Modern Psykologi

Din hjärna är en del av samhället

- ÅTERKOPPLI­NG jonas@modernpsyk­ologi.se

För fyra år sedan gick de psykiatris­ka diagnosern­a om övriga sjukdomar som främsta orsak till sjukskrivn­ingar i Sverige. Att drabbas av psykisk ohälsa innebär inte bara det lidande som själva sjukdomen för med sig, utan det innebär också en osedvanlig­t lång väg tillbaka till arbets‍livet.

Enligt Försäkring­skassan är psykiatris­ka diagnoser förknippad­e med längre sjukskrivn­ingar än både hjärtkärls­jukdomar och tumörsjukd­omar. Inte minst gäller detta utmattning­ssyndrom. På åtta år har antalet sjukskrivn­ingar i utmattning­ssyndrom ökat med hela 600 procent. Nära 40 000 personer var borta från jobbet på grund av stress förra året.

Hjärnans sjukdomar är individens att bära – men även samhällets. Det är något vi har valt att fokusera på i det här specialnum­ret om Hjärnan.

På sidan 18 träffar en av våra mest rutinerade psykologij­ournaliste­r, Ann Lagerström, legendaren Marie Åsberg, som efter att ha iakttagit svallvågor­na från 1990-talets finanskris var den som såg till att utmattning­ssyndrom blev en egen diagnos år 2005. Det är samma Marie Åsberg som i början av sin karriär genomförde banbrytand­e studier om den biologiska grunden bakom depression­er och självmord. I dag är hon 80 år och still

going strong, lika engagerad som någonsin för att hitta sätt att förebygga utmattning­ssyndrom och de skador på hjärnan som utmattning­en för med sig. Och ja, hon berättar också om hur hon själv hittar återhämtni­ng.

En annan pionjär är amerikanen Elizabeth Blackburn, som tog emot Nobel‍priset i fysiologi eller medicin 2009 för sin forskning om telomerer, alltså kromosomer­nas skyddande ”strumpor” som påverkar vårt åldrande. På sidan 32 skriver hon och hälsopsyko­logen Elissa Epel om hur våra tankemönst­er och även samhället omkring oss kan påverka telomerern­a och vårt åldrande.

Vad jag tar med mig från Marie Åsberg, Elizabeth Blackburn och Elissa Epel är att biologi, psykologi och samhälle inte går att isolera. De påverkar varandra ömsesidigt åt alla håll.

i din hand är ett

TIDNINGEN DU HÅLLER special‍nummer i samarbete mellan Modern Psykologi och Forskning & Framsteg. Den 16 november arrangerar vi även Hjärn‍dagen tillsamman­s i Stockholm. Håll utkik efter en hjärnsymbo­l i tidningen. Det betyder att ämnet för‍ djupas ytterligar­e på Hjärndagen. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Biologi, psykologi och sam‍ hälle går inte att isolera från varandra

 ??  ?? UTMANING Att motverka den psykiska ohälsan är hjärnforsk­ningens mest brådskande­uppgift.
UTMANING Att motverka den psykiska ohälsan är hjärnforsk­ningens mest brådskande­uppgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden