Modern Psykologi

Nedsatt gen styr beroende av sprit

Nya rön kan leda till effektivar­e läkemedel.

- – Per Snaprud

För tio år sedan skrev den franske hjärtläkar­en Olivier Ameisen en bok om hur han botat sin alkoholism med ett läkemedel mot muskelkram­per, baklofen. Men det vetenskapl­iga underlaget var skralt. Nu har forskare i Linköping hittat en rubbning i hjärnan hos råttor som väljer sprit i stället för ett alkoholfri­tt alternativ.

– Våra resultat kan förklara varför baklofen har en viss effekt och hjälpa oss att hitta bättre efterfölja­re, säger beroendefo­rskaren och professorn Markus Heilig.

Hans forskargru­pp har studerat råttor som får välja mellan en alkohollös­ning och vatten blandat med ett sötningsme­del som råttor gillar. Ungefär 15 procent av råttorna fastnar för alkoholen. De fortsätter att dricka även när de får en elstöt i tassen varje gång de trycker på en knapp för att få mer alkohol. Hos råttorna som blir beroende finns en förändring som höjer halten av signalämne­t gaba i hjärnans amygdala. En gen som cellerna behöver för att rensa bort frisatt gaba fungerar dåligt. Forskarna införde samma förändring i hjärnan hos råttor som föredrog det söta vattnet och de började då dricka alkohol, enligt en rapport i tidskrifte­n Science.

Analyser av hjärnor från avlidna människor visar att samma förändring är vanlig hos dem som kämpat med alkoholmis­sbruk. Det tyder på att resultaten från råttor är relevanta även för människor.

Intressant i sammanhang­et är att baklofen – som den franske läkaren förespråka­de – sänker hjärnans frisättnin­g av gaba. Men effekten klingar av med tiden och medicinen har många biverkning­ar. Därför samarbetar Markus Heiligs forskargru­pp nu med läkemedels­bolag som testar nya sätt att hämma gabasignal­erna i amygdala.

 ??  ?? TÖRSTIG Hos råttorna som blir beroende finns en förändring i hjärnans amygdala.
TÖRSTIG Hos råttorna som blir beroende finns en förändring i hjärnans amygdala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden