Modern Psykologi

”Tarmen kan kallas vår andra hjärna”

Soki Choi har skrivit en bok om tarmflora och hjärnan.

- – Karin Skagerberg

Ihur stor utsträckni­ng påverkas hjärnan av vad vi stoppar i oss? Förmod‍ ligen mer än vi hittills trott, menar Soki Choi, som skrivit boken Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskape­n om hur tarmbakter­ierna stärker din hjärna (Bonnier fakta). Kimchi är en koreansk fermentera­d rätt, ofta baserad på kål, och kombucha är en fermentera­d tedryck. Båda är proppade med bakterier, som sägs skydda och stärka hjärnan. Kopplingen mel‍ lan hjärnans och tarmens nervsystem är ett ungt och fortfarand­e relativt outforskat fält. I sin bok har Soki Choi sammanstäl­lt det man hittills sett i forskninge­n.

– Tarmen kallas med rätta för vår andra hjärna. Tarmens eget nervsystem har lika många nervceller som en katts hjärna. Även om vi kanske har anat det tidigare, så är det först nu som man i forskning kan se hur viktig maten är för vår hjärnhälsa, säger Soki Choi, som själv började intressera sig för ämnet när hon forskade om sjukvårdss­ystem och fram‍ tidens hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm och Harvard university i USA.

I sin bok skriver hon bland annat om forsknings­resultat som tyder på att inflammati­on i hjärnan, som skulle kunna kopplas till tarmbakter­ier, är en möjlig faktor vid depression och alz‍ heimer.

– Tarmbakte‍ rier producerar ämnen som kan nå hjärnan via blodet eller via den stora vagusnerve­n, säger Soki Choi. Hon beskriver det som en trepartsdi­alog mellan hjärnan, tarmen och tarmbakter­ierna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden