsa in sig på filosofen John Rawls (1921– 2002) som funderade kring det han kallar för ”heder‍lig rättvisa”. Rawls försöker se bortom de sociala regler som redan finns och fråga sig: Om en grupp människor kunde börja från början, hur skulle de tänka då? Går det att skapa ett samhälle, eller en familj, där reglerna är både opartiska och rättvisa? För att klara det, menar han, måste gruppen bortse från alla skillnader – kön, ålder, intressen – och hitta bestämmels­er som är bäst för alla och som alla kan acceptera.

Ola är en förhandlar­e. Det har han alltid varit, säger mamma Riitta, och det för‍ vånar inte den politiske filosofen Adam Smith (1723–1790). En människa, skrev han, är ett djur som förhandlar. Vi ger och vi tar, utbyter varor och tjänster. Och orsaken till att vi trots vårt egenintres­se klarar av att komma överens och skapa avtal är att vi är både själviska och välvilliga. Därför är den skickligas­te förhandlar­en den som får till ett utbyte som kan accepteras av båda parter.

Ina värnar rätten att protestera och får medhåll från den amerikansk­e filosofen Henry David Thoreau (1817–1862). Thoreau hyllade det fria och vilda och menade att det var individens skyldighet att protestera mot dumma lagar. Framför allt förordade han olika former av icke-våldsmetod­er. Bland annat vägrade han under en period att betala skatt som en protest emot att delar av pengarna gick till att stödja slaveriet.

 ??  ?? MEDBE‍ STÄMMANDE Skärmtid skapar
nya konflikter om vem som styr
över vad.
MEDBE‍ STÄMMANDE Skärmtid skapar nya konflikter om vem som styr över vad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden