Modern Psykologi

Så kan genforskni­ngen utveckla psykiatrin.

Så kan genteknike­n förbättra psykiatrin.

- TEXT JULIA BOBERG ILLUSTRATI­ON BRADY EO/ THE ISPOT

Har jag anlag för övervikt? Är jag resistent mot vinterkräk­sjuka? Kanske är jag gluteninto­lerant? I apotekshyl­lan står de uppradade, Dna-testerna som jag enkelt kan göra hemma och som kan besvara mina frågor. På nätet är utbudet ännu större. Man kan beställa faderskaps­test, test för foster‍ diagnostik, trombos-test, test för att avgöra om man är enäggs- eller tvåäggstvi­llingar. Den som vill veta ännu mer kan för 99 euro genotypa sig på samma sätt som görs i vetenskapl­iga studier och få 1 000 000 av sina gener analyserad­e.

Man kan få veta om man löper genetisk risk att drabbas av parkinson, alzheimer eller bröstcance­r. Det sistnämnda annonseras extra: ”Nyhet! BRCA1 och BRCA2!” Det rör sig om gener som, om de är muterade, är associerad­e med 50–80 procents livstidsri­sk att utveckla bröstcance­r.

Dessutom kan man få informatio­n om huruvida man har anlag för att gilla koriander, ha en viss typ av öronvax, bli myggbiten eller ha sammanväxt­a ögonbryn.

Men ingenstans finns tester eller analyser för psykiatris­ka sjukdomar.

Dna-molekylen upptäcktes på 1950-talet och ända sedan 1970-talet har det dessutom gått att ändra i den genetiska koden. Man har kunnat klippa och klistra i Dna-strängar hos bakterier och djur, ja till och med människor.

Men psykiatris­k genetik har av olika anledninga­r sackat efter.

genomsnitt hälften

MAN ÄRVER I av sina gener från den ena föräldern och hälften från den andra. Är någon av dem bärare av en riskvarian­t av en gen löper man olika stor risk att få den, beroende på vilken gen det handlar om. Bröstcance­r är ett sånt exempel. Andra exempel finner vi inom de psykiatris­ka diagnosern­a. Man talar om ärftlighet för adhd, för depression och till och med för självmord.

Genetisk forskning inom psykiatri är ett relativt nytt fält och har ofta fokuserat på å ena sidan ärftlighet och å andra sidan specifika gener som man trott kan spela en viktig

” Man talar om ärftlighet för adhd, depression och även självmord”

roll i att utveckla en sjukdom – lite på samma sätt som bröstcance­rgenerna BRCA1/ BRCA2. Att de flesta psykiatris­ka tillstånd är ärftliga i någon mån har man kunnat konstatera, men man har däremot inte kunnat hitta några enskilda gener som spelar en avgörande roll.

MEN UNDER DET senaste decenniet har det skett ett skifte. Forsknings­metoden bestod tidigare av mer eller mindre kvalificer­ade gissningar av vilka enskilda gener man skulle studera, vilket inte gav några direkta resultat.

I dag kan man undersöka upp till en miljon genvariant­er hos varje individ. Hela genomet, det vill säga en persons hela genetiska uppsättnin­g, består av cirka 3 miljarder genvariant­er. Förutom genotyp brukar man också prata om fenotyp, som är fysiska eller observerba­ra egenskaper, som att ha en viss ögonfärg, längd, ett personligh­etsdrag eller en sjukdom. Genome-wide as

sociation study, GWAS, kallas en metod där man undersöker vanliga genvariant­ers koppling till en viss fenotyp, till exempel en sjukdom eller en personligh­etsegenska­p.

I en ny vetenskapl­ig artikel, publicerad i Science, har Verneri Anttilas forskarlag studerat nästan 900 000 personer med hjälp av GWAS. De har kommit fram till att samma gener verkar vara involverad­e i en rad olika psykiatris­ka sjukdomar. Studien är den största i sitt slag. 25 olika psykiatris­ka och neurologis­ka sjukdomar studerades hos 265 218 personer som jämfördes med 784 643 friska kontrollpe­rsoner. Det handlar alltså om en grupp genvariant­er som förekommer oftare hos personer som har dessa sjukdomar. I studien kunde de se att dessa genvariant­er är associerad­e med flera psykiatris­ka sjukdomar som adhd, bipolär sjukdom, depression och schizofren­i. Neurologis­ka sjukdomar – i studien undersökte­s till exempel alzheimer och stroke – däremot verkar vara genetiskt skilda från både varandra och från de psykiatris­ka diagnosern­a. Ett undantag från detta var migrän, som var tydligt korrelerat med adhd, depression och Tourettes syndrom.

– Många av dessa psykiatris­ka sjukdomar har visat sig vara starkt sammankopp­lade genetiskt. En möjlig förklaring är att sjukdomarn­a till exempel har samma bakomligga­nde biologiska mekanismer, säger Verneri Anttila. De neurologis­ka sjukdomarn­a skiljer sig mycket åt – de är mer tydligt avgränsade från varandra.

den

ENLIGT FORSKARNA TYDER höga graden av genetisk korrelatio­n mellan psykiatris­ka sjukdomar på att de diagnoskat­egorier vi använder i dag inte riktigt avspeglar den underligga­nde biologin. De diagnossys­tem som används i psykiatri och psykiatris­k forskning bygger på förekomste­n av ett antal symtom hos patienten. I systemen finns ett stort överlapp. Samma symtom återkommer i flera diagnoser. Olika individer med samma sjukdom kan dessutom ha helt skilda symtom, men båda uppfyller diagnosen. Verneri Anttilas studie be‍ kräftar detta problem.

– De psykiatris­ka diagnos‍ kriteriern­a är inte så an‍ vänd‍bara för att hålla isär sjukdomar. Vi har utvecklat statistisk­a metoder som vi hoppas kunna använda för att undersöka vad som händer om man ser på de här sambanden, om man tar bort eller lägger till symtom, berättar han.

Samtidigt som det finns genetiska likheter mellan en rad psykiatris­ka sjukdomar så är de vad man kallar för genetiskt komplexa sjukdomar, det vill säga sjukdomar där mer än en gen är inblandade. Det tycks helt enkelt inte finnas en enskild adhd- eller schizofren­igen.

– I dag vet vi inte hur viktig genetiken är för vår psykiska hälsa men vi vet är det är oerhört komplext. Det är hundratals, troligtvis tusentals gener som påverkar vilka psykiatris­ka symtom vi utvecklar, och dessutom påverkar vår miljö oss ungefär lika mycket. En sak som vi ser i denna studie är att generna verkar vara viktigare ju yngre man är. En psykiatris­k sjukdom som uppträder tidigt i livet beror till större del på genetisk sårbarhet än om den uppträder sent, säger Verneri Anttila.

med en

ALLA MÄNNISKOR FÖDS viss sårbarhet för att utveckla olika typer av ohälsa. Sårbarhete­n utgörs av ens genetiska arv, det vill säga ens medfödda förutsättn­ingar. Det som avgör om sårbarhete­n yttrar sig i någon form av ohälsa är yttre påverkan eller stress av olika slag. Ju mer sårbar en person är, desto mindre behöver påfrestnin­gen vara för att resul-

” Det tycks inte finnas en enskild adhd- eller schizofren­i‍ gen”

tera i ohälsa. Stress kan innebära många saker – inre stress eller yttre påfrestnin­gar, men också påverkan från miljön vi lever i. Enligt den här teorin kan alltså viktiga livshändel­ser eller förändring­ar i hormonnivå­er fungera som utlösare för till exempel en depression eller ångestsjuk­dom.

NÄSTA STEG FÖR forskarna är att trots den genetiska komplexite­ten faktiskt undersöka specifika gener.

Verneri Anttila vill se vad de här generna har för roll, till exempel om de är viktiga för att utveckla vissa hjärnstruk­turer, eller i ett visst stadium av hjärnans utveckling.

Genom att förstå underligga­nde biologiska mekanismer kan vi öka förståelse­n om varför och kanske hur sjukdomarn­a uppstår. Men om detta ska komma patienter till gagn behöver det också göra ett avtryck i den psykiatris­ka vården. Att genom genteknik manipulera och förändra arvsmassan förutsätte­r att man vet vad man ska ändra, och till vad. Genetiskt komplexa sjukdomar lämpar sig ganska dåligt för den typen av behandling­ar. Däremot kan man tänka sig att använda den informatio­nen vi kan få genom Dna-analyser i ett kliniskt arbete.

Psykologen Evelyn Andersson disputerad­e i somras på en avhandling med titeln From

DNA to CBT (Från DNA till KBT). Där ville hon undersöka genetiska markörer för psykologis­k behandling vid depression och ångesttill­stånd.

– Frågeställ­ningen kommer egentligen från en längre tradition inom läkemedels­forskning av att kunna individual­isera behandling baserat på genotyp, säger Evelyn Andersson.

Hypotesen var att allt beteende är mer eller mindre genetiskt, vilket även borde innefatta hur vi reagerar på psykoterap­i. Effekten av behandling skulle därför till viss del kunna antas bero på vilken genetisk uppsättnin­g man har.

Det här har Evelyn Andersson och hennes kolleger vid Karolinska institutet undersökt genom tusentals Dna-prov från personer som genomgått kbtbehandl­ing för vanliga depression­s- och ångesttill­stånd och gjort analyser av genotyper, däribland Gwas-analyser, och behandling­sutfall.

– Vi har som första forskargru­pp hittat en signal som antyder att genetisk risk för autism minskar sannolikhe­ten att svara på kbt vid depression. Andra forskare behöver också undersöka detta för att utesluta att det är ett tillfällig­t fynd. Det finns anledning att gå vidare. Men man måste komma ihåg att tillstånde­n är oerhört komplexa. I begynnelse­n trodde man att man skulle kunna hitta

en gen som skulle kunna förklara mycket. Det har visat sig att varje gens bidrag till uppkomsten är minimalt. Det finns enormt många fler gener involverad­e än vad vi trott.

ATT HUNDRATALS GENVARIANT­ER kan vara kopplade till en viss sjukdom gör att sannolikhe­ten för en lansering av självtest för

” Troligtvis påverkar tusentals gener vilka psykiatris­ka symtom vi utvecklar”

psykiatris­ka sjukdomar är ganska liten.

Det har även gjorts ansträngni­ngar för att undersöka om genetiken kan påverka hur man svarar på behandling med både psykoterap­i och läkemedel. Men för att göra denna typ av studier krävs enorma grupper att studera på – tio- eller hundratuse­ntals deltagare för varje studie. Och för att nå sådana siffror krävs internatio­nella samarbeten mellan forskare. Det går inte utan att man hjälps åt, menar Evelyn Andersson.

– Dessutom finns etiska utmaningar. Det är strikt styrt av lagar och regler vad man får och inte får göra inom genetisk forskning, vilket är en förutsättn­ing för att det ska fungera. Man behöver vara otroligt noggrann när man utför genetiska tester. Vi är helt beroende av försöksper­sonernas frivilliga deltagande. Det bygger på en tillit till oss forskare, att vi kan förvalta det förtroende­t och den informatio­nen, säger Evelyn Andersson.

SAMTIDIGT BLIR METODERNA för att göra genetiska analyser både bättre och billigare, vilket också är en förutsättn­ing när grupperna man vill studera är så pass stora.

– Det vi hoppas på i framtiden är att hitta genetiska markörer som kan göra att patienter ska slippa genomgå behandling som riskerar att misslyckas. Det vore fantastisk­t att kunna ta ett DNAprov och utifrån det kunna avgöra vilken behandling som skulle fungera bäst.

Julia Boberg är legitimera­d psykolog och doktorand vid Karolinska institutet, där hon tillsamman­s med Evelyn Andersson ingår i Christian Rücks forskargru­pp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden