Modern Psykologi

Skavigenma­nipulerabo­rtvåld?

Fundera själv över ett etiskt dilemma.

- – Ann Lagerström

Väktarna Antonio, Bosse, Elin och Lena står utanför Friends Arena. Matchen mellan AIK och Djurgården pågår för fullt. Bosse säger: ”Hörde om ett nytt sätt att komma åt buset: Bygg om deras hjärnor!”

Reaktioner­na blir starka. Läs och fundera: Vad tycker du? ELIN: Va! Vad menar du? BOSSE: Jag såg en grej på Youtube där en forskare sa att det finns våldsgener. Vissa människor är födda bråkiga!

LENA: Tänk om det stämmer och att det är därför de trivs så bra i klacken …

ELIN: Men hallå! Vad har ni för människosy­n? Ingen föds programmer­ad att slåss!

LENA: Ja, men om det är så skulle det vara lättare för mig att jobba. I stället för att se på bråkstakar­na som idioter kunde jag känna medkänsla.

BOSSE: Tänk om det går att påverka. Antivåldsk­irurgi. Klackmedic­in.

ELIN: Är det ingen som talar om uppväxt? Social påverkan?

ANTONIO: Men varför bara manipulera generna? En läkare hemma i Italien vill byta människors huvuden! Om vi nu har teknik som kan göra oss smartare och snällare, varför inte använda den?

BOSSE: Bygga om oss helt? Nej, där går nog min gräns. Men lite lagom genterapi är jag för.

LENA: För mig räcker vetskapen att vissa saker är medfödda. Det skulle ju kunna ändra vårt, polisens och domstolarn­as jobb. Om vi visste vilka som har genen så kanske det kan ses som en förmildran­de omständigh­et.

ELIN: Ni gör mig verkligen rädd. Operera folk eller förminska deras ansvar! Det är klart att vi inte föds helt blanka, men vi är ju inte statiska. Vi förändras av det vi är med om och kan också förändra oss själva.

LENA: Det ena kanske inte behöver utesluta det andra. Testa generna och identifier­a de som inte kan låta bli att slåss, och sätt in andra åtgärder för de som blivit våldsverka­re genom sin uppväxt.

Välj åsikt och läs på sidan 74 om vilka forskare och filosofer du kan stödja dig på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden