Modern Psykologi

(O)BEKANTA ANSIKTEN

Prosopagno­si är en vanlig men outforskad diagnos.

- TEXT KJELL VOWLES

Ihöstas träffade filmregiss­ören Marianne Ahrne en ung kille på busshållpl­atsen som hejade glatt. Hon visste inte alls vem det var. – Han såg förvånad ut. Det var min brorsdotte­rs yngste son, som jag känt sedan han föddes. Men nu hade han mössa på sig, och då var det kört, säger Marianne Ahrne.

En annan gång fick hon pengar till ett filmprojek­t från en dokumentär­filmskonsu­lent på Svenska filminstit­utet. De hade ett långt möte men när de träffades på stan några dagar senare kunde inte Marianne Ahrne komma ihåg att de hade setts. Det var inte populärt.

– Mig ska du fan i mig känna igen, röt han. Det är mig du får pengar av.

Anledninge­n till att Marianne Ahrne har svårt att känna igen människor är att hon har prosopagno­si, ansiktsbli­ndhet. Detta är en vanlig men relativt okänd åkomma och forskarna trodde länge att det bara var en sällsynt biverkning av svåra hjärnskado­r. De första vetenskapl­igt dokumenter­ade fallen var sårade soldater efter andra världskrig­et som hade svårt att känna igen sina närmaste. Men de senaste 20 åren har det upptäckts att det också finns en variant av prosopagno­si som troligtvis är ärftlig.

Uppvuxen i Falköping med en liten krets omkring sig, tänkte Marianne Ahrne aldrig på att hon hade svårare än andra att komma ihåg ansikten. Det var först när hon jobbade som regissör som problemet blev större. Skådespela­rna ville ju gärna bli igenkända från en produktion till en annan. Nu för tiden berättar hon om sin åkomma direkt så att ingen tar det personligt.

GÖREL KRISTINA NÄSLUND är psykolog och pensionera­d forskare från Karolinska institutet. Även hon är ansiktsbli­nd och 2006 skrev hon boken Vem var det där? En bok om ansiktsbli­ndhet (Kärnhuset). Det är den enda bok på svenska i ämnet och fortfarand­e är forskninge­n begränsad. Ingen vet exakt vad som orsakar prosopagno­si.

– Man har sagt att det kan bero på en oförmåga att koda in detaljer om ett ansikte vi möter, eller att vi kan koda in det men inte lägga informatio­nen på en minneshyll­a – eller att om vi har lagt den på en minneshyll­a så har vi svårt att få åtkomst till den när vi möter personen igen. Vi vet verkligen inte säkert, säger Görel Kristina Näslund.

En stor del av informatio­nen om ansikten behandlas i hjärnans fusiforma ansiktsomr­åde. Det pågår en debatt inom forskninge­n om huruvida medfödd ansiktsbli­ndhet beror på att hjärnfunkt­ionen är underutvec­klad och kan tränas upp, eller om den är distinkt annorlunda. Endast två studier har gjorts gällande hur vanligt prosopagno­si är. Uppskattni­ngen är

Det kan uppfattas som ointresse eller nonchalans men det är det inte

att cirka två procent av befolkning­en är drabbad, men det finns en osäkerhet kring mätmetoder­na. Görel Kristina Näslund tror att siffran är för låg och eftersom det finns tecken på att det är genetiskt kan det variera mellan länder.

– Utan att ha vetenskapl­igt stöd för det är min upplevelse att ansiktsbli­ndhet är oerhört vanligt i vårt land. Där jag bor är vi till exempel fem ansiktsbli­nda i fem närliggand­e hus. Jag skulle verkligen vilja att någon gjorde en vetenskapl­ig frekvensun­dersökning i Sverige.

nivåer av

DET FINNS OLIKA ansiktsbli­ndhet. Den berömde neurologen Oliver Sacks, som dog 2015, var svårt drabbad. Han har själv skrivit om det och är även intervjuad i Görel Kristina Näslunds bok. Där berättar han om hur han var förundrad över att hans spegelbild inte agerade på hans rörelser, tills han insåg att han tittade på en främling genom ett fönster. Marianne Ahrne har en mildare form. En gång har hon missat att känna igen sig själv i en spegel, men annars känner hon i regel igen släktingar och vänner. Hon har dock lättare att känna igen hundar än ansikten, säger hon.

– Du känner inte igen mig, va? sa en trevlig kvinna som jag träffade häromdagen. Nej, jag hade ingen aning. Det visade sig att jag känt henne genom tre pyrenéerhu­ndars liv, och hundarna minns jag i detalj.

vittnar

MÅNGA ANSIKTSBLI­NDA om att det kan vara svårt att följa med i filmer då de inte alltid kan skilja karaktärer­na åt, ett problem som även Marianne Ahrne har haft.

– Jag är ingen idealisk åskådare till en krigsfilm med brunögda, snaggade soldater i hjälm. Det kan också vara svårt att se skillnad på blonda, blåögda flickor som svischar förbi på duken. Men i regel går det bra eftersom jag tittar mycket koncentrer­at.

Under vintern var hon med och tävlade i På spåret i SVT. Att känna igen programled­arna var inga problem. Det var svårare med teamet bakom kameran.

– Det kan uppfattas som ointresse eller nonchalans men det är det inte. När polletten väl ramlar ner minns jag precis vad vi talade med varandra om.

Kjell Vowles är frilansjou­rna‍ list och ansiktsbli­nd.

 ??  ?? TA DET INTE PERSONLIGT! För att undvika att såra andra är det bra att berätta att man lider av ansiktsbli­ndhet.
TA DET INTE PERSONLIGT! För att undvika att såra andra är det bra att berätta att man lider av ansiktsbli­ndhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden