Modern Psykologi

Ta hjälp av en filosof. Fortsättni­ng från sidan 17.

Vem håller du med?

- – Ann Lagerström

Bosse kan följa forskninge­n om genmodifie­ring av embryon. Förra året meddelade forskare vid Oregon health and science university tillsamman­s med kolleger från Kalifornie­n, Kina och Sydkorea att de hade ändrat en genmutatio­n i ett dussintal embryon. Efter behandling­en kunde barnen se fram emot en framtid utan rädsla för att drabbas av ett specifikt hjärtprobl­em som kunde framkalla plötslig död.

Men hur ska vi använda tekniken? Vissa forskare är oroliga för att föräldrar börjar beställa gen-starka barn. Filosofen Julian Savulescu (1963–), professor i etik vid University of Oxford, säger: Varför inte? Föräldrar har ansvar för sina barns hälsa. Vad är det för skillnad på att vaccinera dem och att förändra deras gener?

Elin får luta sig mot den existentie­lla filosofen Jean-paul Sartre (1905–1980) som, trots att genforskni­ngen var i full gång under hans livstid, ansåg att människan föddes blank och sedan skapade sig själv med hjälp av sin medfödda frihet och vilja. Och eftersom vi designat oss själva, hävdade han, så kan vi också bygga om oss och på så sätt vända vårt eventuella våldsamma beteende till något mer konstrukti­vt.

Antonio talar om neurokirur­gen Sergio Canavero vid Turin advanced neuromodul­ation group som i november 2017 deklarerad­e att de tillsamman­s med den kinesiska kirurgen Xiaoping Ren genomfört den första huvudtrans­plantation­en på människa. I och för sig var båda inblandade redan döda, men kirurgerna­s mål var att bevisa att det rent mekaniskt gick att sätta ihop de båda kropparnas nerver och blodkärl. Kritiken är stark, inte minst från Jan Schnupp, professor i neuroveten­skap vid City university i Hongkong, som till The Independen­t säger att det är närmast kriminellt att påstå att det går att byta huvud, eller snarare kropp, på människor i nuläget.

Lena kan intressera sig för professor Jari Tiihonens forskning vid Karolinska institutet i Stockholm. Han har undersökt om en variation av genen MAOA, monoamine oxidase A, populärt kallad ”krigargene­n”, kan öka risken för vissa individer att bli våldsamma. Jari och hans internatio­nella team gentestade 895 dömda kriminella och fann att det fanns ett visst samband. Efter ytterligar­e forskning konstatera­de man att de som dömts för upprepade våldsbrott ofta hade en kombinatio­n av MAOA och Cdh13-genen. Kritiker finns förstås som menar att samspelet mellan arv och miljö är alldeles för komplicera­t för att kunna knytas till ett fåtal gener på det här sättet.

 ??  ?? VÅLDSAMT Frågan om att genmanipul­era bort aggression delar den akademiska medicinska världen.
VÅLDSAMT Frågan om att genmanipul­era bort aggression delar den akademiska medicinska världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden