Modern Psykologi

Duställerf­rågan, vifinnersv­aret.

Modernpsyk­ologi presentera­r svar från legitimera­de psykologer på Sveriges psykolog‍‍ förbunds sajt Psykologig­uiden.se och från forskare vid svenska universite­t.

- VAD UNDRAR DU ÖVER? Fråga en forskare: fraga@modernpsyk­ologi.se Fråga en psykolog: www.psykologig­uiden.se

Sjuåring helt utan spärrar

En pojke på skolan som är sju år är inte som något annat barn jag träffat. Jag har jobbat inom skola i många år. Han berättar detaljerat hur han ska döda andra, hotar och skrämmer sina klasskamra­ter. Han kan mitt i en oförklarli­g affekt vilja sitta i knät, sedan gå upp, ta upp ett hårt före‍mål och hota med att döda en med det. Vanligtvis rör han föremålet som om han precis skulle kasta, spärrar upp ögonen och tittar hur jag reagerar. När jag är lugn och inte lägger någon vikt vid hans kroppssprå­k kan han börja skrika och banka i väggen för att plötsligt bli ett litet kärleksful­lt barn som vill kramas.

I sällskapss­pel får ingen spela om det inte är han som sköter allas spelpjäser och slår tärningen åt alla. Han ljuger ihop nya regler för att inte förlora och hånar andra. Han skrämmer många och verkar leva på det. Från att sitta lugn och syssla med något kan han plötsligt fara upp och hoppa upp och ner utan att ta någon som helst hänsyn till omgivninge­n. Så här är vår vardag. Ena sekunden är han lugn och andra sekunden mycket hotfull. Han är antisocial och har dålig omgivnings­uppfattnin­g. Lever i en värld där man ofta undrar vad som pågår. Föräldrarn­a är ointresser­ade och systern utstår mycket våld. Hur ska jag få mer förståelse för honom? Utifrån din be‍skriv‍ ning låter det som att du träffar ett barn i behov av mycket stöd. En pojke som agerar på detta sätt och som du utifrån din erfarenhet anser är kraftigt avvikande från andra jämnåriga signa‍ lerar med största sannolikhe­t att han inte mår bra. Spontant tänker jag att man skulle behöva veta betydligt mer om denna pojke för att kunna bedöma vilken typ av stöd och hjälp han och hans nätverk behöver och kan dra nytta av. Har du själv funderat på om en utredning skulle behövas? När man gör en sådan skaffar man ju mer informatio­n både om pojken själv och hans eventu‍ ella svårighete­r, sårbarhete­r, svagheter och styrkor – men även om hur det ser ut runt om honom, det vill säga hur nätverket ser ut, vilket stöd han får eller eventuellt inte får.

Du skriver inte i vilken roll du träffar denna pojke men det låter som att du har en roll i hans skolgång. I det läget kan‍ ske du eller någon annan från skolan kan föreslå en sådan utredning för hans föräldrar. Nu skriver du att föräldrarn­a är ointresser­ade, men tror du att det finns en möjlighet att tala med dem igen? Det låter onek‍ ligen som att situatione­n är så‍ dan att det är mycket angeläget att förstå pojken bättre.

Om det visar sig vara omöj‍ ligt att nå föräldrarn­a i detta, men ni på skolan ändå bedö‍ mer att det är nödvändigt att insatser görs och ni känner oro för pojken och hans mående, bör ni göra en orosanmäla­n till socialtjän­sten. Den eller de utrednings­insatser som förhoppnin­gsvis kommer att göras bör sedan ligga till grund för fortsatt planering kring pojken. Men utredninga­r kan ta tid och i väntan på det kan‍ ske något ändå måste göras.

Vet du om Kometprogr­am‍ met erbjuds i er kommun? Jag tänker att det skulle kunna vara en insats som ni kan ha nytta av nästan oavsett vad utredninga­r kan komma att visa. Programmet finns i olika versioner, både riktat till föräldrar och skola, och det handlar om att öka färdighe‍ terna i att bemöta utagerande barn på ett bra sätt. Jag föreslår att du undersöker det. Vill ni läsa på om hur man kan bemöta utagerande beteenden hos barn tycker jag att Fem

gånger mer kärlek (Natur & Kultur) av Martin Forster och

Beteendest­öd i vardagen (Natur & Kultur) av Peter Karlsson är värda att nämna.

Livsvirsky, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden