Modern Psykologi

Nya hjärncelle­r på två veckor

Svenska forskare odlade rekordsnab­bt.

- – Karin Skagerberg

Forskare vid Lunds universite­t har utvecklat ett sätt att snabbt odla fram funktionel­la hjärncelle­r. Det handlar om gliaceller, så kallade astrocyter, som man länge trodde bara hade en stödfunkti­on i hjärnan, men som visat sig spela en viktig roll vid neurodegen­erativa sjukdomar som demens och ALS.

Att få tag i mänskliga astrocyter att studera är dock svårt och att odla fram dem i labb har hittills tagit lång tid och varit både dyrt och krångligt.

– Men med vår metod kan vi på ett enkelt sätt framställa fullt funktionel­la astrocyter på ett par veckor i stället för flera månader som det tar med traditione­lla tillvägagå­ngssätt, berättar Henrik Ahlenius, som leder forskargru­ppen bakom den nya metoden.

I en artikel publicerad i Nature Methods beskriver forskarna hur de med hjälp av virus aktiverat gener i de embryonala stamceller­na, som under normal utveckling reglerar hur astrocyter­na bildas och på så sätt lyckats få stamceller­na att snabbt bilda astrocyter. Dessa astrocyter efterlikna­r enligt forskarna mycket väl de hjärncelle­r som finns hos människor och kan användas för att forska om neurologis­ka sjukdomar. Möjligen kan de i framtiden även användas för transplant­ation och behandling av dessa sjukdomar.

Henrik Ahlenius, vars forskargru­pp främst studerar alzheimer och andra neurodegen­erativa sjukdomar, tror att den nya metoden avsevärt kommer att underlätta forskninge­n om astrocyter och deras roll i många neurologis­ka sjukdomar.

 ??  ?? Mer om odladehjär­nceller på Hjärndagen 16 november: www.fof.se/ hjarndagen
Mer om odladehjär­nceller på Hjärndagen 16 november: www.fof.se/ hjarndagen
 ??  ?? STJÄRNFORM­ADE CELLER Astrocyter som framställt­s av mänskliga embryonala stamceller.
STJÄRNFORM­ADE CELLER Astrocyter som framställt­s av mänskliga embryonala stamceller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden