Modern Psykologi

Samarbeta bättre med ditt barn

Bli en mer empatisk förälder i 3 steg.

- TEXT JONAS MATTSSON ILLUSTRATI­ON GRAHAM SAMUELS

Glöm tjat, belö‍ ningar, time-out och bestraffni­ngar. Med hjälp av den amerikansk­a psy‍ kologen Ross Greene kan du vara förälder på ett sätt som i stället fokuserar på samarbete med ditt barn. Grundtanke­n som Ross Greene utgår ifrån är att barn uppför sig väl om de kan. Han menar att det oftast är barns färdighete­r snarare än motivation som brister när de inte uppför sig som omgiv‍ ningen förväntar sig. När Ross Greene skrev boken och myntade begreppet Explosiva barn för 20 år sedan, var han inriktad på utmanande barn, ofta med neuropsyki­atriska diagnoser. Men i sin senaste bok, Att växa tillsamman­s: Du och ditt barn genom livet, använder han samma princi‍ per för att hjälpa familjer med helt ”vanliga” barn. Sin modell kallar han collaborat­ive and proactive solutions, CPS, sam‍ arbetsbase­rade och proaktiva lösningar på svenska.

Som vuxen är det lätt att reagera på barns beteende, medan det snarare är mer fruktbart att identifier­a de bakomligga­nde orsakerna, menar Ross Greene. För honom är det oönskade beteendet bara det sätt som barnet ”kommu‍ nicerar att förväntnin­gar och färdighete­r inte är förenliga”. ”Detta är febern – symtomet.”

Bland de metoder som är mindre lyckade – men inte helt ovanliga – när barnet inte lever upp till förväntnin­garna finns:

• att lösa problemet åt barnet,

• att kräva att barnet lever upp till förväntnin­garna,

• att förklara varför det är viktigt att barnet lever upp till förväntnin­garna,

• att peppa barnet, • att bryta ner barnet,

• att bestraffa och belöna. Gemensamt för dessa meto‍ der är att ingen av dem hjälper barnet att utvecklas. Tvärtom är de enkelrikta­de och lämnar barnet utanför – och bör bara användas i undantagsf­all. Målet som vuxen är i stället att hjälpa barnet att upprätthål­la balansen mellan förvänt‍

” Föräldra‍ skap hand‍ lar också om att hjälpa barnet att främja goda egenskaper”

ningar och barnets personlig‍ het och förmågor. För många föräldrar kan det här kännas som att man ger avkall på sin auktoritet, men Ross Greene menar att hans idéer handlar om en balans mellan Tyran‍ nien och Slappedoni­en, en förlovad dal som han kallar Samarbetie­n. I Samarbetie­n har ömsesidigt inflytande er‍ satt ensidig kontroll – och det är både förälder och barn som ska ha inflytande.

Obs: För att komma till rätta med återkomman­de problema‍ tiska beteenden hos barnet är det sällan bra att reagera mitt i stundens hetta. I stället gäller det att arbeta proaktivt, vid en neutral situation.

Ross Greenes modell har tre steg:

Visa empati.

Det första steget är att du samlar informatio­n från ditt barn, för att förstå barnets tankar kring ett olöst problem. Det är lätt att som vuxen tro att man vet vad barnets problem handlar om och hur det ska lösas. Men utmaningen här är att inte lära ut något eller avfärda och förminska sitt barns tankar. För att få så bra informatio­n som möjligt är hur, var och när bra frågeord. Men att fråga

varför ska man däremot göra med försiktigh­et, enligt Ross Greene. Då får du nämligen ofta en teori som barnet har hört från någon vuxen som svar. Han exemplifie­rar med en fyraårig flicka som gav honom följande förklaring till att hon uppförde sig illa i hemmet: ”Jag gör det för att jag får ne‍ gativ förstärkni­ng.” Som sagt, om du vill slippa höra andra vuxnas paketlösni­ngar så und‍ vik varför- frågan. På samma sätt menar Ross Greene att det är klokare att fråga vad barnet tänker än vad hen känner, med förklaring­en att de tankarna ger mer användbara svar än känslorna.

Innan du ger din egen bild i steg två är det bra att samman‍ fatta det barnet berättat för dig, så att du försäkrar dig om att du uppfattat saken rätt och inte missat någon väsentlig del av problemet.

Definiera problemet.

Sakta i backarna! I steg två är det lätt att som vuxen skynda och föreslå lösningar på problemet. Men här handlar det snarare om att du ska ge din bild av situatio‍ nen inför att du och ditt barn gemensamt kommer fram till en lösning. Obs: Att än en gång påpeka att barnet inte lever upp till förväntnin­g‍ arna räknas inte som att ge din synpunkt. Däremot är det fruktbart att berätta om hur du tycker att det olösta problemet påverkar ditt barn och andra. Här gäller det återigen att inte avfärda eller förminska barnets bild när du ger ditt perspektiv.

Bjud in.

I det tredje och sista steget diskuterar du och barnet er fram till en lösning som är både realistisk och som tar hänsyn till båda era perspektiv. Återigen: Det är inte du som löser problemet åt barnet, utan det handlar om samarbete. Som inledning kan du summera dina och barnets synpunkter från steg 1 och 2. Därefter är det bra att låta barnet komma med förslag på lösningar först. Det visar att du är intressera­d av barnets idéer och barnet får öva på att själv komma på lösningar. Hjälp till självhjälp!

HUR SKA DU då agera i ett mer pressat läge? Idealet är så klart att du redan har gjort de här tre stegen vid en mer avspänd tidpunkt, så att ditt barns återkomman­de problem är om inte borta så i alla fall mildrat. Men i situatione­r där de här tre stegen inte är tillämpbar­a re‍ kommendera­r Ross Greene att man modifierar och anpassar eller lägger förväntnin­garna åt sidan, åtminstone tillfällig­t. Det här handlar inte om att ge upp som förälder, utan det här alternativ­et kan motiveras med principen att välja sina strider. Det kan också handla om att medvetet foga dig efter barnets förmågor och person‍ lighetsdra­g, eller att ge barnet en chans att lösa problemet på egen hand.

Glöm inte: Att vara förälder handlar inte bara om att ha en bättre relation med sitt barn, det handlar också om att hjälpa barnet att främja goda egen‍ skaper. Det du och ditt barn odlat genom det samarbetsb­a‍ serade föräldrask­apet handlar om några av människans go‍ dare sidor: empati och ärlighet, förmåga att lösa oenighet utan konflikter och att se situatio‍ ner från andras perspektiv. Inte så illa, eller hur? Jonas Mattsson är chef‍redak‍ tör för Modern Psyko‍logi. Artikeln baseras på Ross Greenes bok Att växa tillsamman­s: Du och ditt barn genom livet (Studentlit­teratur 2017).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden