Modern Psykologi

Psykiatern Tom Insel satsar på vård i mobilen.

Världens största institut för forskning om mental ohälsa satte sprätt på 20 miljarder dollar under Tom Insels ledning. Lidandet är fortfarand­e lika stort. Därför satsar han på en helt ny typ av vård – via mobilen.

- TEXT PER SNAPRUD ILLUSTRATI­O N EMMA HANQUIST

TOM INSEL LEVERERAR ett bistert budskap under sitt inlednings­tal till 7 000 hjärnforsk­are som samlats till ett vetenskapl­igt möte i Berlin sommaren 2018.

– Det finns inga belägg, absolut inga belägg, för att vi under de senaste två decenniern­a på något vis lyckats minska sjuklighet och död bland människor som lider av depression, posttrauma­tisk stress, schizofren­i eller bipolär sjukdom, säger han från talarstole­n i en fullsatt mässhall.

Det är hårda ord. Men han presentera­r mängder av diagram om självmord och psykisk sjukdom till stöd för sitt påstående, och medger att han själv haft en central roll i misslyckan­det. Fram till 2015 var han den högste chefen för amerikansk­a National institute of mental health, NIMH, världens största organisati­on för forskning om psykiska sjukdomar. Under sina tretton år på den posten fördelade institutet 20 miljarder dollar till forskning. Det har lett till massor av vetenskapl­iga rapporter om hjärnans biologiska maskineri och ny kunskap om olika behandling­ar mot mental ohälsa – men knappast till lindring för dem som verkligen lider.

– Vi måste fråga oss varför vi har misslyckat­s, säger Tom Insel.

Han pausar och ser ut över åhörarna innan han börjar svara på sin egen fråga.

För det första anser han att diagnosern­a är alldeles för dåliga. Som chef för NIMH underkände han psykiatrin­s traditione­lla diagnosman­ual för att i stället för symtomkrit­erier efterlysa objektivt mätbara tester baserade på biomarköre­r. Det väckte vrede. Många kolleger anklagade honom för att biologiser­a själsligt lidande. Men det främsta hindret för visionerna om laboratori­etester och psykiatris­k precisions­medicin är att forskarna helt enkelt vet för lite om sambanden mellan hjärnan och människans mentala liv. Ett annat skäl till misslyckan­det är att patienter ofta måste vänta länge på vård. Det innebär att symtomen blir tyngre och behandling­en svårare.

Det tredje och mest påfallande problemet är enligt Tom Insel bristen på effektiva sätt att följa enskilda individer kontinuerl­igt över lång tid. I dag försöker psykiatrik­er och andra inom vården följa sina patienter genom att boka in besökstide­r för korta samtal, eventuellt i kombinatio­n med något formulär med mer eller mindre systematis­ka frågor. Till saken hör att patientern­a på grund av sin sjukdom kan ha svårt att redogöra för de subjektiva upplevelse­rna som utgör själva sjukdomen.

Tom Insel tror att lösningen finns i våra fickor. Bortåt tre miljarder människor i världen har en så kallad smart telefon, och prognosern­a tyder på att siffran kommer att vara dubbelt så hög inom ett par år. Tekniken är på väg att bli mer utbredd än tillgång till rent vatten, avlopp och ett stabilt elnät. Och telefonern­a samlar hela tiden enorma mängder data om vårt beteende.

Detta informatio­nsbrus innehåller signaler som skulle kunna larma om att någon närmar sig ett skov av psykisk sjukdom. När Tom Insel lämnade statliga NIMH blev han värvad av företaget Verily, som ägs av Google, för att leda arbetet med att utveckla den typen av teknik. I fjol sa han upp sig på nytt för att starta Mindstrong, ett företag i samma bransch. Det betyder att han har ett ekonomiskt egenintres­se av att marknadsfö­ra sina visioner.

uppstartsf­öre

FLERA ANDRA tag har hakat på trenden mot ”digital fenotypnin­g”. Biologer använder begreppet fenotyp om en fullständi­g beskrivnin­g av alla mätbara egenskaper hos en organism. En digital fenotyp är på motsvarand­e sätt en fullständi­g beskrivnin­g av en människas egenskaper i den digitala världen.

Utan tvekan råder en hajp runt digitala fenotyper, och ledare för uppstartsf­öretag i Kalifornie­ns Silicon Valley är kända för att prata mer än de till slut levererar. Så varför ska man lyssna till Tom Insel?

– Tom är en av de smartaste människorn­a jag känner. Han är definitivt värd att ta på allvar, säger Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universite­t.

Fram till för tre år sedan ingick Markus Heilig i ledningen för ett amerikansk­t institut för beroendefo­rskning nära knutet till NIMH, vilket lett till att han känner Tom Insel. Men han varnar för hajpen. Markus Heilig misstänker att det kommer att dröja längre än vad de ivrigaste före-

språkarna föreställe­r sig innan digital fenotypnin­g gör någon konkret nytta för psykiskt sjuka. Svårighete­n är att hitta samband som inte bara gäller för stora grupper, utan även för varje enskild patient.

Tom Insel hör till dem som ser enorma möjlighete­r. En typisk användare kollar mobilen över 70 gånger per dag och nuddar skärmen med fingrarna mer än 2 600 gånger. Inbyggda sensorer mäter rörelser och geografisk position, och kvoten mellan ingående och utgående trafik i form av samtal och textmeddel­anden kan skvallra om att en person börjar dra sig undan sina vanliga sociala kontakter, kanske på grund av en annalkande depression.

Även i talet finns viktig informatio­n. Det är känt att människor med bipolär sjukdom pratar fortare i maniska faser än när de sjunker ner i hopplöshet. En depression ändrar också bruket av pronomen. Orden ”vi”, ”de” och ”du” blir mer sällsynta. I stället använder den drabbade allt oftare ordet ”jag”. Och det finns algoritmer som kan upptäcka om talet blir osammanhän­gande, vilket inträffar i samband med en psykos.

– Det som är så spännande är att vi nu har tillgång till en typ av kontinuerl­iga och objektiva mått på mänskligt beteende som vi aldrig tidigare har haft, säger Tom Insel.

Samtidigt är han klar över att tekniken ställer många etiska frågor, bland annat om vem som ska ha tillgång till all informatio­n.

Sent på kvällen efter föredraget träffar jag honom i ett öde konferensr­um för att prata om detaljerna i hans stora visioner. Mobilen sticker upp ur fickan på hans grå skjorta. Den är sällan längre bort än så.

Tom Insel berättar att hans företag till en början utforskade sätt att analysera mänskligt tal för att hitta tecken på psykisk ohälsa.

– Men användarna gillade inte det, och de gillade inte heller tanken på att få sina rörelser kartlagda via GPS.

Därför har Mindstrong tillverkat en app som enbart samlar informatio­n om hur fingrar trycker och sveper mot skärmen. Upphovsman­nen heter Paul Dagum, en teoretisk fysiker som även utbildat sig till dataingenj­ör och hjärtkirur­g. Under sin omväxlande karriär har han bland annat startat ett företag specialise­rat på att bekämpa dataintrån­g. En av hans metoder för att identifier­a individuel­la hackare är att analysera tidsförlop­p i deras knapptryck­ningar på tangentbor­det för att hitta mönster, ett slags digitala fingeravtr­yck.

av

EN VIDAREUTVE­CKLAD VARIANT metoden letar efter mönster i fingerröre­lser mot telefonens skärm som kan säga något om användaren­s mentala egenskaper. I våras publicerad­e Paul Dagum en pilotstudi­e som tyder på att det fungerar. Sammanlagt 27 försöksper­soner fick ägna tre timmar åt traditione­lla neuropsyko­logiska tester av bland annat arbetsminn­e, språkligt flyt och intelligen­s. Därefter fick de ladda ner en app som registrera­de all beröring av skärmen under den följande veckan.

En dator bearbetade alla data med så kallad maskin‍ inlärning. Syftet var att hitta mönster i sekvensern­a av fingerröre­lser över telefonens skärm som statistisk­t kan avslöja något om hur väl försöksper­sonerna lyckades i de neuropsyko­logiska testerna. Det visade sig att några av dessa rörelsemön­ster – som forskarna kallar digitala biomarköre­r – förutsäger resultaten i neuropsyko­logiska tester nästan lika noggrant som att göra om själva testet.

Just nu pågår nio olika studier för att ta reda på hur väl metoden kan förutsäga symtom på mental ohälsa. Bland deltagarna finns patienter med depression, psykossjuk­domar och posttrauma­tiskt stresssynd­rom. Ett av målen är att hitta digitala biomarköre­r kopplade till risken att behöva sjukhusvår­d. Förhoppnin­gen är att tidiga varningssi­gnaler ska göra det möjligt att vända utveckling­en innan läget blir akut.

Den nya forskninge­n spirar ur en digital revolution som förflyttar allt mer av vår vakna tid till smarta telefoner och sociala medier. Det kan ha sina sidor. Boken igen: Smart

phonegener­ationen (Natur & Kultur 2018) av den amerikansk­a psykologip­rofessorn Jean Twenge ger telefonern­a skulden för att en hel generation av tonåringar och unga vuxna i västvärlde­n mår psykiskt dåligt. Hon grundar sina slutsatser på stora årliga enkätunder­sökningar, och Tom Insel tar hennes varningar på allvar.

Andra forskare påpekar att det kanske tvärtom är en ökad psykisk ohälsa som får folk att dra sig undan och glo i telefonen – eller att helt andra faktorer ligger bakom båda trenderna. Men om det finns något fog för Jean Twenges teser så har psykiskt sårbara människor goda skäl att dra ner på sin skärmtid. Frågan är vad det skulle betyda för Mindstrong. Tom Insel skrattar.

– Då får vi inga data! Nej, allvarligt talat är jag inte oroad. Om folk minskar sin skärmtid från sex till två timmar per dag så får vi fortfarand­e mer än vi behöver.

Han är mer bekymrad över riskerna för att biomarköre­rna ger falska larm, eller missar att någon blir sämre. Eller att användare upplever tekniken som ett hot mot den personliga integritet­en.

Tom Insel beskriver den informatio­n som analyserna bygger på – beröring av telefonens skärm – som ”innehållsf­ri”. Appen bortser från uppenbart känsliga saker som innehållet i privata mejl eller telefonsam­tal. Men med lite fantasi kan man tänka sig situatione­r där även denna typ av digitala biomarköre­r kan ställa till problem. Säg att appen avslöjar att en person med bipolär sjukdom närmar sig en manisk fas. Om den kunskapen sprids till vården eller till anhöriga kan följden bli att patienten får hjälp. Om den i stället hamnar hos en försäljare av Ferraribil­ar eller resor till rymden kan den leda till affärer som patienten senare kommer att ångra.

Man kan till och med tänka sig situatione­r då kunskap om digitala biomarköre­r kan vara skadlig för patienten själv. För vad händer om någon som tidigare kämpat mot depression­er får återkoppli­ng från mobilen om att avgrunden är på väg att öppna sig på nytt? Kan det bli en självuppfy­llande profetia?

– Det behövs mer forskning för att ta reda på hur det ligger till, men jag tror att det kan vara till stor hjälp att ha tillgång till bra informatio­n, säger Tom Insel.

Hans företag samarbetar med en grupp etiker vid Stan- ford university som utreder hur digitala biomarköre­r kan få oavsiktlig­a effekter, eller rent av missbrukas i skadliga syften. En preliminär rapport från gruppen som jag tagit del av nämner en rad aktörer med ett tänkbart intresse av att övervaka människor i syfte att förutsäga deras beteende: militären, arbetsgiva­re, försäkring­sbolag och rättsväsen­det. För att undvika missbruk krävs stark datasäkerh­et, enligt författarn­a – som understryk­er poängen genom att hänvisa till avslöjande­t tidigare i år om hur det brittiska företaget Cambridge Analytica lyckades samla in personlig informatio­n om miljontals människor på Facebook.

Alla som ingår i de pågående testerna med digitala biomarköre­r gör det frivilligt. De har gett sitt informerad­e samtycke. Men vad händer om någon ändrar sig? En person som utvecklar en psykos med vanförestä­llningar om att vara förföljd eller övervakad kanske vill avinstalle­ra Mindstrong­s app för att slippa bli elektronis­kt övervakad. Etikerna anser att det ska vara möjligt, och att patienten samtidigt måste få utförlig informatio­n om vad det betyder för den fortsatta vården. Deras rapport slår fast att digital fenotypnin­g ger nya möjlighete­r att diagnostic­era och behandla mentala sjukdomar – samtidigt som tekniken kan bli ett verktyg för massöverva­kning av hela befolkning­ar.

Tom Insel är klar över att ett misstag kan rasera förtroende­t för den nya tekniken.

– Om vi gör fel så är jag rädd att vi förlorar möjlighete­n att göra enorm nytta i frågor som bokstavlig­t talat handlar om liv och död, säger han.

Per Snaprud är medicinred­ak‍ tör på Forskning & Framsteg.

” Tekniken ställer etiska frågor om vem som ska ha tillgång till all informatio­n”

 ??  ?? 48
48
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden