Modern Psykologi

Artificiel­l empati

-

Det hävdas att vi inte ska tävla med artificiel­l intelligen­s, AI, om att vara smartast, utan satsa på andra förmågor som maskinerna inte kan imitera lika lätt. På så sätt ska vi människor även i framtiden ha något att tillföra på arbets‍ marknaden. Men vilka är dessa genuint mänskliga egenskaper som maskiner inte kommer att kunna härma? Är det verkligen så svårt att exempelvis skapa artificiel­l kreativite­t eller empati?

– Theo Det är möjligt att människor inte kommer att ha något alls att tillföra om tusen år. Men inom min och din livstid kan vi vara ganska säkra på att människors färdighete­r och talanger kommer att efterfråga­s på arbetsmark­naden. Att skapa artificiel­l kreativite­t eller ett beteende som kan uppfattas som empatiskt är inte det svåra. Det svåra är att fatta beslut som tar hänsyn till en massa olika saker, särskilt i situatione­r som är nya och konstiga.

Det finns maskiner som kan kolla på röntgenplå­tar och upptäcka tumörer. Men maskinen kan inte göra den typ av helhetsbed­ömning som läkare i dag gör, när de bestämmer att det borde göras en röntgenund­ersökning. Läkaren tar hänsyn till en massa symtom som patienten berättar om, och som läkaren kan se, känna och höra under undersökni­ngen, tack vare lång erfarenhet av andra patienter men också kunskaper om just den här patienten. AI har inte tillgång till den här typen av informatio­n eller förmåga att dra slutsatser utifrån en begränsad mängd data. Det beror inte på att dessa förmågor skulle vara genuint mänskliga – det är bara svårt för en maskin att göra allt det här.

Karim Jebari, forskare i filosofi vid Institutet för framtidsst­udier

 ??  ?? Att skapa ett ar‍ tificiellt beteende som kan uppfattas som empatiskt är inte det svåra.
Att skapa ett ar‍ tificiellt beteende som kan uppfattas som empatiskt är inte det svåra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden