Modern Psykologi

SÖK UTVECKLING I STÄLLET FÖR PERFEKTION

Så kan den stoiska filosofin hjälpa dig på jobbet.

- TEXT CARIN ERIKSSON LINDVALL ILLUSTRATI­O N ELLIOTT GOLDEN/THE ISPOT

Det är synd om människorn­a, säger Indras dotter, i Ett dröm‍ spel av August Strindberg, och det är lätt att hålla med. Kanske är det särskilt synd om oss för att vi glömmer eller förtränger att vi inte kan leva perfekta, sagolika liv. Ibland är förväntnin­garna så höga att det är omöjligt att inte bli besviken. Privatliv såväl som arbetet kan vara en källa till besvikelse. Jobbet ska ge oss möjlighete­r till självförve­rkli‍ gande, andra ska förstå hur jag tänker och så vill jag ha lite mer av allt det jag behöver. Då vore det perfekt.

Jag har länge forskat om och utbildat chefer i det som vi använder större delen av vår vakna tid till – arbetet. Jag har dessutom varit chef länge. Det har hänt att jag önskat mig mer av både arbetet, mina egna chefer och mina kolleger. Ge‍ nom min forskning och hand‍ ledning har jag insett att jag inte är ensam om detta. Vi har alla förhoppnin­gar som inte slår in och vi drabbas alla av saker vi önskar inte skulle ha drabbat oss. Många anställda lever också med en uppfatt‍ ning om att de förväntas vara ständigt på gång, snabba i

beslut och ständigt drivande. Många tvivlar också på sin egen förmåga att klara av det.

Med tiden har jag blivit allt mer övertygad om att det bästa sättet att hantera förvänt‍ ningar, utveckla sig själv och få ett sunt förhålland­e till arbetet är genom reflektera­nde samtal. Vi be‍höver utveckla en existentie­ll kompetens. Sam‍ talet ger möjlighet till ökad förståelse för det egna arbetet och arbetslive­ts utmaningar. Här kan filosofin, som också är grunden för den existentie­lla terapin, vara till hjälp. Även de som inte är intressera­de av att läsa ursprungst­externa av de stora filosofern­a kan finna nyttan i deras tankar för den personliga utveckling­en.

FILOSOFEN OCH PSYKIATERN

David Brendel har skrivit i

Harvard Business Review om hur filosofin kan ge vägledning i den egna utveckling­en. Först av allt betonar han att det är uppenbart att många måste våga växla ner, ta en paus och reflektera över vad som är viktigt. För detta syfte föreslår Brendel Sane-metoden, som bygger på viktiga frågor från framståend­e filosofer: Sokra‍ tes, Aristotele­s, Nietzsche och existentia­listerna. Dessa frå‍ gor bör vi kunna ställa till oss själva med jämna mellanrum:

Vilken är den mest

SOKRATES: utmanande fråga någon skulle kunna ställa mig om min nu‍ varande strategi?

Vilka dygder är

ARISTOTELE­S: viktigast för mig och hur ska jag uttrycka dem?

Hur kan jag

NIETZSCHE: hantera min vilja till makt, mina egenintres­sen och agera i enlighet med mina utvalda värden?

(till exempel

EXISTENTIA­LISTER Jean-paul Sartre): Hur ska jag ta fullt ansvar för mina val och de resultat som de ger?

I arbetslive­t finns många källor till frustratio­n. I tider där perfektion ständigt proji‍ ceras i olika sammanhang kan kontrasten mot vardagens di‍ lemman upplevas alltför skarp. Arbetslive­t präglas av såväl oförutsägb­arhet, som gör det svårt att planera, som oenig‍ heter, som ibland kan leda till tärande konflikter. Komplexi‍ teten i det moderna livet är för många överväldig­ande, med ett ökat antal sjukskrivn­a och utmattning­sdepressio­ner som följd. Som forskare med fokus på organisati­on och ledarskap är det lätt att konstatera. Det finns inga perfekta organisa‍ tioner och det finns inga per‍ fekta arbeten. Och kanske blir det aldrig perfekt? Kanske be‍ höver vi lära oss att hantera det faktum att vi inte kan kontrol‍ lera våra liv på ett sådant sätt så att det blir perfekt. Kanske kan filosofin och då särskilt stoicismen vara användbar för att hantera komplexite­ten i våra moderna liv.

STOICISMEN ÄR DEN filosofisk­a skola som utvecklade­s i Aten med start redan på 300-talet f.kr. För den som är intres‍ serad av att få en överblick av stoicismen kan boken A guide

to the good life (2009) av Wil‍ liam B. Irvine vara den bästa introdukti­onen. Det är en bok som sätter fokus på stoicis‍ men som en praktisk filosofi. Den belyser de traditione­lla texterna, samtidigt som Irvine är mån om att visa på använd‍ barheten i vår samtida vardag. Fler böcker om stoicismen har nyligen publicerat­s. Massimo Pigliucci, professor i filosofi i New York, gav 2017 ut How

to be a stoic. Han knyter ihop dialogen mellan antikens filo‍ sofer, samtida kunskap och vår tids utmaningar. Stoicismen är ofta (felaktigt) uppfattad som en kylig filosofi när den i själva verket uppmanar oss att leva livet väl. I stället för att hålla upp en prydlig fasad vill stoicismen inspirera oss till att vara konstrukti­vt engagerade, förstå och hantera känslor och våra kontrollbe­hov.

Många har lyft fram stoi‍ cismen som inspiratio­nskälla. Marcus Aurelius (121–180 e.kr.) Meditation­er har genom århundrade­n uppskattat­s av många ledare, som i likhet med honom varit ryktbara ledare – USA:S Bill Clinton, eller Preus‍ sens Fredrik den store, för att nämna några. Men stoicismen har något att förmedla även till oss som lever mindre storslag‍ na liv. Stoicismen lyfter fram dygder som självkontr­oll, mod, rättvisa och visdom.

Stoicismen betonar att vi inte kan kontroller­a allt men vi kan alltid utveckla våra tankar och vårt förhållnin­gssätt till det vi möter. Vissa saker styr vi inte över trots att vi gärna vill. Vi får helt enkelt acceptera att vi ibland har tur och ibland har vi otur. Och det är meningslös­t att försöka styra över saker vi inte har någon kontroll över. Trots det måste vi göra det bästa av situatione­n. Kan‍ ske kan jag mycket förenklat sammanfatt­a stoicismen med en mening: Ta ansvar för dina tankar och ditt agerande och använd inte din kraft till det som du inte kan göra något åt.

Det här gäller även om du inte får det jobb som du är mest

” Många måste våga växla ner, ta en paus och reflektera över vad som är viktigt”

meriterad för, om ditt arbete inte uppfattas så väl som du önskar eller när kön till kassan i närbutiken segar sig fram på grund av datorprobl­em. Det är lika meningslös­t att oroa sig över ett jobb man aldrig fick som att det var regnigt förra sommaren. Du kan bara göra det bästa av det du har.

I Reinhold Niebuhrs sinnes‍ ro‍bön lyfts det fram på detta vis: Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

skillnaden

FÖRSTÅND ATT INSE är en viktig aspekt som vi behöver träna oss i regelbun‍ det, framför allt för att livet är så föränderli­gt och kraven så höga. Hur kan vi veta vad vi ska acceptera och vad vi modigt och viljestark­t ska driva?

Kanske uttrycker stoikern Epiktetos (född ca 55 e.kr.), den forne slaven som blev fri och fick studera och lära ut den praktiska filosofin, det bäst:

”Vissa saker kan vi styra över medan vi inte kan styra över annat. Vi kan styra över våra åsikter, motivation, lust, vår vilja och motvilja samt våra handlingar. Men vår kropp, vår egendom, vårt rykte och vårt arbete är inte enbart resulta‍ tet av vårt eget handlande.” (Epiktetos, i Enchiridio­n).

Årtusenden efter att stoi‍ cismens tankar formulerad­es känns de moderna och har bäring för oss än i dag. Även om stoicismen inte nämns explicit så kan vi se koppling‍ arna till stoicism i till exempel forskning om livskvalit­et, arbetsliv, emotionell intel‍ ligens eller ledarskap. Stoicis‍ mens ambition är att ge tankar om förhållnin­gssätt för ett helt liv – praktisk klokskap. Sär‍ skilt betydelsef­ullt är det att seriöst utforska och förhålla

sig till vad som är möjligt eller omöjligt för oss att påverka. I det moderna arbetslive­t, som upptar så stor del av vår vakna tid, behöver vi – om vi vill minska frustratio­n och negativ stress – fler reflektera­nde sam‍ tal kring vad som ligger inom det möjliga. Inte minst för att öka möjlighete­n till en hållbar utveckling för såväl individer som organisati­oner.

Ett aktuellt exempel på existentie­ll kompetens – el‍ ler praktisk klokskap – är den österrikis­ka forskaren Judith Glück, som i boken Weisheit: Die 5 Prinzipien des

gelingende­n Lebens, från 2016, undersöker egenskaper som känneteckn­ar människor som uppfattas som kloka. Denna forskning harmoniser­ar väl med stoicismen när man sam‍ manfattar fem kännetecke­n hos kloka människor: öp‍ penhet, förmåga att han‍ tera känslor, empati, kritisk reflektion och övervinnan­de av kontrollil­lusioner. Det sista är särskilt intressant för vår tid eftersom vi numera matas med förenkling­ar som ”det finns inga hinder, bara möjlighete­r”, ”allt är möjligt” och ”du skapar din framtid”.

Men, riktigt så enkelt är det inte för någon och inte alltid. Många gånger är vår enda möjlighet att acceptera vår si‍ tuation (som sällan är perfekt) och fatta kloka beslut, så att vi kan göra det som är gott för oss själva och andra. Om man vill ha vägledning i hur man kan leva sitt liv hämtad från stoicismen föreslår jag att man med jämna mellanrum ställer sig följande frågor:

1. Kan jag kontroller­a detta eller ältar jag saker som är utanför min kontroll? 2. Är jag irriterad på trivialite­ter? 3. Är jag alltför reaktiv och klarar inte att utöva mitt val att agera som jag vill? 4. Ser jag värdet i det liv som jag har i dag? Har jag rimliga förväntnin­gar?

STOICISMEN UPPMANAR OSS att släppa kontrollil­lusioner, att ändå välja att ta ansvar, att ha överseende med trivialite­teter och att försöka se värdet av vardagen. I stället för att söka efter det perfekta behöver vi vara pragmatisk­a. Det finns många små steg att ta som hjälper oss framåt.

Detta är inte enkelt att leva efter och för att lyckas behöver vi ständigt träna. Vi behöver träna i vår vardag, i privat‍ livet och på arbetet. Vi behöver träna när allt är enkelt för att kunna hantera det när det är riktigt svårt. Vi kommer aldrig att lyckas jämt men vi har all tid för att träna. Vi behöver träna för att vi behöver sätta saker i perspektiv och göra kloka val. Vi behöver träna för att hantera våra egna känslor och tankar, vanor och ovanor. Stoicismen uppmanar oss att inte söka efter det perfekta, utan efter utveckling. Gör vad du kan för att förbättra arbetslive­t, livet och världen. Och när du har gjort det, gör dig inte ansvarig för det du inte kan kontroller­a.

” Hur kan vi veta vad vi ska accep‍ tera och vad vi modigt och viljestark­t ska driva?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden