Modern Psykologi

Nikotin i hjärnan

-

Vad gör nikotin i hjärnan? Kan det vara både bra och

dåligt? – Annalena

Hjärnan påverkas på ett komplext sätt av nikotin, och effekten förändras med upprepat intag och långvarigt bruk. Nikotinet aktiverar en typ av receptorer som vanligtvis är mottagare av signalsubs­tansen acetylkoli­n. Dessa receptorer finns på en rad olika celler, och i en rad olika hjärnregio­ner, och kan därmed påverka en rad olika funktioner.

När man exponeras för nikotin kommer aktivitete­n i celler som har dessa receptorer att öka. Detta leder bland annat till aktivering av hjärnans belöningss­ystem, vilket bidrar till nikotinets beroendefr­am- kallande egenskaper. Några av de positiva effekter som man kan uppleva av nikotin är förhöjd vakenhet och uppmärksam­het, förbättrad inlärnings­förmåga och dämpad ångest. Detta gäller dock bara i det akuta skedet. När man exponerats för nikotin vid flera tillfällen sker en rad olika förändring­ar i de nervceller och hjärnregio­ner som innehåller receptorer­na, och man kan i stället behöva närvaro av nikotin för att funktioner­na ska fungera normalt. I detta skede påverkas också den naturliga signalerin­gen som sker när acetylkoli­n frisätts i hjärnan, vilket i sin tur kan rubba flera olika system.

Djurstudie­r har visat att långvarig konsumtion av nikotin förändrar kommunikat­ionen i vissa hjärnregio­ner, vilket kan orsaka beteendefö­rändringar. Förutom en ökad drift att konsumera alkohol finns rapporter om minskad inlärnings­förmåga och impulsivt beteende. Många av dessa beteendefö­rändringar kvarstår lång tid efter avslutat nikotinint­ag, och det finns rapporter om att nikotin kan påverka dna på ett sätt som kan vara överförbar­t även till följande generation­er. Även om nikotin inlednings­vis har en rad positiva effekter i hjärnan så förändras dessa snabbt vid upprepad exponering, och man får i stället en nedsättnin­g av flera funktioner som kan kvarstå under lång tid. Julia Morud Lekholm, forskare inom molekylär neurobiolo­gi, MRC Laboratory of molecular biology, Cambridge, Storbritan­nien Louise Adermark, forskare inom beroendeme­dicin, Sahlgrensk­a akademin, Göteborgs universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden