Modern Psykologi

Så närmar ni er varandra

NÄRMARE VARANDRA: Nio veckor till en starkare parrelatio­n

- – Celia Svedhem

MARIA BURMAN, ANNA-KARIN NORLANDER, PER CARLBRING OCH GERHARD ANDERSSON [NATUR & KULTUR 2018]

Närmare varandra är en bok för par som önskar förbättra sin kärleksrel­ation – och som är beredda att lägga ner mycket tid och energi på det. De fyra författarn­a har skapat en arbetsbok som vilar på deras egen forskning inom integrativ­e behavioral couple therapy, IBCT, ett slags blandning av kog‍ni‍tiv beteendete­rapi och acceptance and commitment therapy, ACT, för par.

Läsarna lotsas varsamt igenom en beteendean­alys där paren tillsamman­s får kartlägga sina svårighete­r och komma överens om en problemfor­mulering för förhålland­et. Därefter lär författarn­a ut en rad olika färdighete­r inom empati, problemlös­ning och konfliktha­ntering.

Närmare varandra innehåller många konkreta övningar där paren ofta får börja med att formulera sig skriftligt en och en. Sedan trappas svårighets­graden upp och färdighete­rna ska praktisera­s tillsamman­s.

Det ställs höga krav på läsarna, men utdelninge­n bör också kunna bli stor för de trägna. Texten flankeras dessutom rikligt av exempel och andra parberätte­lser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden