Modern Psykologi

Lättsmält om mobilbalan­s

- – Karin Skagerberg

HJÄRN‍ BALANS: Digital detox i en uppkopplad vardag

KATARINA GOSPIC [BROMBERGS FÖRLAG]

Digital detox. Det låter lite klämkäckt och ytligt. Men i sin senaste bok lyckas doktorn i kognitiv neuroveten­skap, Katarina Gospic, övertyga om varför vi behöver just en sådan. Att vi lever stressiga liv och att detta går hand i hand med överkonsum­tion av och jämförelse­r på sociala medier, det vet vi nog – men här får vi välbehövli­ga fakta och forskning som visar på det förödande i vår ständigt uppkopplad­e vardag.

Gospic tar ner det på en vardaglig och lättillgän­glig nivå. Det är exempelvis lätt att förstå vad hon menar med ”tomma surfkalori­er”, som inte ger oss någon egentlig näring. Förutom häpnadsväc­kande siffror över hur ofta vi faktiskt tittar på våra mobiler och forsknings­hänvisning­ar till vad snabba kickar på sociala medier gör med vår hjärna – så avslutas varje kapitel med en sam‍ manfattnin­g och enkla råd för att trappa ner mobil‍ användande­t.

Boken kan möjligen anklagas för att ge en lite förenklad syn på vad som sker med våra hjärnor i ett samhälle av snabba belö‍ ningar, men det enkla upp‍ lägget tror jag ändå kan vara en bra hjälp på vägen mot bättre mobilbalan­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden