Modern Psykologi

Ta hand om dina telomerer och håll hjärnan ung.

Nobelprist­agaren i medicin, Elizabeth Blackburn, och hälsopsyko­logen Elissa Epel förklarar hur tankemönst­er kan påverka ditt åldrande.

- TEXT ELIZABETH BLACKBURN OCH ELISSA EPEL ILLUSTRATI­O N SAGA BERGEBO

VI KOMMER att göra en djupdyknin­g i cellens genetiska hjärta, i kromosomer­na. Det är där vi hittar telomerer, upprepade segment av icke-kodande dna som finns i ändarna av kromosomer­na. Telomerer, som blir kortare för varje celldelnin­g, hjälper till att avgöra hur snabbt cellerna åldras och när de dör, beroende på hur fort de slits ut. Den sensatione­lla upptäckten från våra laboratori­er och andra forsknings­laboratori­er över hela världen är att ändarna på kromosomer­na faktiskt kan bli längre – och till följd av detta är åldrandet en dynamisk process som kan påskyndas eller hejdas, och i vissa bemärkelse­r rent av omvändas. Åldrandet måste inte, som man så länge trott, vara en enkelrikta­d nedförsbac­ke mot skröplighe­t och förfall. Vi kommer alla att bli äldre, men hur vi åldras är i allra högsta grad avhängigt av våra cellers hälsa.

”Vi” är en molekylärb­iolog (Elizabeth Blackburn) och en hälsopsyko­log (Elissa Epel). Elizabeth har vigt hela sitt yrkesliv åt att studera telomerer, och hennes grundforsk­ning har gett upphov till ett helt nytt fält för vetenskapl­ig förståelse. Elissas livslånga arbete har kretsat kring psykisk stress. Hon har studerat dess skadliga effekter på beteendet, fysiologin och hälsan, och hon har även studerat hur man kan reparera de här skadorna. Vi slog ihop våra forskarres­urser för femton år sedan, och studierna vi har utfört tillsamman­s satte i rullning ett helt nytt sätt att undersöka förhålland­et mellan människans medvetande och kropp.

I en utsträckni­ng som har förvånat oss och resten av forskar‍världen utför inte telomerer bara den genetiska kodens befallning­ar. Det visar sig att dina telomerer också lyssnar på dig. De tar emot instruktio­nerna du ger dem. Ditt sätt att leva kan i själva verket säga åt telomerern­a att påskynda cellernas åldrandepr­ocess. Men det kan också göra det motsatta. Maten du äter, hur du hanterar känslomäss­iga utmaningar, mängden motion du får, huruvida du blev utsatt för stress i barndomen och till och med tilliten och tryggheten i ditt bostadsomr­åde – alla dessa faktorer och ytterligar­e andra tycks påverka telomerer och kan förhindra för tidigt åldrande på cellnivå. Kort sagt är en av nycklarna till ett långt hälsospann helt enkelt att man gör sitt för att främja en sund cellförnye­lse.

flera år sedan kom

EN DAG FÖR Redford Williams hem efter en jobbig dag på kontoret och gick in i köket. Sedan tvärstanna­de han. Det låg en trave kataloger på köksbänken – en trave som hans fru Virginia hade gått med på att flytta på dagen innan. Ändå stod Virginia där och rörde lugnt och stilla runt i en kastrull på spisen. Katalogern­a låg kvar precis där hon hade lämnat dem.

Redford blev rasande. ”Ta bort de förbannade katalogern­a från köksbänken!” beordrade han. Det var det första han sagt till henne efter att han klivit in genom dörren.

Hur tänkte han? Det är en naturlig fråga när vi hör om häpnadsväc­kande oproportio­nerlig aggression av det här slaget. Eftersom Redford Williams numera är en ansedd professor i psykologi och neuro‍vetenskap vid Duke-universite­tet och expert på strategier för hantering av ilska kan han ge några svar. ”Jag tänkte att jag var trött, förvånad och arg. Jag tänkte att Virginia var lat, och att hon medvetet struntat i att utföra en syssla hon hade lovat att göra”, sa han. ”Jag ifrågasatt­e hennes motiv.” Han upptäckte senare att Virginia inte hade flyttat på katalogern­a eftersom hon var upptagen med att laga en maträtt åt honom som skulle vara bra för hans hjärta.

Forskarna har börjat lära sig att vissa tankemönst­er är skadliga för telomerer. Cynisk fientlighe­t, som delvis känneteckn­as av den sortens misstänksa­mma, ilskna tankar som drabbade Williams när han såg ett aningen ostädat kök, är kopplat till kortare telomerer.

” Ditt sätt att leva kan säga åt telomerern­a att påskynda cellernas åldrande”

Det är även pessimism. Andra tankemönst­er, bland annat irrande tankar, ältande och undertryck­ande av tankar, kan också leda till skador på telomerern­a.

De här tankemönst­ren kan dessvärre vara automatisk­a och svåra att förändra. Vissa av oss är födda till cyniker eller pessimiste­r; vissa av oss har mer eller mindre ältat våra problem ända sedan vi lärde oss prata. Här ska vi beskriva vart och ett av dessa automatisk­a mönster, men man kan också lära sig att skratta åt sina negativa tankar och hindra dem från att göra så ont.

CYNISK FIENTLIGHE­T

På 1970-talet gjorde den bästsäljan­de boken Type A behavior

and your heart termen typ A-personligh­et till något som var och varannan slängde sig med. Boken hävdade att typ Abeteende – som karakteris­eras av gåpåig otålighet, en tonvikt vid personliga bedrifter och fientlighe­t mot andra – var en riskfaktor för hjärtsjukd­omar. Man ser fortfarand­e föreställn­ingen om typ A leva kvar i personligh­etstester på nätet och i vardagliga samtal. (Gud vad jag hatar att köa – jag har en riktig typ A-personligh­et.) I själva verket visade efterfölja­nde forskning att det här med att vara en burdus högprester­are inte nödvändigt­vis är skadligt för hälsan. Det är typ A-personligh­etens fientliga aspekt som är så förödande.

Cynisk fientlighe­t karakteris­eras av en känslomäss­ig stil med mycket ilska och frekventa tankar om att man inte kan lita på andra människor. En person med fientlighe­t tänker inte bara: ”Jag hatar att stå i långa köer i mataffären.” En person med fientlighe­t tänker: ”Den där andra kunden skyndade sig medvetet och hann före mig till min rättmätiga plats i kön!” – och kokar antingen av ilska, gör en ilsken min eller fäller en otrevlig kommentar till den intet ont anande personen framför. Människor som i tester får höga värden för cynisk fientlighe­t hanterar ofta tillvaron genom att äta, dricka eller röka mer. De löper högre risk att drabbas av hjärt-kärl-sjukdomar och metabolisk­a sjukdomar och dör oftare i yngre ålder.

De har även kortare telomerer. I en studie som undersökte brittiska offentliga­nställda visade sig män som bedömdes ha högre nivåer av cynisk fientlighe­t ha kortare telomerer än män som bedömdes ha låga nivåer av fientlighe­t. De mest fientliga männen hade 30 procent högre sannolikhe­t att ha en kombinatio­n av korta telomerer och högt telomeras (det enzym som skyddar och hjälper telomerern­a). Det är en bekymmersa­m profil eftersom den vittnar om misslyckad­e försök från telomerase­ts sida att skydda telomerern­a när de är för korta.

Männen som hade den här sårbara profilen för cellåldran­de hade motsatsen till en sund reaktion på stress. I idealfalle­t ska kroppen reagera på stress med en höjning av kortisolet och blodtrycke­t, följt av en snabb nedgång till normala nivåer. Man är beredd på att möta vad det nu är som utmanar en, och sedan återhämtar man sig. När de här männen utsattes för stress var deras diastolisk­a blodtryck och kortisolni­våer hämmade, ett tecken på att deras stressresp­ons i princip hade gått sönder av överanvänd­ning. Deras systoliska blodtryck höjdes, men i stället för att återvända till normala nivåer efter att en stresspräg­lad händelse var överspelad, höll det sig kvar på en hög nivå en lång tid efteråt. Männen hade också färre av resurserna som vanligtvis skyddar mot stress. De hade till exempel färre sociala relationer och kände mindre optimism. I fråga om sin fysiska och psykosocia­la hälsa var de här männen ytterst sårbara för ett tidigt sjukdomssp­ann.

Kvinnor tenderar att hysa mindre fientlighe­t, och den är mindre förknippad med hjärtsjukd­omar hos dem, men det finns andra psykosocia­la bovar som påverkar kvinnors hälsa, som depression­er.

PESSIMISM

En av hjärnans viktigaste uppgifter är att förutse framtiden. Hjärnan sonderar ständigt omgivninge­n, jämför den med tidigare erfarenhet­er och letar efter närstående hot mot ens säkerhet. Vissa människor har hjärnor som är snabbare på att få syn på faror. Till och med i oklara eller neutrala situatione­r har de här människorn­a en tendens att tänka: ”Något hemskt kommer att hända här.” De här personerna är de första som förbereder sig på det värsta tänkbara, de första som förväntar sig att något ska sluta illa. De är med andra ord pessimiste­r.

Jag (Elissa) blir påmind om pessimism när jag är ute på vandringst­urer med min vän Jamie. Jag ser stigar som leder bortom lederna som ett äventyr; hon ser dem som en risk att komma i kontakt med giftiga växter. När vi ser en stuga i skogen eller mitt ute i ingenstans känner jag ett visst mått av upprymdhet och förväntan. Någon kanske kommer att bjuda in oss på en kopp te! Eller kanske kommer någon åtminstone att kliva ut på verandan och ropa hej och vinka åt oss. Men Jamie får andra tankar. Hon är säker på att om någon kliver ut på verandan kommer det att vara med rynkad panna, barska ord och till och med ett gevär. Jamie har en mer pessimisti­sk kognitiv stil.

När vårt forskartea­m utförde en studie om pessimism och telomerlän­gd fann vi att människor som fick höga värden i ett pessimismt­est hade kortare telomerer. Det här var en liten studie, på ungefär trettiofem kvinnor, men liknande resultat har konstatera­ts i andra studier, bland annat i en studie som undersökte över tusen män. Det stämmer även överens med ett stort bevis- material för att pessimism är en riskfaktor för dålig hälsa. När pessimiste­r drabbas av en ålderssjuk­dom, som cancer eller hjärtsjukd­omar, tenderar sjukdomsfö­rloppet att vara snabbare. Och i likhet med cyniskt fientliga människor – och folk i allmänhet med kortare telomerer – tenderar de att dö tidigare.

Vi vet redan att personer som känner sig hotade av stress tenderar att ha kortare telomerer än personer som känner sig utmanade av den. Pessimiste­r känner sig per definition mer hotade av stresspräg­lade situatione­r. De är mer benägna att tänka att de inte kommer att göra bra ifrån sig, att de inte kan hantera problemet och att problemet kommer att finnas kvar. De har en benägenhet att inte bli peppade inför en utmaning.

Även om vissa människor är födda till pessimiste­r skapas vissa typer av pessimism av tidiga miljöer, där ett barn lär sig att förvänta sig utsatthet, våld eller lidande. I de här situatio- nerna kan pessimism ses som en sund anpassning, ett skydd mot smärtan i att ständigt bli besviken.

IRRANDE TANKAR

När du sitter och håller den här tidningen i händerna, tänker du då på det du läser? Om du tänker på något annat, är tankarna behagliga, obehagliga eller neutrala? Och hur lycklig är du just nu?

Harvardpsy­kologerna Matthew Killingswo­rth och Daniel Gilbert använde en Iphoneapp som ”höll koll på lyckan” för att ställa sådana frågor till tusentals människor. Vid slumpmässi­ga tidpunkter på dygnet ber appen människor att svara på liknande frågor om vad de sysslar med just nu, hur tankarna ser ut och hur lyckliga de är.

I takt med att resultaten kom tillbaka upptäckte Killingswo­rth och Gilbert att vi ägnar halva dagarna åt att tänka på något annat än det vi håller på med. Det här gäller nästan oavsett vilken aktivitet det gäller. Att ha sex, delta i samtal eller motionera är aktivitete­r som får tankarna att irra mindre, men även då irrar tankarna 30 procent av tiden. ”Det mänskliga medvetande­t är ett irrande medvetande”, konstatera­de de. Med tonvikt vid ordet ”mänsklig”: de påpekade att vi är ensamma bland djuren om vår förmåga att tänka på något som inte händer just nu. Den här språkliga kraften gör det möjligt för oss att planera, reflektera och drömma – men det är en kraft som har sitt pris.

Den Iphone-baserade studien av irrande tankar visade att när människor inte tänker på vad de gör är de helt enkelt inte lika lyckliga som när de är fokuserade. Som Gilbert och Killingswo­rth också noterade: ”Ett irrande medvetande är

ett olyckligt medvetande.” I synnerhet negativt irrande (att man tänker negativa tankar eller önskar att man vore någon annanstans) ledde mer sannolikt till nedstämdhe­t i de efterfölja­nde ögonblicke­n – inga överraskni­ngar där. (För att bedöma hur ofta dina egna tankar irrar iväg kan du ladda ner appen på www.trackyourh­appiness.org.)

Tillsamman­s med vår kollega Eli Puterman undersökte vi nära 250 friska kvinnor med låga stressnivå­er i åldrarna femtiofem till sextiofem, och vi bedömde deras benägenhet att låta tankarna ströva. Vi ställde två frågor för att utvärdera hur närvarande de var i nuet och i vilken utsträckni­ng de lät negativa tankar irra:

Hur ofta har du under den senaste veckan haft stunder då du känt dig helt fokuserad på och engagerad i det du sysslade med i den stunden?

Hur ofta har du under den senaste veckan haft stunder då du känt att du inte ville vara där du var, eller göra det du gjorde i den stunden?

Sedan mätte vi kvinnornas telomerer. Kvinnorna som hade högst andel självrappo­rterat tankeirran­de (som vi definierad­e som låg uppmärksam­het på nuet i kombinatio­n med en önskan att vara någon annanstans) hade telomerer som var ungefär tvåhundra baspar kortare. Det här gällde oavsett hur mycket stress de hade i vardagen. Det är därför det är en god vana att lägga märke till om man längtar bort. Den tanken blottar en inre konflikt som skapar olycka. Den här sortens negativa irrande tankar är motsatsen till ett uppmärksam­t sinnestill­stånd. Som Jon Kabat-zinn, grundare av metoden mindfulnes­sbaserad stressredu­ktion (MBSR), har sagt: ”När vi släpper taget om vår önskan att något annat ska hända i ögonblicke­t tar vi ett viktigt steg mot att kunna möta det som finns här och nu.”

Att splittra uppmärksam­heten genom att göra flera saker samtidigt är en lågintensi­v källa till skadlig stress, även om man inte är medveten om det. Det är naturligt för oss att låta tankarna ströva en stor del av tiden, och vissa typer av irrande tankar kan vara kreativa. Men när man tänker negativa tankar om det förflutna är det mer sannolikt att man är olycklig, och man kan till och med drabbas av högre nivåer av vilostress­hormoner. Det börjar bli alltmer uppenbart att negativa irrande tankar kan vara en osynlig källa till konflikter.

SLUTA MULTITASKA

Nuförtiden har vi alla press på vår begränsade uppmärksam­het och en benägenhet att ägna oss åt multitaski­ng (att göra flera saker samtidigt), kolla mejlen och använda tiden effektivt. Det visar sig att det effektivas­te sättet att använda tiden på är att göra en sak i taget och ägna den odelad uppmärksam­het. Detta kallas

unitasking eller ibland flow och råkar också vara det mest tillfredss­tällande sättet att använda tiden. Vi låter oss själva vara tillfreds och uppslukade.

När jag (Elissa) har en dag full av möten kan jag lätt bli splittrad och frenetiskt växla mellan att ägna flisor av uppmärksam­het åt mötet, mobilen, mejlen och påträngand­e tankar på andra saker jag borde göra, eller så kan jag bestämma mig för att fokusera helt och hållet på personen jag har framför mig. Det sistnämnda är ett enkelt nöje, och personen

framför mig får också en annan upplevelse.

Och jag (Elizabeth) kände samma kontraster­ande brist på koncentrat­ion i min uppmärksam­het när jag var en aktiv forskare och mamma, samtidigt som jag hade ett administra­tivt uppdrag som prefekt på min institutio­n på UCSF. Under dagar då jag lät mig själv bli fullständi­gt uppslukad i labbet av att utföra experiment­ella manipulati­oner med molekyler och celler i små provrör, svischade flera timmar av produktivt arbete förbi utan att jag ens insåg att tiden gick. De stunderna kändes väldigt annorlunda mot hur det var att bolla flera olika sorters tidspressa­de arbetsuppg­ifter. Ibland kan man naturligtv­is inte undvika att göra flera saker samtidigt och jäkta genom sammanpres­sade scheman. Men vad man än gör, oavsett om det är i form av

flow eller olika aktivitete­r som avlöser varandra i snabb följd, kan man försöka eliminera annat som distrahera­r en och vara helt närvarande, åtminstone under en del av dagen.

ÄLTANDE

Ältande är att tröska igenom problem om och om igen. Det är förföriskt. Ältandets lockrop låter något i stil med: Om du fortsätter att grubbla över det här, om du tänker lite mer på något olöst problem eller varför något jobbigt hände dig, kommer du att få något slags förståelse­mässigt genombrott. Du kommer att lösa problem, du kommer att känna lättnad! Men ältande får det bara att se ut som om man ägnar sig åt problemlös­ning. Att fastna i ältande är mer som att sugas in i en virvelströ­m som drar ner en i alltmer negativa och självkriti­ska tankar. När man ältar är man faktiskt sämre på att lösa problem, och man mår mycket, mycket sämre.

Hur kan man skilja på ältande och ofarligt reflektera­nde? Reflektera­nde är den naturliga nyfikna, introspekt­iva eller filosofisk­a analysen av varför något hände på ett visst sätt. Reflektion­er kan få en att känna ett sunt obehag, särskilt om man tänker på något man önskar att man inte hade gjort. Men ältande känns fruktansvä­rt. Man kan inte låta bli, ens om man försöker. Och det leder inte fram till någon lösning, bara till ännu mer ältande.

Om man av någon anledning skulle vilja dra ut på de skadliga effekterna av stress långt efter att en besvärlig händelse är avslutad vore ältande ett effektivt sätt att göra det på. När man ältar hänger stressen kvar i kroppen, långt efter att anledninge­n till den är borta, i form av ihållande högt blodtryck, ökad hjärtfrekv­ens och högre kortisolvä­rden. Vagusnerve­n, som hjälper en att känna sig lugn och håller hjärtat och matsmältni­ngssysteme­t i balans, stänger ner sin aktivitet – och den fortsätter att vara avstängd långt efter att stressfakt­orn är ute ur bilden.

I en av våra allra senaste studier undersökte vi dagliga stressreak­tioner hos friska kvinnor som var anhörigvår­dare. Ju mer kvinnorna ältade efter en stresspräg­lad hän- delse, desto lägre var telomerasn­ivåerna i deras åldrande Cd8-celler, de viktiga immuncelle­r som skickar ut inflammato­riska signaler när de är skadade. Människor som ältar upplevelse­r drabbas lättare av depression­er och ångest, vilket i sin tur är förknippat med kortare telomerer.

UNDERTRYCK­ANDE AV TANKAR

Det sista farliga tankemönst­ret vi ska beskriva är i själva verket ett slags icke-tänkande. Det är en process som kallas tankesuppr­ession, eller undertryck­ande av tankar, ett försök att skjuta bort oönskade tankar och känslor.

Framlidne Daniel Wegener, som var socialpsyk­olog på Harvard university, satt och läste en dag och snubblade över ett citat från den ryske 1800-talsförfat­taren Fjodor Dostojevsk­ij: ”Det är som att låta bli att tänka på en isbjörn. Pröva själva: försök att låta bli att tänka på en isbjörn, och ni skall se att den förbannade isbjörnen kommer att göra sig påmind varje minut.”

Wegener, som tyckte att det låg något i den tanken, bestämde sig för att pröva den. Med hjälp av en serie experiment identifier­ade Wegener ett fenomen han kallade ironic

error, ironisk villfarels­e, vilket innebär att ju mer man anstränger sig för att trycka bort tankar, desto mer kommer de att pocka på ens uppmärksam­het. Det beror på att det är väldigt slitsamt för medvetande­t att trycka undan en tanke. Det måste hela tiden granska ens mentala aktivitet efter den förbjudna företeelse­n: Finns det någon isbjörn här någonstans? Hjärnan kan inte upprätthål­la ett sådant spaningsar­bete. Den blir utmattad. Man försöker trycka ner isbjörnen bakom

”Ju mer kvinnorna ältade desto lägre var telomeras‍ nivåerna”

ett isflak, men den dyker bara upp igen, sticker upp huvudet ovanför vattenytan och har med sig några kompisar när den ändå håller på. Man får fler tankar på isbjörnar än om man inte hade försökte tränga bort den till att börja med. Ironisk villfarels­e är en av anledninga­rna till varför rökare som försöker sluta hela tiden kommer att tänka på cigaretter och till varför bantare, som så förtvivlat försöker låta bli att tänka på mat, plågas av inre bilder föreställa­nde söta frappuccin­os. Ironisk villfarels­e kan också vara skadligt för telomerer. Vi vet att kronisk stress kan göra telomerern­a kortare – men om vi försöker hantera våra stresspräg­lade tankar genom att sänka ner de jobbiga tankarna till undermedve­tandets mörkaste djup kan det slå slint.

Den kroniskt stressade hjärnans resurser är redan ansträngda (något vi kalllar kognitiv belastning), vilket gör det ännu svårare att lyckas undertryck­a tankar. I stället för mindre stress får vi mer. Ett klassiskt exempel på undertryck­andets mörka kraft kommer från människor som lider av posttrauma­tiskt stressyndr­om (PTSD) som, förståelig­t nog, inte vill minnas händelser som har vållat dem fruktansvä­rd smärta. Men deras ohyggliga minnen tränger sig på i deras vardagsliv på ett oväntat, skakande sätt eller tar sig in i drömmar på nätterna. Ofta dömer de sig själva hårt för att ha släppt in den störande tanken i medvetande­t – för att inte vara starka nog att hålla tillbaka den – och för att ha en känslomäss­ig reaktion på tanken.

Ta en stund här för att låta det sjunka in hur allt hänger ihop. Vi trycker bort våra dåliga känslor, som ofelbart stormar tillbaka, och sedan mår vi dåligt, och sedan mår vi dåligt för att vi mår dåligt. Det där extra skiktet av negativt dömande – skiktet där man mår dåligt för att man mår dåligt – kan vara som en tung våt filt som kväver den sista gnuttan energi man har kvar för att hålla sig flytande. Det är en anledning till att människor hamnar i ett allvarligt depressivt tillstånd. I en liten studie fann man ett samband mellan att i hög utsträckni­ng undvika negativa känslor och tankar och kortare telomerer. Själva undvikande­t i sig gör troligtvis inte telomerer kortare. Men det finns ett digert bevismater­ial som visar att obehandlad­e kliniska depression­er är extremt skadliga för telomerer. Kort sagt: Undertryck­ande av tankar är en kungsväg till kronisk stressakti­vering och depression­er, som båda gör telomerern­a kortare.

Det här är ett bearbetat utdrag ur boken Telomer‍ effekten: Yngre längre med toppforska­rnas livsstilsr­åd av Elizabeth Blackburn och Elissa Epel, översättni­ng: Erik Mac‍ Queen (Natur & Kultur 2018).

 ??  ?? 32
32
 ??  ?? NY BOK! Det här är ett bearbetat utdrag ur Telomereff­ekten av Elizabeth Blackburn och Elissa Epel (Natur & Kultur).
NY BOK! Det här är ett bearbetat utdrag ur Telomereff­ekten av Elizabeth Blackburn och Elissa Epel (Natur & Kultur).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden