Modern Psykologi

”Räkna dina ja i stället för nej”

- – Karin Skagerberg

Under namnet Underbara Clara driver Clara Lidström en av Sveriges största bloggar om inredning, hållbarhet och småbarnsli­vet på landet. Men när blogginläg­gen under 2016 blev allt färre var det få som visste att hon drabbats av utmattning. Hon orkade inte ens skriva om det på bloggen. Men det har hon gjort nu i boken Hjälp jag är utmattad (Norstedts).

– Både jag och Erica Dahlgren, som jag skrivit ihop med, har varit utmattade. Vi tyckte att de böcker som fanns i ämnet antingen var för faktatunga – det orkar man inte läsa när man är utmattad – eller så var det bara personliga berättelse­r. Så vi skrev en som var både och, säger Clara Lidström.

Hon gör intervjun på telefon i sängen. Det är sådant hon har lärt sig efter att hon kommit tillbaka efter utmattning­en – att lyssna på sig själv och vad hon behöver.

– Nu lyssnar jag på mina behov, vet när kroppen behöver äta, sova och stressa ner. Vi är många som är alldeles för bra på att bara power through och vara ”starka”, trots att hela kroppen och själen skriker efter återhämtni­ng.

Hon hoppas att de som är i riskzonen ska få tips och kanske kunna bromsa in. I boken finns också ett avsnitt för anhöriga.

– De närmast anhöriga till en person som är utmattad är så oerhört viktiga, för att behålla en känsla av normalitet och rutiner. De kan också hjälpa till att lista ut vad som fun‍ gerar, vad man orkar och vad som behöver göras i just den familjen. När det var som värst för mig orkade jag till exempel inte lämna på förskolan eller träffa folk, men jag lyckades gå upp om mornarna och hjälpa min man med påklädning av barnen innan de skulle iväg, då kom jag i alla fall upp.

Det viktigaste hon har lärt sig är att räkna sina ”ja”.

– I stället för att fokusera på det man lyckats säga nej till, bör man om man är en högprester­ande person – det är ofta de som blir utmattade – i stället räkna sina ”ja”. Då får man en bild av hur mycket man egentligen har tagit på sig. Det har hjälpt mig mycket.

 ??  ?? TIPS TILL ANHÖRIGA Hjälp gärna den som är utmattad att behålla några av sina rutiner, råder
Clara Lidström.
TIPS TILL ANHÖRIGA Hjälp gärna den som är utmattad att behålla några av sina rutiner, råder Clara Lidström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden