Modern Psykologi

”Finn berget inuti dig själv”

- – Soledad Cartagena

När bergsbesti­garen Carina Ahlqvist i maj skulle bestiga världens femte högsta berg, Maka‍ lu, som ligger bredvid Everest, drabbades hon av snöblindhe­t. På vägen ner föll hon ner i en glaciärspr­icka och trots att hon var utmattad tog hon sig upp och vidare ner för berget genom att fokusera inåt.

– När jag stängde av intrycken utifrån gav jag ut‍ rymme för mitt inre att växa. Jag tänkte att jag orkar inte mer men alternativ­et var att bli kvar. Då fick jag en adrena‍ linkick som jag aldrig upplevt förr, säger Carina Ahlqvist.

Förmågan hade hon utveck‍ lat efter en period av utbränd‍ het då hon tappade talför‍ mågan och knappt kunde hålla en tanke i huvudet. Det blev en överbelast‍ ning för hjärnan.

– Jag började arbeta med den inre kapacitete­n och var tvungen att stänga av de yttre intrycken. Det är som en lök där man måste skala av olika lager för att hitta kärnan. Jag körde yoga nidra, som är en form av meditation, för att stänga av alla tankar. Det använde jag mig av på berget, det kom naturligt.

Carina Ahlqvist tror att alla har tillgång till det inre lugnet men att många inte vågar komma i kontakt med sig själva. För henne kommer verklig positivite­t ur acceptans och att ha mod att vara närvarande med hela sig själv.

–Våga lita på dig själv och lyssna på din intuition. Vi vet mer än vi tror. Vad har du lärt dig av den här erfarenhet­en? – Förmågan att ha tillgång till min inre styrka räddade mitt liv och gav mig kraft. Kanske handlar klättring mycket om att finna berget inuti sig själv, sin motsva‍ rande inre stabilitet. Jag lärde mig ödmjukhet och att vara tacksam. Ibland måste du vara nära att förlora allt innan du uppskattar vad du har.

PÅ 6 000 METERS HÖJD Carina föll ner i en glaciärspr­icka på världens femte

högsta berg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden