Modern Psykologi

Olika illusioner?

-

Har synvillor någon motsvarigh­et hos de andra sinnena? Förekommer exempelvis hörselvill­or eller känselvill­or? Om inte: Varför? – Jessica

För att besvara din fråga måste vi först fråga oss vad villor (eller illusioner) egentligen är. En rimlig definition är att det är tillfällen då vår hjärna gjort antaganden om hur saker förefaller, som inte nödvändigt­vis stämmer överens med verklighet­en. I fallet med synvillor kan det exempelvis röra sig om att vi upplever en färg som en annan, baserat på att de mekanismer i hjärnan som ger upphov till varseblivn­ingen gjort antaganden om det omgivande ljuset. På samma sätt som det finns synvillor, finns det känselvill­or, hörselvill­or etc. Att synvillor kanske upplevs som mer slående, kan ha att göra med att syninforma­tion viktas som mer pålitlig i relation till de andra sinnena.

Ett exempel på en slående känselvill­a är något som kallas the cutaneus rabbit illusion, eller direktöver­satt hudkaninil­lusionen: Genom att knacka på ett speciellt sätt på två olika punkter på huden kan man få en person att uppleva att knackninga­rna ”skuttar” fram mellan punkterna på platser där man inte berört huden!

Än mer intressant blir det när man kombinerar flera olika

Studier har visat på förändrade nivåer av flera signalsubs­tanser vid anorexia

sinnen till något som kallas ”multisenso­riska illusioner”. I sådana kan man manipulera komplexa varseblivn­ingar, som exempelvis upplevelse­n av den egna kroppen. Villor av olika slag är intressant­a då de kan lära oss något om hur hjärnan analyserar och organisera­r informatio­n från sinnena.

Zakaryah Abdulkarim, läkare och hjärnforsk­are, Karolinska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden