Modern Psykologi

Är barn överbeskyd­dade?

- – Claes

Hur ser orsakssamb­andet ut mellan sköra barn och väldigt beskyddand­e föräldrar? I bekantskap­skretsen tycker jag mig se exempel på att överdrivet omhänderta­gande föräldrar lett till ömtåliga barn, snarare än det omvända. Ett bra föräldrask­ap innebär att pålitligt och över tid uppfatta variatione­r i sitt barns beteende, sätta sig in i barnets perspektiv och tolka hur barnets behov på kort och på lång sikt bäst kan tillfredss­tällas. Olika föräldrar har olika lätt för detta. Gemensamt för alla sköra barn, oavsett bakgrund, är att de behöver föräldrar som är extra lyhörda och engagerade i att hjälpa dem att utveckla sina unika resurser.

Det finns inte så mycket forskning specifikt om över‍ beskyddand­e föräldrar, men generellt kan sägas att föräld‍ rar med förvrängda föreställ‍ ningar om sitt eget föräldra‍ skap och sitt barns möjlighete­r lättare misstolkar sitt barns beteende.

Eftersom barnet är pro‍ grammerat att utveckla anknytning till den som regel‍ bundet tar hand om det för‍ söker det alltid anpassa sig till den omvårdnad som föräldern erbjuder. Barnet kommer att uppfatta förälderns föreställ‍ ningar som sina egna genuina behov, till exempel att aldrig klättra högt eller cykla fort.

Båda sambanden tycks alltså finnas: föräldrar som på ett ly‍ hört sätt anpassar sin omvård‍ nad till vad de sköra barnen kan hantera, och föräldrar som kontinuerl­igt misstolkar sina barns behov och där barnen löper risk att tillägna sig en inlärd ömtålighet från sina överbeskyd­dande föräldrar.

Men att den senare kategorin skulle dominera finns det nog inga belägg för. Glädjande nog finns det däremot interven‍ tionsmetod­er för föräldrar som behöver hjälp att utveckla sin lyhördhet. Pia Risholm Mothander, docent i utveckling­spsykologi, Stockholms universite­t

Olika föräldrar har olika lätt för att tolka sina barns beteenden och behov

 ??  ?? ÖMTÅLIG Barn kan lära sig att de är extra ömtåliga av överbekydd­ande föräldrar.
ÖMTÅLIG Barn kan lära sig att de är extra ömtåliga av överbekydd­ande föräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden